Ο Σύλλογος Κινητικά αναπήρων στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες.

Ο Σύλλογος Κινητικά αναπήρων στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες.

Την Πέμπτη 15/09/2016 και ώρα 12:00 το μεσημέρι αντιπροσωπεία του Δ.Σ του Συλλόγου Κινητικά Ν. Σερρών με επικεφαλής τον πρόεδρο επισκεφτήκανε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες. Στο κέντρο φιλοξενούνται πάνω από 500 Κούρδοι, Γιεζίντι (αίρεση του Ισλάμ), προερχόμενοι από τις ορεινές περιοχές του Ιράκ. Πρόκειται για έναν ιστορικά φιλειρηνικό λαό, ο οποίος έχει παράδοση στο να σέβεται και να συμβιώνει αρμονικά με λαούς οι οποίοι έχουν διαφορετική θρησκεία, κουλτούρα και τρόπο ζωής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την επίσκεψη ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων ν.Σερρών (Σ.Κ.Α.ΣΕ) αναφέρει:

Ο λαός αυτός, κατά καιρούς έχει δεχθεί βάρβαρους διωγμούς από τους εκφραστές του σκοταδιστικού τζιχαντιστικού Ισλάμ.

Η συγκεκριμένη εκδοχή του ισλάμ εκπορεύεται και οργανώνεται από τις μοναρχίες της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων χωρών του περσικού κόλπου (των πλέον σταθερών συμμάχων της Δύσης στην περιοχή), με την ανοχή και τη στήριξη πολλές φορές των Η.Π.Α, του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ε.Ε, προκειμένου η κάθε πλευρά να προωθήσει τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή προς όφελος των επιχειρηματικών της ομίλων, αλλά και να καταστείλει τα λαϊκά κινήματα στον αραβικό κόσμο.

Τελευταία περίπτωση αποτελεί ο διωγμός, που έφτασε ως τα όρια της γενοκτονίας, που υπέστησαν από τους σκοταδιστές του Ισλαμικού κράτους, όταν κατέλαβαν τις περιοχές του δυτικού Ιράκ όπου κατοικούσαν το 2014.

Χιλιάδες άντρες τότε σφαγιάστηκαν και χιλιάδες γυναίκες πωλήθηκαν ως σκλάβες του σεξ στα σκλαβοπάζαρα της περιοχής. Εκείνη την περίοδο χιλιάδες Γιεζίντι εγκαταλείπουν τις εστίες τους και φεύγουν προς τις «ασφαλείς» από τους τζιχαντιστές  χώρες της Δύσης για να σωθούν. Έτσι ξεκινάει και για αυτό τον ταλαιπωρημένο λαό η οδύσσεια της προσφυγιάς.

Στο κέντρο συναντηθήκαμε με αντιπροσωπεία προσφύγων, όπου τους παραδώσαμε μια συμβολική βοήθεια (τετράδια και μολύβια) και πραγματοποιήσαμε μαζί τους περιοδεία στο κέντρο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η αντιπροσωπεία των προσφύγων μας ενημέρωσε πως στο χώρο διαβιούν και οικογένειες με μέλη άτομα με κινητικές αναπηρίες. Τη σκηνή μιας εκ των οποίων και επισκεφτήκαμε.

Η περιήγηση μας στο χώρο από την αντιπροσωπεία και η συζήτηση μαζί της, επιβεβαίωσε πως οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, όπου πολύ μεγάλος τους αριθμός αποτελείται από γυναίκες και μικρά παιδάκια είναι επιεικώς απαράδεκτες. Συγκεκριμένα:

 • Οι σκηνές βρίσκονται σε χαμηλότερο ύψος από το έδαφος με αποτέλεσμα να είναι διαρκώς εκτεθειμένες στην εισροή υδάτων.
 • Σε ελάχιστες μόνο σκηνές υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.
 • Τα πλυντήρια, οι κουζίνες και τα ντούζ είναι ελάχιστα και δεν επαρκούν για τις ανάγκες του πληθυσμού, ενώ στα γυναικεία δεν υπάρχει ζεστό νερό.
 • Οι τουαλέτες είναι λίγες, ενώ τα νερά που τρέχουν από αυτές χύνονται δίπλα στις σκηνές των ανθρώπων και σε χώρους από όπου περνούν ή παίζουν μικρά παιδάκια.
 • Τα μικρά παιδιά δεν έχουν δεχτεί την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη, λόγο του πολέμου, του ταξιδιού αλλά και την ανυπαρξία κατάλληλων δομών στη χώρα μας.
 • Το φαγητό όπως μας κατήγγειλαν είναι λίγο και κακής ποιότητας.
 • Υπάρχει έλλειψη σε κουβέρτες αλλά και στο γάλα το οποίο χρειάζονται τα μικρά παιδάκια.

Ως σύλλογος θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους βασανισμένους συνανθρώπους μας.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης του νομού προς αυτή την κατεύθυνση.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια να παρεμποδιστεί η επίσκεψη μας από τους υπευθύνους του κέντρου αλλά και το γεγονός πως οι πρόσφυγες δε μπορούν να δεχτούν επισκέπτες και να καλέσουν ανθρώπους ελεύθερα στο κέντρο αλλά παρά μόνον κατόπιν σχετικής άδειας.

Λες και ο έλεγχος από την αστυνομία ή το στρατό ή ακόμα και τις ίδιες δομές οργάνωσης των προσφύγων και η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου δεν αρκεί για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Αυτό μοιάζει περισσότερο με φυλακή παρά με κέντρο. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τις επισκέψεις στο χώρο όσο είμαστε ευπρόσδεκτοι από τους πρόσφυγες εκεί.

Καλούμε τους συλλόγους, τα σωματεία, τις  συλλογικότητες, τους μαζικούς φορείς του νομού, όλο τον πληθυσμό του νομού να κλείσει τα αυτιά και να γυρίσει την πλάτη στον οχετό του ρατσισμού που διαχέεται αυτές τις μέρες στο νομό από φανερές και κρυφές, φασιστικές και φιλοφασιστικές δυνάμεις.

Ας αναρωτηθεί ο κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος, γιατί όλες αυτές οι δήθεν «πατριωτικές» δυνάμεις, την ώρα που συνθλίβονται  τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων και αναπήρων, όχι απλά δεν κάνουν τίποτα για να οργανώσουν τη λαϊκή κινητοποίηση, αλλά αντίθετα μέσα και έξω από το κοινοβούλιο μιλούν για την καταστροφικότατα και αναποτελεσματικότητα των αγώνων, ζητούν συνεχώς νέα προνόμια για τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, γενικά για τους μεγαλομετόχους, πάντα στο όνομα της «εθνικής» οικονομικής ανάπτυξης;

Ας αναρωτηθεί γιατί όλοι αυτοί στηρίζουν δήθεν στο όνομα του εθνικού «οφέλους», τη συμμετοχή της χώρας σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. όπου λεηλατούν εκτός από τους λαούς τους και άλλους λαούς, που προκαλούν και διεξάγουν πολέμους;

Γιατί στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας σε πολέμους, επεμβάσεις, πραξικοπήματα και εμπάργκο ενάντια σε άλλες χώρες; Αυτές δεν είναι άλλωστε οι αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς;

Καλούμε να οργανωθούνε μαζικές επισκέψεις στον καταυλισμό και συναντήσεις με αντιπροσωπείες των προσφύγων, ώστε ο κάθε ένας στηριγμένος στην πείρα του και όχι σε φήμες να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

Ζητάμε:

 • Να δοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν προς άλλες χώρες της Ε.Ε. (οι οποίοι είναι και οι συντριπτική πλειοψηφία)
 • Να δοθεί άσυλο σε όσους επιθυμούν να μείνουν στην πατρίδα μας.
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή και αξιοπρεπή τους διαβίωση στη χώρα μας για όσο βρίσκονται εδώ σε πραγματικούς χώρους φιλοξενίας και όχι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
 • Να παρθούν όλα τα υγειονομικά και άλλα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ένταξη των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία -κατά βάση- τις απογευματινές ώρες.