Ο Π.Κοτρώνης επανεκλέχθηκε στην «Διάβαση Πεζών» για να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών

Παναγιώτης Κοτρώνης2012Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013 στην αίθουσα της ΚΕΔΗΣ πραγματοποιήθηκε ανοιχτή Γενική Συνέλευση της κίνησης «ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ» με την εξής θεματολογία :
1) Απολογισμός 2010 – 2013
2) Πορεία προς τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014
3) Εκλογές για ανάδειξη επικεφαλής και υποψηφίου δημάρχου
Η συνέλευση της παράταξης έγινε σε πολύ καλό κλίμα με πολλούς Σερραίους να δίνουν το παρόν και να παρακολουθούν τον απολογισμό της απερχόμενης ηγεσίας, ενώ διατυπώθηκαν αρκετές προτάσεις σχετικά με τις δράσεις της παράταξης στο μέλλον.
Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν συνολικά 130 Σερραίοι (η συγκέντρωση ήταν ανοιχτή και μπορούσε ο οποιοσδήποτε πολίτης και να ψηφίσει και να είναι υποψήφιος) από τους οποίους οι 88 ψήφισαν υπέρ του κ. Κοτρώνη, 40 υπέρ του κ. Μπόικου, 1 ψήφο έλαβε ο κ. Βύσνας, ενώ μία ψήφος κρίθηκε άκυρη. Δικαίωμα Συμμετοχής στις εκλογές είτε ως υποψήφιοι, είτε ως ψηφοφόροι είχαν όλοι οι Σερραίοι Δημότες.
Σχεδόν 150 Σερραίοι έδωσαν το παρόν και διατύπωσαν τις απόψεις και τις θέσεις τους για την «διάβαση πεζών», ενώ 130 από αυτούς ψηφίσανε για την ανάδειξη επικεφαλής και υποψηφίου δημάρχου ενώ στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχαν μόλις 30.
Μάλιστα όπως υπογράμμισαν αρκετά μέλη της παράταξης η παραπάνω εικόνα ομόνοιας ήταν μία απάντηση στις φήμες των τελευταίων εβδομάδων.
Ομόφωνα επίσης ψηφίστηκε ο Απολογισμός 2010 – 2013 και με μικρές τροποποιήσεις υιοθετήθηκε η Πολιτική Απόφαση στην οποία μεταξύ άλλων περιγράφεται και η στρατηγική της κίνησης για τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου του 2014 και τίθεται ως στόχος η ανάληψη της εξουσίας από την «διάβαση πεζών».

Μάιος 2010 – Οκτώβριος 2013
Τον Μάιο του 2010 μετά την παραίτηση του τότε επικεφαλής Κώστα Πασχάλη για προσωπικούς και μόνο λόγους, εκλέχτηκε επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης ο Παναγιώτης Κοτρώνης και έτσι πήγαμε στις εκλογές με τρομερές δυσκολίες γιατί με την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, σχεδόν διπλασιάστηκε η έκταση και ο πληθυσμός του παλιού δήμου Σερρών.
Προσπαθήσαμε και πετύχαμε χωρίς οικονομικά μέσα, αλλά κυρίως χωρίς τους απαραίτητους ανθρώπους που απαιτούσε ένα τέτοιο εγχείρημα. Η συμμετοχή μας στις εκλογές κρεμόταν από μία κλωστή και ανά πάσα στιγμή υπήρχε το ενδεχόμενο αδυναμίας συγκρότησης ψηφοδελτίου.
Τελικά έστω και την ύστατη ώρα συγκροτήσαμε το ψηφοδέλτιο ακριβώς στα κατώτερα όρια που απαιτούσε ο νόμος, και πήραμε μέρος στις εκλογές.
