Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

Ο «Κλήδονας» από το Σύλλογο Βλάχων Ν.Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος» (φωτο)

Τη Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 το βράδυ, , στη συμβολή των οδών Καραϊσκάκη και Γρ.Ρακιτζή, ο Σύλλογος Βλάχων Ν.Σερρών “Γεωργάκης Ολύμπιος” αναβίωσε το έθιμο του Κλείδωνα ή Κλήδονα, εμπρός από το κτίριο του Συλλόγου, όπου στεγάζεται και το Λαογραφικό Μουσείο των Βλάχων. Πρόκειται για ένα έθιμο με ρίζες από την αρχαιότητα με κοινωνική σημασία, καθώς κατά την διάρκειά του προκαλούνταν γνωριμίες, συνοικέσια, αισιοδοξία και χαρά για τη μελλοντική ζωή των νέων.

Το έθιμο του Κλείδωνα πραγματοποιείται την παραμονή της γιορτής του Άι Γιάννη του οποίου τη χάρη επικαλείται ο λαός και μάλιστα οι νεαρές κοπέλες στην επιλογή του συντρόφου τους, ώστε να έχουν μια επιτυχημένη οικογενειακή ζωή.Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του εθίμου, παρέες κοριτσιών με παραδοσιακές φορεσιές, στολισμένες με λουλούδια και κρατώντας κανάτια με φρέσκο νερό που μέσα τους κρύβουν πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα συναντήθηκαν στη βρύση μπροστά από το κτίριο του Συλλόγου. Εκεί, η γηραιότερη γυναίκα της γειτονιάς προφητεύει τα μελλούμενα ως προς το γάμο που θα κάνουν και την οικογένεια που θα αποκτήσουν οι κοπέλες, δηλαδή τους λέει το ριζικό τους την στιγμή που βγάζει από το νερό τα αντικείμενά τους.

Οι αναμμένες φωτιές, που γύρω τους χορεύουν όχι μόνο οι γυναικοπαρέες, αλλά και άντρες και νεαρά παιδιά, ζωντανεύουν το έθιμο πειστικότατα με θεατρικότητα και υποκριτική παράσταση. Υπό τους ήχους της ζωντανής παραδοσιακής μουσικής στη συνέχεια έγινε ένα παραδοσιακό γλέντι στο χώρο μπροστά από το Σύλλογο των Βλάχων.