Ο τουρισμός ωθεί την κατανάλωση αλκοολούχων στην Κρήτη – Παραμένει η «μαύρη» τρύπα στα έσοδα

Ο τουρισμός ωθεί την κατανάλωση αλκοολούχων στην Κρήτη – Παραμένει η «μαύρη» τρύπα στα έσοδα
Η καλύτερη εισοδηματική κατάσταση των ντόπιων στην Κρήτη αλλά και η εισερχόμενη ζήτηση λόγω τουρισμού οδήγησαν την κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών στην Κρήτη σε θετικό έδαφος το πρώτο πεντάμηνο ντου 2017.
Του Γιώργου Αλεξάκη

Σύμφωνα με όσα καταγράφει η έρευνα της IRI για τις τάσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων η κατανάλωση αλκοολούχων στην Κρήτη το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2017 αυξήθηκε κατά 2,7% ενώ σε όλες τις άλλες περιφέρειες της χώρας τα ποσοστά ήταν αρνητικά.

Π.χ. Στην Αττική -1%, στην Πελοπόννησο -1,4%, στην Κεντρική Ελλάδα -3% στη  Θεσσαλονίκη -3.3% ενώ στην Μακεδονία και Θράκη -5,8%.

Το φαινόμενο της λαθραίας διακίνησης

Μια άλλη διάσταση που θα πρέπει να καταγραφεί είναι ότι στην Κρήτη παρά τη μεγάλη διακίνηση χύμα τσικουδιάς τα ποσοστά ήταν ανοδικά.
Αντίθετα στη Β. Ελλάδα όπου και εκεί το φαινόμενο της λαθραίας διακίνησης είναι μεγάλα και η συνάφεια με τη Βουλγαρία διευκολύνει τις παράνομες εισαγωγές τα ποσοστά είναι έντονα πτωτικά.
Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι νόμιμες πωλήσεις αλκοολούχων ποτών έχουν υποχωρήσει την περίοδο 2008 – 2015 κατά 50%.
Το 2015 διαμορφώθηκαν σε 111.000 εκατόλιτρα, έναντι 115.000 εκατόλιτρων το 2014 (μείωση κατά 3,48%), ενώ το 2008 οι πωλήσεις ήταν 236.000 εκατόλιτρα.

Η κρίση οδήγησε σε συρρίκνωση

Είναι προφανείς ότι η κρίση οδήγησε σε συρρίκνωση εν μέρει της αγοράς αλλά κυρίως την διοχέτευση της κατανάλωσης σε άλλες κατηγορίες με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή και κυρίως στα χύμα – παράνομα μη εμφιαλωμένα αποστάγματα όπως και στις  διασυνοριακές αγορές (Βουλγαρία).
Αναλυτικά σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) και του ΙΟΒΕ, το 2014 διακινήθηκαν λαθραία 8,2 εκατ. φιάλες με τα διαφυγόντα έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ να φθάνουν τα 130 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Επίσης, διακινήθηκαν 24 εκατ. λίτρα χύμα «τσίπουρου διημέρων», με τις απώλειες φορολογικών εσόδων να υπολογίζονται σε 300 εκατ. ετησίως και τις δηλωμένες ποσότητες να ανέρχονται περίπου στα 7 εκατομ.  λίτρα.

Η μαύρη τρύπα για τα δημόσια ταμεία

Μόνο από το λαθρεμπόριο χύμα αποσταγμάτων, ετησίως η μαύρη τρύπα για τα δημόσια ταμεία εκτιμάται ότι φτάνει τα 100-150 εκατ. ευρώ ετησίως (από διαφυγόντες ΕΦΚ & ΦΠΑ). Και το 2016, τα δημόσια έσοδα ΕΦΚ αλκοολούχων (281 εκατ. ευρώ), εξακολούθησαν να υποχωρούν κάτω από τα επίπεδα του 2009, δηλαδή της προ φόρων περιόδου (σ.σ.: το 2009 ήταν 289 εκατ.).
Πάντως σύμφωνα με την έρευνα της IRI η κατηγορία των αλκοολούχων εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τιμής για το πρώτο πεντάμηνο του 2017 (+8.9%), λόγω των φόρων χωρίς βέβαια αυτό να αποτυπώνεται στα δημόσια έσοδα δείγμα του ατελέσφορου της υπερφορολόγησης.
Γιώργος Αλεξάκης