Το ποσοστό μας ήταν 4,5% και η θέση που καταλάβαμε στη σειρά κατάταξης των παρατάξεων ήταν η 4η, περίπου μια μονάδα πάνω από τη Λαϊκή Συσπείρωση με λίγη βοήθεια από το ΣΥΡΙΖΑ που μας στήριξε επίσημα, λίγη επίσης βοήθεια από τη ΔΗΜΑΡ αν και δεν μας στήριξε επίσημα και ελάχιστη από τους Οικολόγους – Πράσινους οι οποίοι αν και μας έδωσαν τη στήριξή τους, εν τούτοις δεν ήταν σε θέση να μας βοηθήσουν ούτε με ένα στέλεχος.
διάβαση πεζών-δημοτική κίνηση ΣερρώνΑξίζει να σημειώσουμε ότι μέσα στην πόλη το ποσοστό μας ανήλθε σε 7% περίπου αλλά στα χωριά ο μέσος μας όρος ήταν 1%, που σημαίνει ότι η δουλειά μας εκεί που έγινε ανταμείφτηκε αλλά η αδυναμία μας στην περιφέρεια ήταν και δυστυχώς παραμένει τεράστια.
Όπως καταλαβαίνετε οι υποχρεώσεις μας ανέβηκαν κατακόρυφα, γιατί έπρεπε εκτός πλέον από τις κινηματικές ή άλλες δράσεις μας να ανταποκριθούμε και στις απαιτήσεις του δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα με ένα δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος ταυτόχρονα ήταν και επικεφαλής του σχήματος με ότι αυτό συνεπάγεται.
Θεωρούμε όμως ότι όπως και πριν έτσι και σε αυτήν τη δημοτική περίοδο η δουλειά που κάναμε ήταν πολύ πιο πάνω από τις δυνάμεις μας και σε κάθε περίπτωση καλύτερη συγκριτικά με τις άλλες παρατάξεις που διαθέτουν πολλαπλάσιους δημοτικούς συμβούλους.
Παράλληλα όμως όχι μόνο δεν μειώσαμε τη δράση μας στους υπόλοιπους τομείς αλλά την αυξήσαμε.
Η αλήθεια είναι ότι κάναμε μία μεγάλη κοιλιά αλλά τον τελευταίο χρόνο και κυρίως μετά την έναρξη λειτουργίας του ΣΤΕΚΙΟΥ, κερδίσαμε το χαμένο έδαφος και είμαστε κατά κοινή ομολογία σε πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήμασταν στο αντίστοιχο διάστημα των προηγούμενων εκλογών του 2010.
Τηρήσαμε επίσης τη δημόσια δέσμευσή μας για εναλλαγή του δημοτικού συμβούλου στο μέσον της θητείας.
Θεωρούμε, παρά τις αντιρρήσεις κάποιων ότι κάνουμε πολύ περισσότερα από ότι θα έπρεπε στο κοινωνικό πεδίο και αρκετά ως πολύ λιγότερα στο πεδίο που αφορά στην προετοιμασία μας για τις εκλογές.
Τηρούμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας ότι οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός, όμως είναι σκοπός και στόχος της «διάβασης πεζών», όπως θάπρεπε να είναι και κάθε δημοτικής κίνησης που σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό της.
