Ο Μάρκος Μπόλαρης πρόεδρος της επιτροπής για θέματα αλυτρωτισμού στα σχολικά εγχειρίδια Ελλάδας-Σκοπίων

Ο Μάρκος Μπόλαρης πρόεδρος της επιτροπής για θέματα αλυτρωτισμού στα σχολικά εγχειρίδια Ελλάδας-Σκοπίων

Ο σερραίος υφυπουργός εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, αποφασίστηκε να είναι ο πρόεδρος της επταμελούς ελληνικής πλευράς της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Ελλάδας-Σκοπίων για το θέμα του αλυτρωτισμού σε σχολικά εγχειρίδια.

Η σύσταση της Επιτροπής προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών στο άρθρο 8, στις παραγράφους 1 και 5 του άρθρου, που σχετίζονται με την εξάλειψη του αλυτρωτισμού και στις δύο πλευρές (η παράγραφος 1) σε ό,τι αφορά στα σχολεία (η παράγραφος 5)

Η Επιτροπή θα αξιολογεί τα σχολικά εγχειρίδια και το βοηθητικό υλικό, όπως χάρτες, άτλαντες και οδηγοί διδασκαλίας. Η εξέταση θα γίνεται με βάση «αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα» στο πλαίσιο της Unesco και θα συνέρχεται ανα εξάμηνο για πιθανόν αναγκαίες αναπροσαρμογές και στις δύο πλευρές

Εάν η συμφωνια δεν κυρωθεί, τα συμπεράσματα της επιτροπής δεν θα είναι δεσμευτικά.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο 8 στη σελιδα 10 του 20σέλιδου κειμενου τη συμφωνιας

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ

Ο Μάρκος Μπολαρης είναι νομικός, 60 ετών και έχει 6 παιδιά. Γεννήθηκε στις Σέρρες, αλλά έλκει καταγωγή και απο Χανια και Λήμνο. Γιός του βιοτέχνη ξυλογλύπτων επίπλων Ηλία Μπόλαρη, μέλους της διοίκησης του Επιμελητηρίου Σερρών και ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ. Από οικογένεια Μακεδονομάχων Κρητών και μαχητών της Εθνικής Αντίστασης με τον ΕΛΑΣ, όπως γράφει ο ίδιος στο βιογραφικό του.
Σπούδασε στη νομική σχολή του Αριστοτελείου και το 1980 και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση (Public Administration) στο Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ στο Σικάγο.

Ηταν γραμματέας και αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών-Σπουδαστών Νομού Σερρών και μετά υπεύθυνος στον Τομέα Αλληλεγγύης του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών στο Σικάγο (1982).

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983. Από το 1985 άσκησε τη δικηγορία στις Σέρρες, ενώ συνέβαλε, μαζί με τον πατέρα του (Ηλία Μπόλαρη) στην ίδρυση της ημερήσιας τοπικής εφημερίδας «Παρατηρητής».
Το 1986 εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Σερρών, ενώ από το 1990 ως το 1994 διετέλεσε αντιδήμαρχος Σερρών, αρμόδιος για τον πολιτισμό και αθλητισμό. Επί των ημερών του, οικοδομήθηκε το νέο κτίριο της βιβλιοθήκης των Σερρών.

Έκανε πολυετή αγώνα για την ανάδειξη του ζητήματος της επιστροφής των κλεμμένων χειρογράφων των Ι. Μ. Ιωάννου του Προδρόμου και Ι. Μ. Παναγίας Εικοσιφοινίσσης από τους Βουλγάρους. Με επιστολή του προς τον Κ. Καραμανλή ζήτησε η επιστροφή να μπει ως όρος στην επικείμενη τότε εισδοχή της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξελέγη πέντε φορές βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ (2004, 2007, 2009 και στις διπλές εκλογές του 2012) .

Τον Οκτώβριο του 2012 διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει τα μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά. Στο διάστημα 2009-2010 ήταν Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη (στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου) Την περίοδο 2013- 2014 ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

Στις δημοτικές εκλογές του 2010 κατέβηκε ως υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης (εξελέγη τοτε ο Ψωμιάδης της ΝΔ)
Διετέλεσε πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων που διενήργησε εξονυχιστική έρευνα και οδήγησε σε ένα πόρισμα καταδικαστικό εναντίον του πρώην υπουργού και πρώην μέλους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου

Στον ανασχηματισμό του Ιουνίου 2011, ο Μάρκος Μπόλαρης επανήλθε στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, στη θέση του Υφυπουργού Υγείας. Από τη θέση του αυτή προχώρησε σε αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων, μέσα από απογραφή των δικαιούχων, η οποία ανέδειξε πως 40 περίπου χιλιάδες έπαιρναν παράνομα επιδόματα. Στην ίδια θέση συνέχισε και ως υφυπουργός στην κυβέρνηση του Παπαδήμου.

Είναι βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εν συνεχεία υφυπουργός Εξωτερικων.

Στο Κοινοβούλιο δραστηριοποιήθηκε στις Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας, Μορφωτικών Υποθέσεων, Περιφερειών, Δεοντολογίας και Αποδήμου Ελληνισμού.

Μέλος στις Ειδικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στις υποθέσεις Βατοπεδίου και του σκανδάλου των άγονων γραμμών του Υπουργείου Αιγαίου.
Πρόεδρος της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση των υποβρυχίων με εμπλεκόμενο υπουργό.

Η έρευνα και τεκμηρίωση των υποθέσεων αυτών αποκάλυψε τις διαδρομές του μαύρου χρήματος και την παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπαιτίων.

Είναι μεταξύ άλλων και πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (1994-2004), η οποία εκδίδει την επιστημονική επετηρίδα ΣΕΡΡΑΙΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ.