Ο Σταύρος Θεοδωράκης βλέπει στην Αμφίπολη και τα …ιδιωτικά Πανεπιστήμια το εφαλτήριο ανάπτυξης των Σερρών

Θεοδωράκης-ΣερρεςΑρκετοί ήταν αυτοί που υποδέχτηκαν στις Σέρρες, το μεσημέρι του Σαββάτου (18/10) τον επικεφαλής του κινήματος «το ΠΟΤΑΜΙ» Σταύρο Θεοδωράκη, στην εκδήλωση που οργανώθηκε στο κέντρο της πόλης στο καφέ sofa (στον πεζόδρομο της Παναγή Τσαλδάρη).
Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε προτάσεις που θα μπορούσαν να δυναμώσουν τον εμπορικό ρόλο των Σερρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, σε μια νέα περιφερειακή ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η περιοχή έχει χάσει μια μεγάλη ευκαιρία. Η Μακεδονία θα μπορούσε να είναι το εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων και να αποτελέσει εκπαιδευτικό κόμβο. Το κοντόφθαλμο πολιτικό σύστημα δεν επέτρεψε -κι ακόμη δεν επιτρέπει- την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστια πηγή πλούτου για την περιοχή».
Αναφορικά με τις αρχαιολογικές αποκαλύψεις στην περιοχή και στο λόφο Καστά και την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή τους, η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν ότι «χρειάζεται περιφερειακός σχεδιασμός που να ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και να περιλαμβάνει ξενοδοχεία και κρουαζιέρες, με μια ευρύτερη συνεννόηση φορέων και τοπικών αρχόντων».

Για να φτάσουμε εκεί, όμως, «πρώτα πρέπει να πιστέψουμε στη δύναμη της χώρας, να καλλιεργήσουμε το μύθο και να τον συντηρήσουμε». Στην περιφέρεια πρέπει, επειγόντως, να δημιουργηθεί μια επιτροπή υποδοχής ξένων ΜΜΕ, έτσι ώστε οι δημοσιογράφοι του National Geographic ή του CNN να «ξεναγούνται» στην περιοχή και να διευκολύνονται να προβάλλουν το μύθο της Μακεδονίας σε όλον τον κόσμο.
Σε ερώτηση σχετικά με το όνομα της FYROM, αφού ανέφερε τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος και την ήττα που έχουμε υποστεί κλείνοντας τα μάτια στην τολμηρή λύση με αναγνώριση του κράτους με όνομα με γεωγραφικά –και όχι άλλο- προσδιορισμό, επεσήμανε ότι: «η Ελλάδα είναι το κέντρο των Βαλκανίων. Εμείς είμαστε οι δυνατοί, δεν έχουμε κόμπλεξ καταξίωσης. Έχουμε τη δύναμη να πιέσουμε στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε τα μικρά κράτη να αποδεχτούν τη λογική».
Οι κάτοικοι της περιφέρειας ενδιαφέρονται πάντοτε για τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Σε ερώτηση σχετικά με τις αιτίες που προκάλεσαν την αναταραχή των αγορών τις τελευταίες ημέρες, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανάφερε τον… καθρέφτη του Αντώνη Σαμαρά: «Κοιτάχτηκε ο πρωθυπουργός στον καθρέφτη κι είπε “Δεν αρέσω. Ίσως πρέπει να γίνω Τσίπρας”. Και, απ΄ότι λένε, η πρόταση ήταν του Βενιζέλου, ο οποίος του είπε: “ Αφού ο Τσίπρας λέει θα σκίσει το μνημόνιο, εμείς να πούμε ότι θα διώξουμε και την τρόικα και το ΔΝΤ και να το κάνουμε σήμερα”. Το πόσο μας στοίχισε αυτή η επιπόλαιη πολιτική, το ξέρετε…»

Παρόντες ήταν και φοιτητές του δημόσιου ΙΕΚ δημοσιογραφίας, οι οποίοι έθεσαν ερωτήσεις. Ενώ από τους φορείς του νομού το παρόν έδωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών Γιάννης Μπαλίτης.

(φωτο του Θ.Μανωλόπουλου απο το site topotami.gr)