Για του λόγου το αληθές και για να αντικρούσουμε τις αιτιάσεις ότι άλλαξε η φυσιογνωμία της παράταξης, σας παραθέτουμε ενδεικτικά και μόνο κάποιες δράσεις μας που πιάνουν όλη τη γκάμα της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης. Η «διάβαση πεζών» λοιπόν :

1. Συμμετέχει στην Αντιφασιστική Κίνηση Σερρών και μάλιστα έχει παραχωρήσει και το ΣΤΕΚΙ της
2. Συμμετέχει στην Αντιρατσιστική Κίνηση Σερρών
3. Συμμετέχει στην Αντι Gold Κίνηση των Σερρών και μάλιστα με δικές της αιτήσεις διοργανώθηκαν αρκετές δραστηριότητές της
4. Ξεκινήσαμε και συμμετέχουμε στην Κίνηση για την Εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων στρεφόμενοι κατά του φαραωνικού εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Παλαιόκαστρο και ουσιαστικά κατά της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης ολόκληρου του τομέα διαχείρισης των σκουπιδιών
5. Προβήκαμε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίες με πανό και φυλλάδια κατά της ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης του νερού στο πανελλήνιο συνέδριο των ΔΕΥΑ
6. Διακηρύξαμε σε όλους τους τόνους με συνεντεύξεις και συνεχείς παρεμβάσεις ότι δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση της ΔΕΥΑΣ
7. Η πραγματοποίηση δεκάδων εκδηλώσεων στο ΣΤΕΚΙ μας αποδεικνύει ότι η παράταξη δεν ασχολείται μόνο με το δημοτικό συμβούλιο αλλά πολύ πάνω από το μέτρο των δυνατοτήτων της είναι κοντά στο σερραίο πολίτη και στα προβλήματά του
8. Στηλιτεύσαμε κάθε παρανομία και ατασθαλία της δημοτικής αρχής μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο
9. Φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο ψηφίσματα και προβλήματα των πολιτών
10. Δημιουργούμε ακόμα και σήμερα Κινήματα Πολιτών για την    
                τήρηση της νομιμότητας στους Πεζοδρόμους
11. Τέλος πρόσφατη είναι η Ποδηλατοπορεία μας με αναφορά στην   
               ανεργία και η Προβολή Ταινίας για τις οροθετικές γυναίκες
12. Λειτουργήσαμε πέρυσι και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να το επαναλάβουμε και φέτος Κοινωνικό Φροντιστήριο κάτι που δεν κατάφεραν όλες οι άλλες παρατάξεις μαζί με τη δημοτική αρχή
13. Είμαστε έτοιμοι για τη δράση αλληλεγγύης «ΕΝΑΣ ΚΑΦΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ»
14. Διατυπώσαμε την κριτική μας για την υλοποίηση των Αστικών Αναπλάσεων κυρίως σε ότι αφορά τη ματαίωση, παρά την αρχική πρόβλεψη, της κατασκευής 3 χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμων, αλλά και τις διάφορες κακοτεχνίες. Γενικά όμως ήμαστε υπέρ του έργου
15. Πραγματοποιήσαμε εκδήλωση για την ανάδειξη των Οθωμανικών Μνημείων
16. Σε εκδήλωσή μας στην αίθουσα του Επιμελητηρίου κάναμε εκδήλωση για τη πραγματική αξιοποίηση των στρατοπέδων με ομιλητές τον κ.Ζυγομαλά υπάλληλο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και τον πρώην δήμαρχο Πρέβεζας Μιλτιάδη Κλάπα, ο οποίος ως δήμαρχος έδωσε προς χρήση των πολιτών πέντε πρώην στρατόπεδα
17. Αναδείξαμε το θέμα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου (TAP), παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια του κ.Αγγελίδη να «θάψει» το θέμα. Η θέση μας είναι ότι ήμαστε υπέρ του έργου αλλά ταυτιστήκαμε με τις επιφυλάξεις του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας –Θράκης και του ΓΕΩΤΕΕ, οι οποίοι διατύπωσαν την άποψη να μην γίνει ο αγωγός συμπίεσης κοντά σε κατοικημένη περιοχή και να μην περάσει από εκτάσεις καλλιεργούμενης γης υψηλής παραγωγικότητας.

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι πράγματι ο αριθμός των μελών και μάλιστα των ενεργών δεν είναι ικανοποιητικός και μάλιστα για τις πιο δύσκολες ημέρες που έρχονται.
Δεν ανταποκριθήκαμε απόλυτα στο ζήτημα της ενεργοποίησης των διαφόρων θεματικών επιτροπών και των επιτροπών που ανέλαβαν να παρακολουθούν το δημοτικό συμβούλιο και τη λειτουργία των Νομικών Προσώπων.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη.
Πρέπει να εντείνουμε όλοι τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζουμε ότι το κλίμα είναι πολύ θετικό για να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες, αρκεί να το πιστέψουμε όλοι.
Ο Χρόνος που απομένει δεν είναι επαρκής αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε.