Ο ΜΓΣ Πανσερραϊκός-ΑΜΕΑ πρωτοπορεί διοργανώνοντας το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκάκι Τυφλών 2017

Αν θαυμάζεις όσους παίζουν καλό σκάκι, τότε τι μπορείς να πεις για εκείνους που μπορούν να παίζουν κυριολεκτικά στα… τυφλά.

Ο ΜΓΣ Πανσερραϊκός-ΑΜΕΑ πρωτοπορεί διοργανώνοντας το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκάκι Τυφλών 2017

Με την συμμετοχή 36 σκακιστών από 7 συλλόγους πραγματοποιείται στις Σέρρες, τo ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΒΛΕΠΟΝΤΩΝ 2017 από την περασμένη Τρίτη 12/12/2017. Την οργάνωση ανέλαβε το πάντα δραστήριο τμήμα ΑΜΕΑ του ΜΓΣ Πανσερραϊκός σε συνεργασία με  την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες.

Σκάκι: Η όραση δεν… αποτελεί πρόβλημα!

Αν θαυμάζεις όσους παίζουν καλό σκάκι, τότε τι μπορείς να πεις για εκείνους που μπορούν να παίζουν κυριολεκτικά στα… τυφλά. Είναι δε σε θέση να κερδίζουν ακόμη και παίκτες που βλέπουν! “Βλέπετε” (sic) η απώλεια της όρασης δεν εμποδίζει κάποιο άτομο που… δεν βλέπει, να παίξει σκάκι, καθώς πρόκειται κυρίως για παιχνίδι του μυαλού.

Οι αγώνες διεξάγονται στο Ξενοδοχείο Acropol στον Λευκώνα και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 17/12 όποτε θα γίνει και η απονομή των μεταλλίων στους νικητές.

Την Τετάρτη 13/12 ο anexartitos.gr βρέθηκε στην επίσημη έναρξη των αγώνων όπου η κυρία Θωμαή Θεοδωρίδου (Ειδική Γραμματέας της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες και Πρόεδρος του τμήματος ΑΜΕΑ ΜΓΣ Πανσερραϊκός) καλωσόρισε τους σκακιστές και κήρυξε την έναρξη των αγώνων κάνοντας όπως συνηθίζεται την πρώτη κίνηση στη σκακιέρα.

Πώς παίζεται το σκάκι τυφλών;

Οι κανόνες είναι ακριβώς ίδιοι με το σκάκι που όλοι ξέρουμε. Απλά η σκακιέρα είναι ανάγλυφη, και τα μαύρα τετράγωνα είναι υπερυψωμένα. Κάθε τετράγωνο έχει μια υποδοχή για το πιόνι. Έτσι, όταν τα πιόνια ψηλαφίζονται από τους τυφλούς παίκτες, δεν πέφτουν.
Όταν το παιχνίδι διεξάγεται μεταξύ ενός βλέποντα και ενός μη βλέποντα, χρησιμοποιούνται δύο σκακιέρες, και οι δύο παίκτες κάνουν αναγγελία των κινήσεών τους, με το χρονόμετρο να μετρά κανονικά.

Για την καταγραφή των κινήσεων κάθε παίκτης χρησιμοποιεί μαγνητόφωνο, όπου καταγράφει τις κινήσεις που πραγματοποιεί .

7 Σύλλογοι Τυφλών

Όλοι οι σύλλογοι τυφλών έχουν σκακιστικό τμήμα. Στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στους 100 αθλητές, και 7 σύλλογοι τυφλών, που έχουν σκακιστές όλων των ηλικιών, από παιδιά μέχρι άτομα τρίτης ηλικίας

Σημειώστε ότι το σκάκι δεν περιλαμβάνεται στα ολυμπιακά αθλήματα, άρα δεν είναι ούτε παραολυμπιακό άθλημα.

Τα σωματεία που συμμετέχουν στους αγώνες είναι:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ, ΑΣ ΑΜΕΑ “ΚΕΡΑΥΝΟΣ”, ΑΣΤ ΗΦΑΙΣΤΟΣ (Βόλος), ΠΥΡΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΠΗΓΑΣΟΣ ΚΥΨΕΛΗΣ, ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΑΣΑΜ, ΠΥΡΣΟΣ (Θεσσαλονίκη), ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ
Αλυτάρχης των αγώνων Ομοσπονδιακός τεχνικός και Τεχνικός Διευθυντής ο κ. Νίκος Καλέτσης

Υπεύθυνος Σκάκι Ν. Σερρών: Μητίκας Αντώνης

Ο πιστός φίλος του ανθρώπου κοντά του περιμένει υπομονετικά το αφεντικό του, που συμμετεχει στους αγώνες

Την εξέλιξη των αγώνων μπορείτε να τα παρακολουθήσετε εδώ: