Ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών λέει: «ΟΧΙ» στο ξεπούλημα της ΔΕΗ-διαμαρτυρία στα γραφεία της ΔΕΗ Σερρών

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στοχεύουν μέσα από διαδικασίες εξπρές που ακυρώνουν κάθε έννοια κοινοβουλευτικού και κοινωνικού ελέγχου να ξεπουλήσουν μέσα σε λίγες μέρες μια από τις βασικότερες δημόσιες υποδομές που στήθηκε μετά από θυσίες δεκαετιών του ελληνικού λαού!
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στοχεύουν μέσα από διαδικασίες εξπρές που ακυρώνουν κάθε έννοια κοινοβουλευτικού και κοινωνικού ελέγχου να ξεπουλήσουν μέσα σε λίγες μέρες μια από τις βασικότερες δημόσιες υποδομές που στήθηκε μετά από θυσίες δεκαετιών του ελληνικού λαού!

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, με επικεφαλής τη Βουλεύτρια Αφροδίτη Σταμπουλή, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα Γραφεία της ΔΕΗ Σερρών σήμερα (20-1-14), διεκδικώντας να αποτραπεί το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) που προωθείται από τη συγκυβέρνηση.

Αυτή την εβδομάδα κατατίθεται και  συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Στόχος τους είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί μέσα σε 3 μόνο συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής παραγωγής και εμπορίου και αμέσως μετά το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στοχεύουν μέσα από διαδικασίες εξπρές που ακυρώνουν κάθε έννοια κοινοβουλευτικού και κοινωνικού ελέγχου να ξεπουλήσουν μέσα σε λίγες μέρες μια από τις βασικότερες δημόσιες υποδομές που στήθηκε μετά από θυσίες δεκαετιών του ελληνικού λαού!

Το δίκτυο μεταφοράς εκπροσωπεί ένα ανυπολόγιστο κεφάλαιο.

Ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας, μια τεράστια Δημόσια Περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δις €, που μεταφράζεται σε:

  • 11 χιλιάδες χιλιόμετρα εναέριων γραμμών υψηλής τάσης και υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης (150 και 400 kV) που διασυνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα από την Θράκη έως την Πελοπόννησο, καθώς και με τις γειτονικές χώρες.
  • 221 Υποσταθμούς και Κέντρα Υψηλής Τάσης και τρία Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας (σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα) που με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και με αδιάλειπτη 24ωρη παρουσία έμπειρου και ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού διασφαλίζουν την αξιόπιστη και ασφαλή μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τον τόπο παραγωγής της (τους θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς) στις βιομηχανίες, στις πόλεις και στα χωριά όπου καταναλώνεται.
  • Ο ΑΔΜΗΕ, είναι Στρατηγική Εθνική Υποδομή. Οι δυο χούντες της 7ετίας, πρώτα κατέλαβαν το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας (στο Ρουφ τότε) και μετά τη Βουλή. Το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, πρώτα βομβάρδισε το αντίστοιχο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας και μετά τα αεροδρόμια και τους άλλους στρατηγικούς στόχους.
  • Είναι θεμέλιο για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της χώρας. Εξασφαλίζει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό κάθε οικονομικής δραστηριότητας με ηλεκτρικό ρεύμα και επιδρά στην τελική τιμή κάθε προϊόντος και υπηρεσίας. Όλες οι μεγάλες βιομηχανίες συνδέονται στην υψηλή τάση.
  • Η κυβέρνηση έχει διαφημίσει πολλές φορές τη διαδικασία εκποίησης του ΑΔΜΗΕ, σαν «πιλότο» για το ξεπούλημα της υπόλοιπης ΔΕΗ (Ορυχεία, Εργοστάσια, Δίκτυα Διανομής). Είναι γνωστό ότι ακολουθεί κατά πόδας η απόσχιση και πώληση της «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή του 30% της ηλεκτροπαραγωγής και των καταναλωτών της χώρας.
  • Η Goldman Sachs καθόρισε ήδη από 16/10 το μάξιμουμ της αγοραίας τιμής για τον ΑΔΜΗΕ: Από 1,5 δις € επίσημη αξία παγίων, υποτιμάται χρηματιστηριακά στα 700 εκ. €, για να ξεπουληθεί το πολύ 300-320 εκ. €!!

Οι εργαζόμενοι στον ΑΔΜΗΕ δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτό το πλιάτσικο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας στην επιχείρησή τους! Έχουν όμως να χάσουν τα πάντα όπως και ευρύτερα ο ελληνικός λαός.

Ο ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής ένα μόνο στόχο θα έχει, τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Οι εργαζόμενοι δεν θα αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι, αλλά ως κόστος που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Έτσι θα προσπαθήσει, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο των μνημονίων, που καταλύει κάθε έννοια συλλογικής σύμβασης, να επιβάλει και στην εταιρεία εργασιακό μεσαίωνα.

Η σχετική διεθνής εμπειρία άλλωστε είναι αποκαλυπτική: η κινεζική κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού (περσινή απόπειρα απόκτησης του ΑΔΜΗΕ), αγόρασε τον αντίστοιχο πορτογαλικό μεταφορέα ηλεκτρισμού το 2012. Από τότε ούτε ένα ευρώ δεν έχει επενδυθεί στο δίκτυο μεταφοράς της Πορτογαλίας!

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα της προστασίας της δημόσιας περιουσίας και της αξιοποίησής της προς όφελος του ελληνικού λαού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι κομβικό. Το έχει αναδείξει με πλήθος κοινοβουλευτικών και κομματικών παρεμβάσεων, αλλά και με την έμπρακτη στήριξη που παρείχε στους εργαζόμενους στον ΑΔΜΗΕ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην επιχείρηση πριν από δύο μήνες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τη συγκρότηση, με πυρήνα τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, ενός ευρύτατου μετώπου που θα περιλαμβάνει όλους όσοι θα πληγούν και τους φορείς τους, όπως συνδικάτα, ΟΤΑ, ενώσεις καταναλωτών, ενώσεις επαγγελματιών και επιχειρηματιών, αγροτικούς συλλόγους.
Τα δίκτυα εκποιούνται  μόνο σε χώρες που κηδεμονεύονται από δανειστές και από μνημόνια!
Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα αποδεχτεί ένα τέτοιο έγκλημα.
Ο ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει περιουσία του ελληνικού λαού!
 ΣΥΡΙΖΑ  ΣΕΡΡΩΝ