Οι αγρότες ανοιξαν τον κόμβο στο Λευκώνα – απογοητευτική η συμμετοχή (φωτος)

Οι αγρότες ανοιξαν τον κόμβο στο Λευκώνα – απογοητευτική η συμμετοχή (φωτος)

Με την παράταξη των τρακτέρ τους στην Ε.Ο. Σερρών Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση για Προμαχώνα (έξω από τον Λευκώνα) οι Σερραίοι αγρότες έκλεισαν στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης (26/1) τον κόμβο, εκδηλώνοντας την προθεσή τους να κατευθυνθούν στον Προμαχώνα.

Η αστυνομία τους εμποδίζει παραθέτοντας κάθετα στο δρόμο περιπολικά και αυτοκίνητα της ασφάλειας, ενώ ένα δεύτερο μπλόκο με δύο κλυβες έχει στηθεί 30 μέτρα από τον κόμβο στο δρόμο που οδηγεί στον Προμαχώνα.

Η κίνηση για Θεσσαλονίκη διεξάγεται απο παρακαμπτήριους.

Λιγο μετά της 13.30 άνοιξαν τον κόμβο και επιχείρησαν (συμβολικά;) να περάσουν πεζοί το μπλόκο της αστυνομίας, όμως και πάλι εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οπότε και αποχώρησαν, ελευθερώνοντας τον κόμβο, για να πραγματοποιήσουν σύσκεψη για να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Λιγότερα από 70 τρακτέρ

Οι συμμετοχή των αγροτών κρίνεται απογοητευτική καθώς μόλις περίπου 70 τρακτέρ βρίσκονται παρκαρισμένα δεξιά κι αριστερά στον δρόμο (όταν στις περσινές κινητοποιήσεις συμμετείχαν περισσότερα από 300), ενώ άλλα έξι είναι με αναμένες τις μηχανές, εκδηλώνοντας την πρόθεση να… σπάσουν το μπλόκο της Αστυνομίας (πως;;;).

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σε δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ οι αγρότες τονίζουν πως περιμένουν ενισχύσεις και από άλλες περιοχές των Σερρών.

Να σημειώσουμε πως οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, αφού χιονίζει από το πρωί, ενώ τις βραδυνές ώρες το κρύο αναμένεται να είναι τσουχτερό.

Οι συνελεύσεις και οι αποφάσεις

Η απόφαση ελήφθη αργά χθες το απόγευμα και ακολούθησε της συγκέντρωσης των τρακτέρ στις πλατείες από τη Δευτέρα, που δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση, χωρίς αυτό να τους πτοεί διότι – σύμφωνα με τους αγροτοσυνδικαλιστές – η πρόθεση των αγροτών είναι να συμμετάσχουν. Έτσι – και βάσει του πρώτου σχεδιασμού- θα αναμένουν να κατέβουν και άλλα τρακτέρ και εν πομπή θα κατευθυνθούν στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα για τη δημιουργία μπλόκου.
Την ίδια ώρα την μόνο την πρόθεσή τους για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δηλώνουν αγρότες από την περιοχή των Κερδυλλίων, που πέρυσι συμμετείχαν στο δυναμικό μπλόκο στην Εγνατία Οδό, χωρίς όμως να έχουν κάνει πράξεις μέχρι στιγμής.

Στη συνέλευση που πραγματοποίησαν συζήτησαν και άλλες μορφές διεκδίκησης και αγώνα, καταλήγοντας και αποφασίζοντας να αποτελέσει η 10η Ζωοτέχνια στις 2 Φεβρουαρίου το ορόσημο διεκδίκησης, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και παράταξη των τρακτέρ τους από τη Δευτέρα.

Οι αγρότες της Αλιστράτης, Ν.Ζίχνης Αχινού αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη «Ζωοοτεχνια ενώ από σήμερα παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους.

Οι αγρότες προτίθενται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους η μορφή των οποίων θα καθορισθεί βάσει των αποφάσεων που θα λάβουν οι ίδιοι στις κατά τόπους συνελεύσεις τους.