Ο Βελλίκης Φιντίας υποψήφιος Δήμαρχος Αμφίπολης

Ο Βελλίκης Φιντίας υποψήφιος Δήμαρχος Αμφίπολης
η συνέλευση ψήφισε και αποφάσισε ομόφωνα την επιλογή του κ.Βελλίκη Φιντία για τη θέση του υποψήφιου δημάρχου με την παράταξη «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ για την τοπική αυτοδιοίκηση» για τον Δήμο Αμφίπολης
η συνέλευση ψήφισε και αποφάσισε ομόφωνα την επιλογή του κ.Βελλίκη Φιντία για τη θέση του υποψήφιου δημάρχου με την παράταξη «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ για την τοπική αυτοδιοίκηση» για τον Δήμο Αμφίπολης

Το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014, στο Ροδολίβος, τα μέλη της δημοτικής κίνησης «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ για την τοπική αυτοδιοίκηση» του Δήμου Αμφίπολης πραγματοποίησαν γενική συνέλευση με θέμα την ανάδειξη του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και τον προγραμματισμό της δράσης μας για το επόμενο διάστημα.

Μετά από συζήτηση επί των προτάσεων, η συνέλευση ψήφισε και αποφάσισε ομόφωνα την επιλογή του κ.Βελλίκη Φιντία για τη θέση του υποψήφιου δημάρχου με την παράταξη «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ για την τοπική αυτοδιοίκηση» για τον Δήμο Αμφίπολης.

Ο Βελλίκης Φιντίας είναι από τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς σε πανελλήνιο επίπεδο. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες των αγώνων του 15% για την παιδεία και του 114 για την Δημοκρατία (πρόεδρος της ΔΑΣ 114) στην βόρεια Ελλάδα. Μέλος της Κ.Ε. της ΕΦΕΕ του συντονιστικού κλιμακίου του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .

Ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού και μέλος Κ.Ε. σ’ όλη τη διάρκεια του. Μέλος του εκτελεστικού γραφείου της ΕΑΡ. Γραμματέας της οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας ΕΑΡ. Βουλευτής του ενιαίου Συνασπισμού στο νομό Σερρών το έτος 1989-1990. Από τα ιδρυτικά μελή της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ. Συνταξιούχος δικηγόρος

 Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους μετά το πέρας της συνέλευσης:

«Καλούμε όλους τους δημότες, που συμφωνούν με την ιδρυτική μας διακήρυξη, να στηρίξουν και πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια ενεργά, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε μαζί ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο και ένα πρόγραμμα δια τον δήμο, όπου η συμμετοχή της κοινωνίας, η δημοκρατία και η διαφάνεια θα έχουν τον πρωταρχικό λόγο».

Στην διακήρυξη τους η κίνηση «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ για την τοπική αυτοδιοίκηση» αναφέρει:

Δημότες και κάτοικοι του Δήμου Αμφιπόλης,
η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της κίνησης  ο «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση»,  δεν έρχεται σαν «από μηχανής θεός» για να επιλύσει τα προβλήματα του Δήμου μας με έτοιμες συνταγές.
Είναι μια πρωτοβουλία, ύστερα από ώριμη σκέψη, για να διαμορφώσουμε, από κοινού, ένα πρόγραμμα στη βάση των νέων συνθηκών, να βάλουμε προτεραιότητες, να αναδείξουμε και να μελετήσουμε τα προβλήματα και να επεξεργαστούμε λύσεις.
Συμπολίτες
   O “Καλλικράτης» και η μνημονιακή πολιτική των τελευταίων χρόνων επέβαλε μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, με κύριο στόχο την εφαρμογή των νεοφιλελευθέρων κατευθύνσεων που έχουν σαν άξονα το «λιγότερο κράτος» και τη μείωση των θεσμοθετημένων πόρων.
   Με την υποχρηματοδοτηση (μείωση κονδυλίων κατά 60%) η Τοπική Αυτοδιοίκηση οδηγείται σε μαρασμό και σε πλήρη, σχεδόν, αδυναμία να στηρίξει κοινωνικές δομές και υπηρεσίες.  Όπως: βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»,  κλπ.  καθώς και προγράμματα για ασθενέστερους, οικονομικά, συμπολίτες μας.
   Το καθεστώς επιτροπείας της τρόικας και η κυβέρνηση έχουν δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση και τη μεταφορά των δημοτικών υπηρεσιών σε μεγάλες εταιρείες (όπως πχ η διαχείριση απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών), με συνέπεια τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.
Σαν δημότες και κάτοικοι του Δήμου Αμφιπολης, πιστεύουμε ότι πρέπει να απαντήσουμε σ’αυτές τις πολιτικές με μια άλλη εναλλακτική πρόταση για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μια πρόταση που θα έχει σαν στρατηγικό στόχο και κατεύθυνση μια σύγχρονη και δημοκρατική αποκέντρωση του κράτους. Τη δημιουργία μιας αυτοδιοίκησης, ως λαϊκό κοινωνικό θεσμό, φορέα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής και διαφάνειας.
Μια αυτοδιοίκηση που θα διασφαλίζει την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και θα αποτελεί
ένα δίχτυ ασφάλειας  για όλη την κοινωνία.
 Καλούμε τους συνδημότες μας να διαμορφώσουμε μαζί αυτή την πρόταση για τον δήμο μας, γιατί πιστεύουμε πως είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε μια Αυτοδιοίκηση με συμμέτοχη της κοινωνίας και με επίκεντρο την ίδια την κοινωνία.
Εμείς προτείνουμε εν όψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών τους προγραμματικούς μας στόχους που είναι:
1.Ισχυροποιηση της Αυτοδιοίκησης ως τοπικής εξουσίας. Αυτό συνδέεται με την μεταφορά κονδυλίων από την κεντρική εξουσία και την κατάργηση του «Καλλικράτη».
2..Αναπτυξη και επέκταση βιώσιμων δομών κοινωνικής φροντίδας με τη λειτουργία προγραμμάτων για τους κοινωνικά αδύνατους συμπολίτες μας.
3. Ακόμη στοχεύουμε σε μια Αυτοδιοίκηση που
  • θα ταυτίζεται με τους δημότες και θα αντλεί δύναμη από την συμμετοχή τους
  • δεν θα συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις της τρόικας
  • θα οργανώνει σε εξουσία τη λαϊκή θέληση, όπως αυτή θα εκφράζεται σε ανοιχτές,     δημοκρατικές διαδικασίες
  • θα αναδείξει το νέο στη θέση του παλιού,  το δημοκρατικό στη θέση του αυταρχικού, το ριζοσπαστικό στη θέση του γραφειοκρατικού,  το άφθαρτο στη θέση του φθαρμένου.
4.Κυρια όπλα μας είναι η αντίσταση στην ιδιοτέλεια, στους παραγοντισμούς, στο ψέμα, στους εκβιασμούς,  προβάλλοντας μια άλλη αξία και ηθική, μια άλλη αισθητική για την Τ.Α. και τη δημοκρατία.
5.Βασικη μας αρχή είναι η συμπόρευση με πολίτες τίμιους, άφθαρτους, αποφασισμένους να συμβάλουν σε μια τέτοια προσπάθεια.
6.Οικολογικη προστασία και αειφόρος ανάπτυξη.
7.Κατοχυρωση θεσμών διαβούλευσης των κατοίκων (όπως καθιέρωση δημοψηφισμάτων), για την διαμόρφωση των δημοτικών πολιτικών και τον έλεγχο εφαρμογής τους.
8.Διαφανεια και δημόσιος έλεγχος με την εκλογή επιτροπών έλεγχου από τους κατοίκους κάθε δημοτικού  διαμερίσματος.
