Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σερρών «πυροβολεί» τον Γ.Καρασμάνη για τα βοσκοτόπια με «μπηχτές» για… τοπικά ρουσφέτια!

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σερρών «πυροβολεί» τον Γ.Καρασμάνη για τα βοσκοτόπια με «μπηχτές» για… τοπικά ρουσφέτια!

Καμπουρης-Καρασμάνης-ΝΟΔΕ-Σερρών“Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό βάζει ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σερρών της ΝΔ Θεόδωρος Καμπούρης, με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ.Καρασμάνη. Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σερρών βλέποντας από την μια, το «τελμα» και τις παλινδρομήσεις στις οποίες πέφτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο θέμα των βοσκήσιμων εκτάσεων, ενώ και οι όποιες παρεμβάσεις βουλευτών της ΝΔ, ακόμη και με την προτροπή του Πρωθυπουργού (βλέπε Φ.Αραμπατζή και συναντήσεις της με τον Υπουργό κ. Καρασμάνη) πέφτουν στο κενό και από την άλλη το κλίμα περι “ρουσφετολογίας”  που πήρε πανελληνια έκταση (εξαιτίας δημοσίευσης σχολίου της στήλης ΒΗΜΑτοδότης στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ), είπε να αναλάβει πρωτοβουλίες, στέλνοντας επιστολή στην οποία αφού περιγράφει το πρόβλημα των σερραίων κτηνοτρόφων, στο τέλος της ψέγει (sic) τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γιώργο Καρασμανη για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει :   «είναι καθήκον σας  να λύνεται τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, και όχι τα βιοποριστικά προβλήματα συγγενικών προσώπων πρώην βουλευτών του Νομού μας», (σ.σ. η υπογράμμιση είναι του συγγραφέα της επιστολής!) ανάβοντας «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό, αφου είναι σαφής η αναφορά στο πρόσωπο του τέως βουλευτή της ΝΔ Αναστάσιου Καριπίδη και στο διορισμό του γιου του, ως συμβούλου, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρει:

Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Καρασμάνη Γεώργιο
Κύριε Υπουργέ,
Από το 2013 ο νομός Σερρών παρουσιάζει  σοβαρό πρόβλημα στην επιλεξιμότητα των βοσκήσιμων εκτάσεων. Σε σχέση με το 2012 μειώθηκαν οι επιλέξιμες εκτάσεις κατά περισσότερο από 65.000 Ha ( εκτάρια δηλ. 650 χιλιάδες στρέμματα)
Αποτέλεσμα αυτής της μείωσης είναι ότι παραμένουν απλήρωτα μέχρι και σήμερα τα δικαιώματα πολλών κτηνοτρόφων. Επίσης πάνω από τους μισούς παραγωγούς δεν έχουν πληρωθεί  την εξισωτική αποζημίωση και ούτε θα την πληρωθούν παρά τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου, αφού δεν έχουν δηλωμένες επιλέξιμες εκτάσεις στις δηλώσεις τους.
Τη φετινή χρονιά, τα πράγματα έγιναν χειρότερα αφού οι επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις του νομού μας μειώθηκαν παραπάνω. Έτσι ενώ απαιτούνται για ενεργοποίηση δικαιωμάτων και πληρωμές διαφόρων μέτρων του υπουργείου (βιολογική κτηνοτροφία, σπάνιες φυλές, εξισωτική αποζημίωση) περίπου στο 100.000 Ha, έχουν απομείνει στο νομό μας περίπου 30.000 Ha.
Γίνεται αντιληπτό ότι ο Νομός μας παρουσιάζει τεράστιο πρόβλημα στις επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις και χάνονται από τους κτηνοτρόφους του νομού μας εκατομμύρια ευρώ από επιδοτήσεις, όταν σε άλλους Νομούς της χώρας τα προβλήματα λύθηκαν σε μία  νύχτα.
Επειδή το 2015 ξεκινάει η νέα ΚΑΠ και οι επιδοτήσεις που θα λαμβάνουν οι βοσκότοποι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες  με τις επιδοτήσεις που λάμβαναν οι κτηνοτρόφοι το 2013 και το 2014, ο Νομός μας θα είναι ο μεγαλύτερα θιγμένος σε σχέση με άλλους Νομούς στους οποίους τα προβλήματα με τις επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις έχουν επιλυθεί.
Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στο Νομό μας, ο οποίος είναι ο δεύτερος σε μέγεθος κτηνοτροφικό Νομός και η οικονομία του Νομού εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από τους κτηνοτρόφους.
Αυτή τη στιγμή όλες οι εκτάσεις των βοσκοτόπων στο νομό Σερρών είναι αψηφιοποίητες στο σύστημα χαρτογράφησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εάν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα των επιλέξιμων βοσκοτόπων και δεν ψηφιοποιηθούν οι εκτάσεις μέχρι τέλη Οκτωβρίου που προβλέπεται να κλείσει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληρωθεί η προκαταβολή των δικαιωμάτων, τότε ΚΑΝΕΝΑΣ κτηνοτρόφος του νομού μας δεν θα πληρωθεί την προκαταβολή του.
Υπάρχουν ήδη τεχνικές λύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον αρμόδιο φορέα συντονισμού των δηλώσεων ΟΣΔΕ (GAIA Επιχειρείν) για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ψηφιοποίηση των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων, οι οποίες όμως δεν γίνονται δεκτές από τους Δήμους οι οποίοι με τη σειρά τους δεν λαμβάνουν την ευθύνη αφού οι εκτάσεις δεν φτάνουν για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών κτηνοτρόφων τους.
Κ. Υπουργέ,
Επιβάλλεται να λυθεί το πρόβλημα των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων και μάλιστα άμεσα διότι είναι καθήκον σας  να λύνεται τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, και όχι τα βιοποριστικά προβλήματα συγγενικών προσώπων πρώην βουλευτών του Νομού μας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΣΕΡΡΩΝ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