ΟΧΙ στα τραπεζάκια έξω, στον πεζόδρομο της Κ.Καραμανλή

ΟΧΙ στα τραπεζάκια έξω, στον πεζόδρομο της Κ.Καραμανλή

Με εντάσεις και φωνές σημαδεύτηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου των Σερρών το βράδυ της Τετάρτης (15/2) όπου συζητήθηκε το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο της οδού Κων. Καραμανλή. Τελικά κατά πλειοψηφία πέρασε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής να διατηρηθεί ο εμπορικός χαρακτήρας του ιστορικού δρόμου, μη επιτρέποντας τη δημιουργία νέων Café.

H απόφαση προβλέπει για τα τέσσερα καταστήματα που ήδη τοποθετούν  τραπεζοκαθίσματα (νόμιμα) να συνεχίσουν να το πράττουν μόνο έως το τέλος του 2017.

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. παραβρέθηκαν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραπάνω οδό, εργαζόμενοι, οι πρόεδροι του ΕΒΕΣ, της ΟΕΒΕΣ και του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών αλλά και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα.

Η πρόταση της Δημοτικής αρχής – και η (κατά πλειοψηφία) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- εξόργισε τους ιδιοκτήτες των τεσσαρων cafe, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν «βγαίνουν» οικονομικά καθώς οι επενδύσεις έγιναν με την προοπτική να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα.

Η απόφαση, τους οδηγεί σε περιορισμό και απολύσεις προσωπικού (Είπαν πως απασχολούν 80 άτομα) ή ακόμη και στο κλείσιμο.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στέφανος Φωτιάδης είπε πως δεν είναι δυνατόν να κρατούνται οι τέσσερις καταστηματάρχες σε ομηρία. Πρότεινε να συνεχισθεί η απόφαση που λάβανε για την Μεραρχίας, να ζητηθεί από τους αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν συγκεκριμένου τύπου και διαστάσεων τραπεζοκαθίσματα, συμπληρώνοντας πως η εμπορικότητα κατασκευάζεται με τη μικτή δράση των ανθρώπων , με μίξη δράσεων ελεγχόμενων.

Ο επικεφαλής της ελλάσσονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Μηλίδης είπε ναι στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, με αυστηρότητα τόσο στον αριθμό όσο και στους ελέγχους.

 

«Διάβαση Πεζών»: Ανοχή όλων των δημοτικών αρχών

Ο κ. Γιαννακίδης καυτηρίασε τα κακώς κείμενα στην πόλη στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων,  καθώς με την ανοχή όλων των δημοτικών αρχών η πόλη έχει μετατραπεί σε πόλη όπου κυριαρχεί η άναρχη τοποθέτηση τους, η καταπάτηση, όχι μόνο πεζοδρόμων, αλλά και δρόμων.

Τόνισε δε χαρακτηριστικά: μας έπνιξαν οι αυθαίρετες νάιλον κατασκευές. σε σημείο που σε πολλές περιοχές της πόλης οι πεζόδρομοι είναι άβατο για τους πολίτες.

Διευκρίνησε πως είναι υπέρ του επιχειρειν, αλλά όχι και της καταπάτησης των δικαιωμάτων των δημοτών, στους οποίους ανήκουν τα πεζοδρόμια και τα οποία αυτοί συντηρούν με την πληρωμή των δημοτικών τελών

Οι απόψεις των φορέων

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρήστος Μέγκλας επανέλαβε την πρόταση του, επισημαίνοντας την ανάγκη για δημιουργία παρκινγκ.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σωτήρης Κοτσαμπάς ζήτησε να σεβαστεί η Δημοτική Αρχή τους τέσσερις καταστηματάρχες που έχουν επενδύσει και να μην τους «στέλνει κηδειόχαρτο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Υπέρ της διατήρησης του εμπορικού χαρακτήρα του ιστορικού δρόμου τάχθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Μπαλίτης επαναλαμβάνοντας τη θέση του Εμπορικού Συλλόγου, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους τέσσερις καταστηματάρχες.

Νομικοί σύμβουλοι καταστηματαρχών κ. Π. Σπυρόπουλος και κυρία Φραγγοπούλου ανεπτυξαν τα επιχειρήματα κατά της απαγόρευσης των τραπεζοκαθισμάτων.

Επίσης υπήρξε τοποθέτηση του νομικού Βασίλη Κατιρτζόγλου ο οποίος εκπροσωπούσε ομάδα καταστηματαρχών επι της οδού Κ.Καραμανλή, οι οποίοι ζητούν να έχει η οδός τα χαρακτηριστικά, της αμιγούς εμπορικής δραστηριότητας, χωρίς τραπεζοκαθίσματα.

Διαφοροποίηση Μυστακίδη

Διαφοροποίηση στη πρόταση της δημοτικής αρχής έγινε από τον Αντιδήμαρχο κ. Παύλο Μυστακίδη, την ώρα της ψηφοφορίας επανέλαβε ως πρόταση αυτό που είχε εισηγηθεί στην Επιτροπή διαβούλευσης, να μην επιτραπεί η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στην Κ.Καραμανλή, αλλά τα τέσσερα καταστήματα που ήδη τοποθετούν να μπορέσουν να το κάνουν, όσο διαρκεί η άδειά τους, έχοντας το ίδιο ΑΦΜ.

Αστυνομικές δυνάμεις στο…πάρκινγκ

Η συνεδρίαση έγινε με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο πάρκινγκ της Αντιπεριφέρειας των Σερρών με τον Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Στέφανο Φωτιάδη με ερώτησή του να ζητά από την δημοτική αρχή να μάθει αν η αστυνομία κλήθηκε από τη διοίκηση του Δήμου.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Παπαβασιλείου απαντώντας στον κ. Φωτιάδη είπε ότι «Εμείς δεν έχουμε καλέσει καμία αστυνομική δύναμη»

Π.Αγγελίδης: «Δεν παίρνουμε την άδεια λειτουργίας κανενός»

Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι δεν παίρνουν την άδεια λειτουργίας από κανέναν «Οι άδειες τραπεζοκαθισμάτων ανανεώνονται κάθε χρόνο, η πρόταση που έγινε από κάποιους να συνεχίσουν να ανανεώνουν τις άδειες τραπεζοκαθισμάτων , αυτό δε στέκει, θα εκπέσει. Ή θα πρέπει να δώσουμε σε όλους ή σε κανέναν» είπε ο κ. Δήμαρχος τονίζοντας πως άποψη και πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι να κρατήσει η Μεραρχίας τον εμπορικό της χαρακτήρα.

(στοιχεία από την ΕΡΤ Σερρών)