Ο Σύλλογος Βλάχων Ν.Σερρών “Γεωργάκης Ολύμπιος” πιστός στις παραδόσεις τίμησε τις Μητέρες και διοργάνωσε τον ετήσιο χορό

Ο Σύλλογος Βλάχων Ν.Σερρών “Γεωργάκης Ολύμπιος” πιστός στις παραδόσεις τίμησε τις Μητέρες και διοργάνωσε τον ετήσιο χορό

Διήμερο εκδηλώσεων ήταν το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Φεβρουαρίου 2018 για το Σύλλογο Βλάχων Ν.Σερρών “Γεωργάκης Ολύμπιος”, καθώς το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ο Ετήσιος Χορός του Συλλόγου και την Κυριακή διοργανώθηκε εκδήλωση-ομιλία για τη Γιορτή της Μητέρας με αφορμή την Υπαπαντή του Κυρίου.

Ο ετήσιος χορός των Βλάχων

Ο ετήσιος χορός των Βλάχων πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο “Κομπολόι” στο Ν.Σούλι Σερρών. Στην κατάμεστη αίθουσα, ο χορός ξεκίνησε με τα πολύ μικρά παιδιά του Συλλόγου, τα οποία χόρεψαν και τραγούδησαν για πρώτη φορά, ακολούθησαν τα τμήματα με μαθητές Δημοτικού, αμέσως μετά του Γυμνασίου και στο τέλος η παρουσίαση των χορευτικών κορυφώθηκε με το τμήμα εμφανίσεων, στο οποίο συμμετέχουν χορευτές με παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Η βραδιά συνεχίστηκε με τη βράβευση πρωτοετών φοιτητών για την εισαγωγή τους σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, όλοι τους με βλάχικη καταγωγή και παιδιά μελών του Συλλόγου.

Παρουσία επίσημων προσκεκλημένων, εκπροσώπων συλλόγων του νομού μας, αλλά και από βλαχοχώρια της πατρίδας μας, ξεκίνησε το παραδοσιακό βλάχικο γλέντι με την ορχήστρα του Νίκου Ζάρκου. Τους δύο Βλάχους Σερραίους τραγουδιστές του Συλλόγου, τον Θανάση Μησιάκα και τον Δημήτρη Κοκκώνη, διαδέχθηκε ο Γιάννης Λίτσιος και με τις υπέροχες φωνές τους κράτησαν το γλέντι μέχρι τα ξημερώματα.

Γιορτή της Μητέρας

Ο Σύλλογος Βλάχων Ν.Σερρών “Γεωργάκης Ολύμπιος” τιμώντας την ορθόδοξη παράδοση έχει καθιερώσει, κάθε χρόνο, να πραγματοποιεί στις αρχές του Φλεβάρη τη Γιορτή Μητέρας, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 2 Φεβρουαρίου 1929 για να συνδυαστεί με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.

Παρά το γεγονός ότι φέτος ήταν μία μέρα μετά το χορό η αίθουσα του Συλλόγου ήταν γεμάτη με βασική ομιλήτρια της εκδήλωσης την κυρία Κυριακή Πολατσίδου (Νομικός-Δημ.Υπάλληλος) και θέμα : “Την ανατροφή των παιδιών”.

Μετά το τέλος της ομιλίας προσφέρθηκαν βλάχικα παραδοσιακά εδέσματα φτιαγμένα από τις κυρίες του Συλλόγου.