Ο Π. Καμμένος στις εκδηλώσεις μνήμης του ήρωα των οχυρών Λοχία Ιτσιου

Ο Π. Καμμένος στις εκδηλώσεις μνήμης του ήρωα των οχυρών Λοχία Ιτσιου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τον ηρώα λοχία Δημήτρη ΄Ιτσιου και τους αξιωματικούς και στρατιώτες  της Ομορφοπλαγιάς,  στο ηρώο του Πολυβολείου Π8, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

Είναι πρώτη φορά που υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρεθεί στη περιοχή Ομορφοπλαγιά των Ανω Πορροϊων και στο πρόσωπο του ‘Ιτσιου θα τιμήσει όλους τους νεκρούς των οχυρών του Μπέλλες και του Αγκίστρου που έπεσαν πολεμώντας του Γερμανούς εισβολείς τον Απρίλιο του 1941.

Δημήτρης Ίτσιος. Ο λοχίας που σταμάτησε την γερμανική επέλαση με πέντε άντρες. Εξολόθρευσε από το πολυβολείο πάνω από 250 στρατιώτες της Βέρμαχτ.

Ηταν επικεφαλής της αντίστασης στο πολυβολείο, Π8 στην ομορφοπλαγιά του Μπέλες πάνω από τα Άνω Πορόια.  Το συγκεκριμένο πολυβολείο κάλυπτε την υποχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών και η αποστολή του ήταν να αντέξει όσο περισσότερο χρόνο μπορούσε.

Ο Ίτσιος αν και ήταν μόνο με πέντε φαντάρους δεν παραδόθηκε . Ο έφεδρος λοχίας άντεξε μέχρι να του τελειώσουν τα πυρομαχικά. Περίπου 38 χιλιάδες σφαίρες ανάγκασαν τους Γερμανούς να θυσιάσουν πάνω από 250 άνδρες και να χάσουν έναν αντισυνταγματάρχη, τον Έμπελινγκ….

Οταν δεν είχαν πλέον άλλες σφαίρες, Αναγκαστικά παραδόθηκαν. Οι Γερμανοί τους πλησίασαν και ο επικεφαλής τους άνοιξε διάλογο με τον λοχία.

Ο διάλογος φθάνει με διάφορες παραλλαγές αλλά το πνεύμα είναι πάντα ίδιο

  • Στρατηγός Σόρνερ: Που είναι ο αξιωματικός σου;
  • Λοχίας Δημήτρης Ίτσιος: δεν υπάρχει, εγώ είμαι επικεφαλής
  • Στρατηγός Σόρνερ: εσύ;
  • Λοχίας Δημήτρης Ίτσιος: ναι;
  • Στρατηγός Σόρνερ: συγχαρητήρια, με την αντίσταση σου ζωντάνεψες το πνεύμα των προγόνων σου
  • Λοχίας Δημήτρης Ίτσιος: έκανα το καθήκον μου
  • Στρατηγός Σόρνερ: και τώρα πρέπει να κάνω και εγώ το δικό μου. Μου στοίχισες πάνω από διακόσιους άνδρες.

Ο Διοικητής διέταξε να τον εκτελέσουν. Ο Ίτσιος με απορία ρώτησε γιατί, αλλά ο Γερμανός δεν είχε άλλες απαντήσεις. Έβαλε τους άνδρες του να παρουσιάσουν όπλα. Τον τίμησε και αμέσως μετά με το όπλο του πυροβόλησε τον ηρωικό λοχία στο κεφάλι.

Τους άλλους δύο φαντάρους δεν τους πείραξε. Μετά από λίγο τους άφησε ελεύθερους και αυτοί διηγήθηκαν την ιστορία τους και τη θυσία του Ίτσιου. Μετά τον πόλεμο η γυναίκα του ξέθαψε τα οστά του και τον έθαψε στο χωριό τους που ήταν κάτω από το πολυβολείο, την Άνω Πορρόια Σερρών….