Ο νέος ασφαλτοτάπητας-«σουρωτήρι» του αυτοκινητοδρομίου Σερρών και η προσπάθεια του Δημάρχου Π.Αγγελίδη να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα!!!

νέος τάπητας στο αυτοκινητοδρόμιο σερρών

Θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες για το ότι ο «ολοκαίνουριος» ασφαλτοτάπητας της πίστας των Σερρών έχει παρουσιάσει κάποιες καθιζήσεις και προβλήματα που έχουν οδηγήσει στην ακύρωση αγώνων της Ρουμάνικης και της Τουρκικής ομοσπονδίας μοτοσικλέτας καθώς και άλλων σημαντικών διοργανώσεων με παράπλευρες απώλειες για τα οικονομικά της πίστας και της περιοχής.

Ο νέος ασφαλτοτάπητας του αυτοκινητοδρομίου Σερρών, που παραδόθηκε προς χρήση και με ανακοινώσεις – διθυράμβους, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι … διάτρητος παντού. Οδηγοί και παράγοντες από Λέσχες Αυτοκινήτων από άλλες περιοχές της χώρας, που βρέθηκαν στο Αυτοκινητοδρόμιο το μεσημέρι της Τρίτης 15/5 στα πλαίσια προγραμματισμένων αγώνων, εξέφρασαν τα παράπονα τους για την κακή κατάσταση του ασφαλτοτάπητα. Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγω πως το πρόβλημα προκλήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων μηνών ή από κακοτεχνίες του αρμόδιου εργολάβου. Το πρόβλημα όμως φαίνεται πως ήταν γνωστό στην διοίκηση του Αυτοκινητοδρομίου από την περασμένο Οκτώβριο, καθώς κάλεσαν ως πραγματογνώμονα Καθηγητή Πανεπιστημίου του ΑΠΘ κ.Νικολαϊδη, ο οποίος συνέταξε έκθεση για τους πιθανούς λόγους της αστοχίας. Το όλο πρόβλημα το κρατούσαν «κρυφό»( για αυτό το λόγο υπάρχουν πλέον διαγραμμίσεις και έχει καταργηθεί ουσιαστικά η αγωνιστική γραμμή όπως την ξέραμε μέχρι τώρα). μέχρι που το πρόβλημα διογκώθηκε και έκανε την πίστα των Σερρών ουσιαστικά μη χρηστική για αγώνες.

Σύμφωνα με τους πιλότους η κατάσταση που παρουσιάζει το οδόστρωμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την σωματική ακεραιότητα των αναβατών αλλά και των οχημάτων τους. Επιπλέον η παρούσα κατάσταση της πίστας θα επηρεάσει τις επιδόσεις των διαγωνιζομένων, καθώς δεν θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν τις κατάλληλες ταχύτητες για τους αγώνες. Για να πάρετε μία ιδέα όσον αφορά τις διαγραμμίσεις μπορείτε να δείτε το βίντεο από ένα πρόσφατο

track day που εντοπίσαμε στο YouTube

 Ζημιά στην πόλη των Σερρών προκάλεσε η ακύρωση διαμονής 600 περίπου ατόμων, οδηγών και συνοδών, που είχαν προγραμματίσει να προπονηθούν στο αυτοκινητοδρόμιο.

Σύμφωνα με δηλώσεις στην τηλεόραση του ΤΗΛΕ-ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ο Πρόεδρος του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών Ευστράτιος Δημητρίου βλέποντας την αγανάκτηση των πιλότων που ήταν  στο αυτοκινητοδρόμιο τους ενημέρωσε πως με δική τους ευθύνη και με υπεύθυνη δήλωση την οποία θα έπρεπε να υποβάλουν θα μπορούσαν να μπουν στο χώρο για να πραγματοποιήσουν τον αγώνα τους. Μάλιστα τους προέτρεψε μαζί με κάποιον υπεύθυνο να μπουν μέσα στον χώρο του αυτοκινητοδρομίου και να αποφασίσουν εάν τελικά θα πραγματοποιήσουν την προπόνηση τους.

Το νέο οδόστρωμα παραδόθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο και κόστισε αρκετές χιλιάδες ευρώ στον Δήμο Σερρών. Όπως ανέφερε το δελτίο τύπου του αυτοκινητοδρομίου τότε:

Με την ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα ξεκινά μία καινούρια περίοδος για το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, το οποίο προετοιμάζεται κατάλληλα, προκειμένου να υποδεχθεί ξανά τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Μεταξύ των άλλων, προβλέπονται αλλαγές στην πίστα των «καρτ», στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου και στο κτήριο της Λέσχης Αυτοκινήτου & Μοτοσυκλέτας (ΛΑΜ) Σερρών.
Ο προϋπολογισμός των παραπάνω ανέρχεται στο ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ (μέρος του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία» συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. 300 χιλιάδων ευρώ).
«Κράτημα» με λιγότερες φθορές
Ειδικότερα, ο νέος ασφαλτοτάπητας κατασκευάστηκε με όλες τις προβλεπόμενες διεθνείς προδιαγραφές, με νέας γενιάς υλικά κι αφού εναποτέθηκαν τρία στρώματα ασφάλτου, «στρώθηκε» εν τέλει και το τελευταίο, το οποίο εξασφαλίζει και την αντιολισθηρότητα του οδοστρώματος.
Να σημειωθεί ότι υπήρξε σχετική πρόβλεψη, ώστε το μείγμα της ασφάλτου να διασφαλίζει αφενός την απαιτούμενη ασφάλεια με το «γερό κράτημα» (20%-30% περισσότερο σε σχέση με την παλαιά πίστα) κι αφετέρου την ελαχιστοποίηση των φθορών στα ελαστικά.

Π.Αγγελίδης: «όλα έγιναν όπως ορίζει ο νόμος»!

«Όλα για την κατασκευή του ασφαλτοτάπητα έγιναν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος. Κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ξεπεραστεί το πρόβλημα» δήλωσε ο δήμαρχος Σερρών κ.Πέτρος Αγγελίδης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης, για άλλο θέμα (ποια εργα έγιναν την διετία 2011-2012 στον Δήμο Σερρών).

Ο κ.Αγγελίδης έδωσε την δική του εξήγηση με το τι έφταιξε και δημιουργήθηκε το τεχνικό πρόβλημα. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «…Οι προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, όπως απεδείχθη, δεν επαρκούν για να κατασκευαστεί ένας τάπητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις που έχει ένα αυτοκινητοδρόμιο και όχι μόνο αυτοκινητοδρόμιο ίσως και όλοι οι αυτοκινητόδρομοι, γι’ αυτό το λόγο αυτές οι προδιαγραφές και ο νόμος τον Φεβρουάριο του 2013 άλλαξε. Όμως ο ασφαλτοτάπητας του αυτοκινητοδρομίου είχε κατασκευαστεί με τι προδιαγραφές του προηγούμενου νόμου διότι κατασκευάστηκε τον Αύγουστο»

«Οι προδιαγραφές και ο νόμος κατάλαβε η πολιτεία ότι δεν πάει καλά και τον άλλαξε, όμως εμείς ότι έγινε, το έργο έγινε νόμιμα και σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος. Τώρα θα μου πείτε την προηγούμενη φορά γιατί δεν παρουσιάστηκε το ίδιο πρόβλημα. Την προηγούμενη φορά ο εργολάβος που έκανε τότε τον ασφαλτοτάπητα, με δική του πρωτοβουλία χωρίς να φαίνεται στα χαρτιά, τότε οι έλεγχοι δεν ήταν αυστηροί, έκανε κάποια αλλαγή στην σύνθεση του μείγματος, δεν ξέρω πως ο ίδιος προέβλεψε πως θα ήταν καλύτερο, και μάλλον αυτή η αλλαγή είχε ως αποτέλεσμα να μην δημιουργηθεί τότε κανένα πρόβλημα. Αυτό όμως δεν το γνώριζε κανένας στην τεχνική υπηρεσία, δεν τους το είπε κανένας, ούτε ο εργολάβος που κατασκεύαζε το έργο. Ακόμα όμως και να το ήξεραν δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από το γράμμα του νόμου και να υλοποιηθεί το έργο» σημείωσε ο κ.Αγγελίδης

«Το πρόβλημα που προέκυψε με το Αυτοκινητοδρόμιο το φέρνουμε για ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης. Υπάρχει φάκελος με όλα τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει και είναι στην διάθεση όλων για να το μελετήσουν, να διασταυρώσουν κάποια πράγματα και να αποκρυσταλλώσουν την άποψή τους»

«Δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στο δήμο αυτοί που έχουν πει τόσα πράγματα με μοναδικό στόχο να πλήξουν τον δήμαρχο, αλλά στην ουσία δυσφημούν το Αυτοκινητοδρόμιο, δυσφημούν την πόλη, προέκυψε ένα τεχνικό πρόβλημα και ο μόνος που δεν ευθύνεται είναι ένα πολιτικό πρόσωπο» υπογράμμισε ο δήμαρχος Σερρών.

Όπως τόνισε ο κ. Αγγελίδης υπάρχει η δυνατότητα «να δοθούν νέα χρήματα για να καλύψουμε τα έξοδα και να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα αλλά θα πρέπει να γίνει νέος διαγωνισμός. Αν εμείς με δικά μας χρήματα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα δεν χρειάζεται νέος διαγωνισμός αλλά όλα πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή, στο γράμμα του νόμου».

 (οι απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις του Π.Αγγελίδη είναι από το site https://www.e-simerini.com)

2 Responses to "Ο νέος ασφαλτοτάπητας-«σουρωτήρι» του αυτοκινητοδρομίου Σερρών και η προσπάθεια του Δημάρχου Π.Αγγελίδη να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα!!!"

  1. radicio   22 Μαΐου 2013 at 14:06

    αυτό είναι το μόνιμο πρόβλημα του αγγελίδη γενικώς, μην του τσαλακωθεί η μόστρα

  2. 3κακα   18 Μαΐου 2013 at 16:56

    Δηλαδή το πρόβλημα , κατά τον Δήμαρχο Αγγελίδη, είναι η “δυσφήμιση του Δημάρχου” κι όχι η κακοτεχνία που έγινε που έχει σαν αποτέλεσμα και το κλείσιμο του Αυτοκινητοδρομίου και το χάσιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ… ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΣΙΠΑ;;; ή προσπαθούν να καλύψουν τα σκ..τα τους;