Οι αγρότες έκλεισαν για μισή ώρα τον κόμβο στον Λευκώνα

Κομβος_Λευκώνα_αγρότες_μπλόκο00004Οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν από την Δευτέρα στον κόμβο του Λευκώνα ( 5 χλμ από την πόλη των Σερρών) που οδηγεί στο Τελωνείο του Προμαχώνα, έκλεισαν στις 11.30 το πρωϊ της Τρίτης (6/1), πεζοί, για μισή ώρα την κυκλοφορία των οχημάτων. Οι αγρότες (αρχικά ήταν 200 αλλά αυξάνονταν όσο περνούσε η ώρα) έχουν παρατάξει τα τρακτέρ (περίπου 200) δεξιά κι αριστερά του δρόμου Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα εκατό περίπου μέτρα πριν τον κόμβο.

Η κατάληψη του οδοστρώματος έγινε σε συνεννόηση με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο (μια κλούβα και όλη σχεδόν η δύναμη της Τροχαίας του ν.Σερρών, συνεπικουρούμενη και από άνδρες της ΟΠΚΕ).

Αρχικά πήγε να δημιουργηθεί παρεξήγηση, καθώς οι άνδρες της αστυνομίας παρατάχθηκαν κάθετα στο οδόστρωμα για να εμποδίσουν την κατάληψη του κόμβου, όμως γρήγορα άφησαν τους αγρότες να πραγματοποιήσουν την κατάληψη.

 

Η αστυνομία είχε φροντίσει για την ανακατεύθυνση των οχημάτων σε παρακαμπτήριους δρόμους.

Μετά το τέλος του μισάωρου οι αγρότες ελευθέρωσαν τον κόμβο και για μισή ώρα ακόμη, μοίραζαν φυλλάδια με τα αιτήματά τους στα διερχόμενα οχήματα.

Χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης η παρουσία 5 μελών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι όμως ήταν απομονωμένοι από τους αγρότες, κι ενώ στην αρχή ήταν ξεκομμένοι από την κυρίως όγκο των αγροτών, κατά την διάρκεια της κατάληψης του κόμβου αναμείχθηκαν με τους αγρότες χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο συμβάν.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στους αγρότες του κόμβου Σιδηροκάστρου

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποτελούμενη από το Βαγγέλη Αποστόλου, συντονιστή του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, την Αφροδίτη Σταμπουλή, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Σερρών και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Σερρών θα επισκεφτούν την Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013 και ώρα 11πμ τους αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στο κόμβο Σιδηροκάστρου στο Λευκώνα Σερρών για να συζητήσουν μαζί τους, τα προβλήματα τους και τα αιτήματα της κινητοποίησής τους.

  Επίσης στις 12 το μεσημέρι στο Ξενοδοχείο ACROPOL του Λευκώνα θα συναντηθούν με φορείς του αγροτικού κόσμου του νομού για να συζητήσουν τα προβλήματα τους και τις προτάσεις  του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και αμέσως μετά θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους και στα σερραϊκά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Εμείς οι άνθρωποι του  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Σερρών συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών, γιατί θεωρούμε τα αιτήματά τους όχι μόνο δίκαια αλλά και αναγκαία για την επιβίωση του αγροτικού χώρου. Πολύ περισσότερο που η μεγάλη πλειοψηφία των αιτημάτων έχει σχέση με τη μείωση του κόστους παραγωγής που θα διασφαλίσει όχι μόνο τη δική τους επιβίωση αλλά και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

  • Οι αγρότες δεν είναι επαίτες
  • Ζητούν να έχουν τη δυνατότητα να μπορέσουν να παράξουν πλούτο.

Το απόγευμα θα συναντηθούν με τους αγρότες στο μπλόκο του κόμβου των Κερδυλίων

 

Επίσκεψη της διοίκησης του ΕΒΕΣ στους αγρότες

 Επίσκεψη στο μπλόκο των  Αγροτών  του Λευκώνα πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Μέγκλας, ο Α’ Αντιπρόεδρος κος Γιαννάκης, ο Γενικός Γραμματέας κος Κύρπιτσας και ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Ε.Β.Ε.Σ. κος Πασχάλης.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η  στήριξη στον αγώνα των αγροτών  και η ενημέρωση τους για τις ενέργειες που κάνει το Επιμελητήριο Σερρών για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα του Νομού, ανακοινώνοντας τις τρέχουσες τιμές των αγροτικών προϊόντων, προωθώντας αιτήματα για επιχορηγήσεις μέσω Ε.Σ.Π.Α. για την κατασκευή αρδευτικών δικτύων και τις προσπάθειες που γίνονται για την παραχώρηση των κτιρίων του Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε. για την δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων ενώ συζητήθηκαν και τρόποι μείωσης του κόστους παραγωγής με άμεση χρήση των Γεωθερμικών Πεδίων.

Συμφωνήθηκε επίσης η κόσμια συμπεριφορά  των απεργών αγροτών και η υποστήριξη αυτών σε μικροπροβλήματά τους.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο Σερρών δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ευελπιστώντας, πως με τη στήριξη της πολιτείας και άμεσες αλλαγές, μπορεί να βοηθήσει τον Νομό που είναι στην τελευταία θέση του δείκτη παραγώμενου κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Ελλάδα