“Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΩΓΩΝ” Ποιος είναι ο Βλάχος, ο Σαρακατσάνος, ο Θρακιώτης, Μικρασιάτης, Πόντιος

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ  ΚΑΤΑΓΩΓΩΝ_0715Πλήθος  κόσμου παραβρέθηκε στα  εγκαίνια της πρώτης εκδήλωσης της  Περιφερειακής Ενότητας Σερρών για  τα 100 χρόνια απο την Απελευθέρωση των Σερρών.

Η έκθεση με τίτλο “Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ  ΚΑΤΑΓΩΓΩΝ” εγκαινιάσθηκε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννη Μωυσιάδη, του Δημάρχου Σερρών κ.Πέτρου Αγγελίδη, του πατέρα Ηλία Βλάχου Εκπροσώπου του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σερρών κ.κ. Θεολόγου, του προέδρου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης κ.Αθανασίου Μπασδάνη, πολλών προέδρων πολιτιστικών συλλόγων και Σερραίων πολιτών.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Μωυσιάδης  αναφέρθηκε στη σημασία της επετείου και στον αγώνα που έδωσε ο  Ελληνισμός για την κατάκτηση της ελευθερίας του.

Τόνισε την ανάγκη της Εθνικής  ομοψυχίας για την υπέρβαση της  σημερινής κρίσης και ανακοίνωσε το συνολικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της Π.Ε. Σερρών.

Στη συνέχεια η επίκουρος καθηγήτρια των ΤΕΦΑΑ Σερρών κ.Καλλιόπη Τζιώνη-Πανοπούλου και επιστημονική επιμελήτρια της  έκθεσης που μίλησε διεξοδικά  για το περιεχόμενο της έκθεσης.

Μεταξύ άλλων τόνισε: “…παρουσιάζονται για πρώτη φορά με ενιαίο τρόπο, στοιχεία για όλες τις εθνοπολιτισμικές ομάδες που έζησαν και δημιούργησαν στην περιοχή του νομού Σερρών, συνδιαμορφώνοντας την πολιτισμική και εθνολογική σύνθεσή του από τις αρχές μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πολιτιστικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής του Νομού”...”μας εμπιστεύθηκαν ένα πολύτιμο φωτογραφικό υλικό και σπάνια  έγγραφα, κειμήλια τα οποία έφεραν ανάμεσα στα λίγα πράγματα που κουβαλούσαν κατά την περίοδο του εκπατρισμού, και τα οποία με πολύ σεβασμό φυλάσσουν στα γραφεία των συλλόγων τους. Είναι ο ιστός που τους συνδέει με την πατρίδα. Είναι αντικείμενα που όπως τα τραγούδια, οι χοροί, τα ήθη και τα έθιμα προσδιορίζουν ταυτότητα. Όλα αυτά τα εκθέτουμε για να ενημερωθεί ο επισκέπτης από πολλές εικόνες που απεικονίζουν την πορεία των ομάδων στο χώρο και το χρόνο, αλλά και  με λίγα λόγια, για το ποιος είναι ο Βλάχος, ο Σαρακατσάνος, ο Θρακιώτης, Μικρασιάτης, Πόντιος κλ.π. Ελπίζουμε ότι η έκθεση αυτή θα βοηθήσει τους νεώτερους να μάθουν στοιχεία από την ιστορία τους και θα συμβάλλει στην αυτογνωσία.”

Τέλος ο υπεύθυνος  για θέματα πολιτισμού κ. Βαφειάδης  Βασίλης ενημέρωσε για τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν και αναφέρθηκε στη συνεργασία της Π.Ε.Σερρών με τους Δήμους και τους πολιτιστικούς συλλόγους του Νομού.

Ακολούθησε στο Αμφιθέατρο της Δ.Κ.Β. Σερρών το αφιέρωμα στα  Δαρνακοχώρια που οργάνωσαν οι σύλλογοι της περιοχής με την επιμέλεια του κ.Στέργου Βάκουλη που με το μεράκι και την καθημερινή του δουλειά έχει υλοποιήσει πολλές από τις εκδηλώσεις της περιοχής.

Στην εκδήλωση πέρα από  τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες  ακούστηκαν τοπικά τραγούδια και  προσφέρθηκαν εδέσματα από όλα τα Δαρνακοχώρια.

Η ¨Εκθεση “Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΩΓΩΝ” θα διαρκέσει μέχρι 31 Μαίου και θα είναι ανοικτή  για το κοινό από Δευτέρα μέχρι  και Σάββατο 10 με 2 το πρωί και Δευτέρα-Πέμπτη 6με 8 το απόγευμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν  να απευθύνονται τηλεφωνικά στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών τηλ.23213 50337 & 335 και στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο 23210-98550.