Κατάληψη στα γραφεία του ΟΑΕΕ Σερρών με κύρια αιτήματα η ανεργία και η ρεαλιστική ρύθμιση των χρεών

Κατάληψη στα γραφεία του ΟΑΕΕ Σερρών με κύρια αιτήματα η ανεργία και η ρεαλιστική ρύθμιση των χρεών

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΕ στις Σέρρες προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης 5/12, επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΒΕ, η οποία προγραμμάτισε ανάλογες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Τα κύρια αιτήματα είναι: η ενεργοποίηση του λογαριασμού ασφάλισης ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους και η εξεύρεση ρεαλιστικής λύσης για δυνατότητα αποπληρωμής οφειλών των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ ώστε τουλάχιστον να εξασφαλισθεί η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τον ΟΑΕΕ, σε ό, τι αφορά θέματα που απασχολούν τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ κάλεσε την επόμενη εβδομάδα, τις Ομοσπονδίες της, να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ, σε όλη τη χώρα.

Το αρμόδιο Υπουργείο και η Διοίκηση του ΟΑΕΕ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ιδιαίτερη πρόνοια, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον Οργανισμό. Το 50% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ δεν μπορούν και υπό το βάρος παλαιότερων οφειλών να ανταποκριθούν στην πληρωμή των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Δεκάδες δε χιλιάδες επιχειρήσεις προβλέπεται να «κλείσουν» μέσα στο 2013.

Συγκεκριμένα είχαμε προτείνει και προτείνουμε:

1) Ειδικά για την κρίσιμη περίοδο 2012-2014 είναι επιβεβλημένο αφενός το «πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των παλαιών οφειλών και αφετέρου να τους δοθεί η δυνατότητα καταβάλλοντας μία (1) τουλάχιστον εισφορά ανά εξάμηνο να θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους. Η ανωτέρω ρύθμιση θα ωφελήσει και τα έσοδα του ΟΑΕΕ. Παράλληλα, είναι αναγκαίο να ληφθεί μέριμνα για την εφαρμογή ρεαλιστικών ρυθμίσεων αποπληρωμής των παλαιών οφειλών.

2) Άμεση ενεργοποίηση του Λογαριασμού Ασφάλισης Ανεργίας για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους. Ήδη στον αντίστοιχο κωδικό του ΟΑΕΕ υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 80 εκ. €, τα οποία λιμνάζουν. Απαιτείται επανεξέταση του σχεδίου υπουργικής απόφασης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ιδίως των διατάξεων που συνδέουν τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας με την μη ύπαρξη οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

3) Αξιοποίηση των πόρων (περισσότερα από 20 εκ. €) που έχουν συγκεντρωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (N. 3863/2010, άρθρο 69) για τηνοργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού αποκλειστικά για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους στον ΟΑΕΕ.Η έναρξη χορήγησης δελτίων κοινωνικού τουρισμού είναι απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι όσο η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και στα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αρνούμενη να έρθει σε επαφή με την πραγματικότητα, η ΓΣΕΒΕΕ είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει τις δράσεις της.