9. Σύμφωνα με τα παραπάνω καθίσταται αναγκαία η δημιουργία νέου αυτοδιοικητικού χάρτη, με λόγο στις τοπικές Κοινωνίες,  για τα του οίκου τους και ως εκ τούτου είναι ξεπερασμένοι οι Καλλικρατικοί Δήμοι.
10.Στο Δήμο .Αμφιπόλης υπάρχουν 14 χωριά, το καθένα με την ιστορική του διαδρομή και προσφορά στο οικονομικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής. Προτεραιότητα στις επιλογές μας είναι ο σεβασμός στις ιδιαιτερότητες του κάθε χωριού και η ανάδειξη τους.
Ενδεικτικά, επισημαίνουμε σαν βάση για την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την επόμενη τετραετία, τα εξής:
   Παιδεία.  Ορθολογική κατανομή των σχολείων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, με γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και όχι με «τοπικιστικά» κριτήρια. Επίλυση του ζητήματος της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών με μέσα του δήμου.
Υποδομές. Βελτίωση και ολοκλήρωση των υποδομών με τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προτάσεων με τη συμμετοχή των κατοίκων για την διαχείριση και αξιοποίηση των κονδυλίων της περιφέρειας και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ,με προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή και απασχόληση.
   Αξιοποίηση του έμψυχου και υλικοτεχνικού δυναμικού για την υλοποίηση έργων. Εκμετάλλευση ΑΠΕ για την λειτουργία σχολείων υπηρεσιών κλπ, για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.
   Διαχείριση απορριμμάτων από το δήμο και όχι ανάθεση σε ιδιώτες. Ολοκληρωμένη πρόταση για την μείωση απορριμμάτων και την ανακύκλωση με την διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση υλικών και κομποστοποιηση, με άπλες αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μικρού η μεσαίου μεγέθους.
   Ανυποχώρητη προσπάθεια για την διατήρηση και σωστή λειτουργία του Κέντρου Υγείας  και αγροτικών ιατρείων σε κάθε χωριό, έτσι ώστε κάθε κάτοικος να έχει την πρωτοβάθμια περίθαλψη που του αξίζει.
   Ένταξη των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών στον σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης (ΚΑΠΗ, Φροντίδα στο σπίτι, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ).
Γεωργία-κτηνοτροφία. Στήριξη των αγροτών με σχέδιο αναδιάρθρωσης των αγροτικών καλλιεργειών. Εκμετάλλευση αδιάθετων γαιών και διάθεση  τους σε άκληρους και νέους αγρότες.
Δημιουργία Κέντρου πληροφόρησης για ζητήματα αφορούν αγρότες και κτηνοτρόφους
   Ενθάρρυνση για την δημιουργία συνεταιρισμών για την τυποποίηση και διάθεση τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
 Ελεύθεροι επαγγελματίες. Παρεμβάσεις και στήριξη της τοπικής αγοράς και των ελευθέρων επαγγελματιών, με βάση τις δικές τους προτάσεις και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας.
Τουρισμός. Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής για ήπια τουριστική ανάπτυξη.
   Ορεινός όγκος Παγγαίου, Αρχαιολογικός χώρος Αμφιπόλης, Στρυμόνας, Φαράγγι Αγγιτη, παράλια και λιμάνι Κερδυλλιων, Μοναστήρια είναι από μόνα τους στοιχεία για την ανάδειξη του Δήμου σε τουριστικό προορισμό.
 Αθλητισμός-Πολιτισμός. Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, όχι μόνο δεν είναι «περιττή» πολυτέλεια σε καιρό κρίσης, αντίθετα είναι αναγκαίο κοινωνικό αγαθό μαζί με την παιδεία και την υγεία.
   Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η υποστήριξη όλων των συλλόγων αθλητικών, πολιτιστικών, μουσικών, χορευτικών κλπ.   Στήριξη και ενίσχυση των φιλαρμονικών. Αναβάθμιση του Φεστιβάλ Αμφίπολης.  Ενίσχυση και λειτουργία βιβλιοθηκών
   Δημότες του Δ.Αμφιπολης,
   Η πρωτοβουλία «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ για την τοπική Αυτοδιοικηση», σας καλεί να πλαισιώσετε και να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια έτσι ώστε να επεξεργαστούμε μαζί ένα πρόγραμμα, με στόχο να αναδείξουμε, πως ένας Δήμος με συμμετοχική λειτουργία των κατοίκων του είναι εφικτός._
Πρωτοβουλία «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ για την τοπική αυτοδιοίκηση»
Advertisements