«Οδοιπορικό με τους Σαρακατσάνους» στην Πλατεία Κρονίου Σερρών (φωτο)

«Οδοιπορικό με τους Σαρακατσάνους» στην Πλατεία Κρονίου Σερρών (φωτο)

Σαρακατσάνοι-σερρων-κατσαντωνης-2014-10-05_00007Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΚΟΥΕΟΡΑ» σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Σερρών διοργανώνουν κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Κρονίου  των Σερρών, εκδηλώσεις με τίτλο «Οδοιπορικό γνωριμίας με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους».

Tην Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 στις 12 το μεσημέρι και για μιαμιση ώρα ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Σερρών «ο Κατσαντώνης» παρουσίασε με τα χορευτικά του συνολα παραδοσιακούς χορούς  στην Πλατεία Κρονίου.

Ιστορικό του συλλόγου
Ιδρύεται το 1971. Ένας σύλλογος που έμελε να βάλει την πολιτιστική του πινελιά όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.
Ο σκοπός της ίδρυσις του ήταν, είναι και θα είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Σαρακατσάνων  όχι μόνο του νομού αλλά και όπου χτυπάει σαρακατσάνικη καρδιά, η ανάπτυξη αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας, η προαγωγή της πνευματικής, ηθικής και πολιτιστικής ανάπτυξης εντός των πλαισίων των εθνικών ιδεωδών και συμφερόντων. Συγχρόνως όμως σαν πυρήνας και θύλακας της Ελληνικής παράδοσης συνεχώς θα αναδεικνύει το κομμάτι που του αναλογεί από το μεγάλο ψηφιδωτό του Ελληνικού πολιτισμού.
Από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα πρωτοστατεί σαν φορέας πολιτισμού δίνοντας δυναμικό παρόν όπου και όταν χρειάζεται
Το 1973 σε διεθνές φεστιβάλ φολκλορικών χορών αναδεικνύεται ως ο σύλλογος  με την πλουσιότερη δράση.
Το 1974 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές φεστιβάλ Χανίων.
Το 1975 κέρδισε το “Α βραβείο ενδυμασίας στη Φλώρινα.
Το 1979 ίδρυσε το μοναδικό στο είδος του Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων όλης της Ελλάδας με έδρα την πόλη των Σερρών. Η λαογραφική συλλογή του Συλλόγου παραχωρήθηκε στο μουσείο και εκεί διαφυλάσσεται μέχρι και σήμερα.
Συμμετοχή σχεδόν κάθε χρόνο στο αντάμωμα Σαρακατσάνων στο Περτούλι, στην Μποζάλα, στο Σλίβεν της Βουλγαρίας κ.α
Συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια.
Σήμερα λειτουργούν χορευτικά τμήματα παίδων, εφήβων και ενηλίκων στην πόλη των Σερρών και στην επαρχία.
Έχοντας την εγκριτική απόφαση της Δημοτικής αρχής της πόλης των Σερρών προχωράμε στην κατασκευή ανδριάντα του ήρωα Κατσαντώνη.
Όλα αυτά γιατί πιστεύουμε ότι προσθέτουμε κι εμείς στην προσπάθεια διαφύλαξης της παράδοσης και της μεταλαμπάδευσις της στις επόμενες γενιές, όπως την παραλάβαμε από τους παλαιότερους και τους παλαιότερους και τους ευχαριστούμε γι” αυτό.
Επικοινωνία
Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Σερρών «Ο Κατσαντώνης»
Διεύθυνση : Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄1, Σέρρες
e-mail : info@katsantonis-serres.gr
www.katsantonis-serres.gr
Τηλέφωνο : 23210-62224
Κινητό : 6937995840, 6981402441, 6945806962
httpv://www.youtube.com/watch?v=D13iJiN13qI