Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών «καρφώνει» τον πρόεδρο του ΤΕΙ Σερρών για ανεπαρκείς χειρισμούς !

Φοιτητές εισακτέοι στο ΤΕΙ Σερρών τα έτη 2000-2013
Φοιτητές εισακτέοι στο ΤΕΙ Σερρών τα έτη 2000-2013

Επιστολή, απάντηση, σ τις δηλώσεις του Προέδρου του ΤΕΙ Σερρών  κ. Δημήτρη Πασχαλούδη σχετικά με την μη συμμετοχή του ΤΕΙ στην 78η ΔΕΘ, μας κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μεγκλας.

Στην επιστολή ο Πρόεδρος τους ΕΒΕΣ καταφέρεται σφόδρα για όλους τους χειρισμούς του κ.Πασχαλούδη τους τελευταίους εννέα μήνες, θεωρώντας τον  ως τον υπεύθυνο  για την δραματική μείωση των εισακτέων από 1380 φοιτητές το 2012 σε 690 το 2013.

Στην επιστολή του ο κ.Μέγκλας κάνει λόγο για το προσωπικό του αποκλεισμό στην μια από τις τρεις προκηρυχθείσες θέσεις εξωτερικών μελών στο Δ.Σ. του ΤΕΙ Σερρών, για ελλιπή ενημέρωση από την πλευρά του ΤΕΙ Σερρών για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», για την πρόταση της δωρεάν συντήρησης των χώρων πρασίνου του ΤΕΙ Σερρών και για την προσφορά της ανάληψης του κόστους φιλοξενίας 30-40 φοιτητών από το ΕΒΕΣ, που έμειναν αναξιοποίητα από την πλευρά του ΤΕΙ Σερρών.

Αναλυτικά στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρήστος Μέγκλας αναφέρει:

Κύριε Πρόεδρε,     
Σε απάντηση των δηλώσεών σας στις 10/09/2013 κατά του Επιμελητηρίου  Σερρών για αδιαφορία του Επιμελητηρίου  Σερρών και μη πρόσκληση προς το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας για  συμμετοχή στην 78η ΔΕΘ και προς αποκατάσταση της αλήθειας, σας ενημερώνουμε ότι το Επιμελητήριο και με ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του (01/07/2013, 09/07/2013,05/08/2013) και στον τύπο (12/07/2013, 20/07/2013 κ.ά) και με εκδηλώσεις με τη Διοίκηση της ΔΕΘ (3.07.2013) κάλεσε τα μέλη του και φορείς που θα ήθελαν να συμμετάσχουν να δηλώσουν συμμετοχή, και το Επιμελητήριο Σερρών δέχθηκε τηλέφωνα τόσο από την Περιφερειακή Ενότητα όσο και από Δήμους του Νομού που δήλωσαν ενδιαφέρον να στηρίξουν και να προβάλουν τις δραστηριότητές τους στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Σερρών στην 78η ΔΕΘ. Από το ΤΕΙ Σερρών το Επιμελητήριο Σερρών δεν δέχθηκε εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στη ΔΕΘ. Ενημερωτικά σημειώνουμε ότι στη ΔΕΘ, από ό,τι γνωρίζουμε, δεν συμμετέχουν άλλα ΤΕΙ.
       Επίσης, ως Πρόεδρο του ΤΕΙ σας στείλαμε  στις 10/09/2013 και με φαξ και με e-mail πρόσκληση να παραστείτε στα εγκαίνια του περιπτέρου 12, αν και τα γραφεία της Διοίκησης του ΤΕΙ ήταν κλειστά, ύστερα από απόφαση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και με απόφαση της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ.
      Παρόλα  αυτά το Επιμελητήριο Σερρών  επιζητά να κρατά την επαφή  με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας  δεχόμενο για πρακτική άσκηση  σπουδαστές από όλα τα Τμήματά  του σε μόνιμη βάση από 3 έως 6 σπουδαστές ανά περίοδο.  
    Ως Πρόεδρος  του Επιμελητηρίου Σερρών στις 19/01/2012 είχα υποβάλει αίτημα υποψηφιότητας για μία από τις τρεις προκηρυχθείσες θέσεις εξωτερικών μελών στο Δ.Σ. του ΤΕΙ Σερρών, θέλοντας έτσι ως ο επίσημος και θεσμικός εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας του Νομού Σερρών να συμβάλω στη σύνδεση του επιχειρείν με την εκπαίδευση και την επιστήμη. Ωστόσο δεν προτιμήθηκα για άγνωστους σε μένα λόγους.
     Σχετικά με  το μείζον θέμα του σχεδίου  ΑΘΗΝΑ είχαμε ελλιπή ενημέρωση  εκ μέρους σας. Με δική μας  πρόταση έγινε προσύσκεψη στις 16/02/2013 στο Δήμο Σερρών με όλους τους φορείς για ενημέρωση και συνεννόηση, ενόψει της συνάντησης Επιτροπής του Ν. Σερρών, στην οποία συμμετείχαμε, με τον Υπουργό Παιδείας για το θέμα του ΤΕΙ Σερρών στις 19/02/2013.
    Συμφωνώντας  φυσικά με την Επιτροπή ως προς τη συνέχιση της λειτουργίας του ΤΕΙ Σερρών χωρίς καμία μείωση στις Σχολές και στα Τμήματά του υποβάλαμε στον κ. Υπουργό οικονομικά στοιχεία του Νομού για να στηρίξουμε τα αιτήματά μας προς όφελος του ΤΕΙ και προκειμένου να καταδειχθεί η αναγκαιότητα της ανάπτυξής του με νέα Τμήματα και Σχολές, τόσο βάσει ακαδημαϊκών όσο και κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. Θέλοντας να συμβάλουμε στη διαμόρφωση της πρότασης του Υπουργείου υπέρ του ΤΕΙ Σερρών και του Νομού μας, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, του καταθέσαμε τη θέση μας για την ανάγκη της διασύνδεσης του αντικειμένου σπουδών των Σχολών και Τμημάτων των ΤΕΙ με τα στοιχεία της οικονομικής – παραγωγικής ζωής της περιοχής μας, προτείνοντας μάλιστα εγγράφως την δωρεάν ανάληψη δαπάνης συντήρησης του χώρου πρασίνου των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ Σερρών (κόστος 2011: 120.000€), και, για τους επιπλέον φοιτητές που θα έρχονταν στις Σέρρες την ανάληψη από το Επιμελητήριο Σερρών για τα επόμενα δύο χρόνια του κόστους φιλοξενίας για 30-40 φοιτητές κάθε χρόνο (με εισοδηματικά κριτήρια). Επίσης, τονίζοντας προς τον κο Υπουργό ότι οι Σέρρες πληρούν όλα τα κοινωνικοοικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια για να επιλεγούν ως η έδρα του ΤΕΙ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προτείναμε τη μετονομασία του σε: «ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ».
    Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, η μέχρι  σήμερα απόφαση του Υπουργείου, σύμφωνα με την ανακοίνωσή  του, έχει το εξής αποτέλεσμα: το 2012 στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας οι εισακτέοι ήταν περίπου 1380, και το 2013 με την εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ μειώνονται στους περίπου 690, όπως φαίνεται και στο συνημμένο πίνακα που καταγράφει τη διαχρονική μείωση του αριθμού των εισακτέων στο ΤΕΙ Σερρών από το 2000 έως το 2013. Το αποτέλεσμα αυτό, δυστυχώς, καμία σχέση δεν έχει με τις δηλώσεις στις οποίες προέβητε (πριν από την τελική διαμόρφωση της πρότασης του Υπουργείου), οι οποίες προκάλεσαν το Πανελλήνιο δίνοντας την εντύπωση ότι το ΤΕΙ Σερρών είχε ευνοηθεί από το προτεινόμενο σχέδιο ΑΘΗΝΑ, αποτέλεσαν αντικείμενο παρερμηνειών και παρεξηγήσεων και ομολογουμένως δεν βοήθησαν στο να επιτύχουμε το καλύτερο για το ΤΕΙ Σερρών και για το Νομό μας.
    Το  θέμα του ΤΕΙ μάς απασχολεί  και μας ενδιαφέρει, το παρακολουθούμε  και είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία  μαζί σας και στη συνδιαμόρφωση  προτάσεων για το κοινό όφελος και του ΤΕΙ και της σερραϊκής κοινωνίας και οικονομίας, προκειμένου να επιτύχουμε ό,τι ακόμα έχουμε τη δυνατότητα, ύστερα από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
    Επίσης, ως θεσμικοί εκπρόσωποι της  επιχειρηματικής κοινότητας δεδομένης της σπουδαιότητας της διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και γενικότερα της επιστήμης με το επιχειρείν επιθυμούμε τη συνεργασία με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς είναι πάρα πολλά τα πεδία, όπου κοινές δράσεις θα είναι προς αμοιβαίο όφελος και κυρίως προς όφελος της ανάπτυξης του Νομού μας. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός της υποψηφιότητάς μου ως Προέδρου του Επιμελητηρίου στο Δ.Σ. του ΤΕΙ, να μπορώ δηλαδή να συμβάλω στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων για το κοινό καλό.
Ο Πρόεδρος
 Χρήστος Μέγκλας