Oι αγρότες θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους με…Τρακτέρ στις πλατείες

Oι αγρότες θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους με…Τρακτέρ στις πλατείες

Αυτό αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης που πραγματοποίησαν τη Τετάρτη (18/1) στο ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ στο Λευκώνα.

Ετσι την ερχόμενη Δευτέρα 23/1 θα συγκεντρώσουν στις πλατείες των χωριών τα αγροτικά τους μηχανήματα και αφού γίνει καταμέτρηση των δυνάμεών τους, προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα συγκεντρωθούν στη διασταύρωση του Λευκώνα, με σκοπό να κατευθυνθούν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις που θα έχει στο εισόδημά τους το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς, αλλά και το αυξημένο κόστος των καλλιεργειών.

Η προσέλευση στη συγκέντρωση για πανσερραϊκό κάλεσμα, δεν ανταποκρινόταν ούτε στο ελάχιστο με το πλήθος των κατ’ επάγγελμα καλλιεργητών των Σερρών, ενώ «ηχηρές» ήταν οι απουσίες αγροτοσυνδικαλιστών που πρωτοστατούσαν στις κινητοποιήσεις τα προηγούμενα χρόνια, εν τούτοις η δημιουργία μπλόκου στον Προμαχώνα κρίθηκε … μονόδρομος, με τους συμμετέχοντες να υποστηρίζουν πως η δημιουργία ενός δυναμικού σε συμμετοχή μπλόκου θα μπορέσει να λειτουργήσει ως αποτελεσματικός μοχλός πίεσης για την επίλυση των αιτημάτων τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Σερρών ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Τουρτούρας απευθύνοντας αγωνιστικό κάλεσμα στους νέους σε ηλικία συναδέρφους του να συμμετέχουν όχι μόνο στις κινητοποιήσεις τόνισε:

« Εάν δεν κατέβουμε τώρα στο δρόμο, είμαστε χαμένοι για τα επόμενα χρόνια, καθώς δεν θα υπάρχουμε. Οι δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις στο ασφαλιστικό και φορολογικό θα μας αφανίσουν»

Υπο τη σκιά των αγροτικών κινητοποιήσεων επίσκεψη του Γενικού Προξένου της Βουλγαρίας στον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί (χρονικά) η επίσκεψη του Γενικού Προξένου της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη Vladimir Pisanchev το πρωί της Τρίτης 17-1-2017 στον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών.

Υπο τη σκιά των κινητοποιήσεων των αγροτών και έχοντας νωπή τη μνήμη από τις περσινές συγκεντρώσεις και τον αποκλεισμό των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ε. Σερρών:

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απόψεις για θέματα συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ άλλων, ο κ. Pisanchev  εξέφρασε στον Γιάννη Μωυσιάδη τους προβληματισμούς του σε σχέση με ενδεχόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, επικαλούμενος δημοσιεύματα του Τύπου τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Μωυσιάδης επισήμανε στον Βούλγαρο Πρόξενο τα προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα και την αναταραχή που επικρατεί λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τον αγροτικό τομέα. Επισήμανε ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει συνεργασία με τη γειτονική χώρα ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν.

Επιπλέον, ο Βούλγαρος Πρόξενος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήτησε να ενημερωθεί για το έργο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών , με τον Αντιπεριφερειάρχη να τον ενημερώνει εκτενώς για τις δράσεις της Περιφέρειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αγρότης Παύλος Αραμπατζής υποστήριξε

« Η μόνη λύση είναι ο Προμαχώνας. Αυτό φοβούνται από την Κυβέρνηση και εκεί μαζικά θα πρέπει να μας βρουν παρατεταγμένους, με μεγάλο αριθμό τρακτέρ» .

Η μοναδική διαφορετική πρόταση που κατατέθηκε ως … εναλλακτική μορφή αγώνα ήταν η κατάληψη του της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Σερρών , πρόταση που όμως δεν έγινε αποδεχτή καθώς χαρακτηρίστηκε μη αποτελεσματική λόγω της εφαρμογής των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Υπέρ της δημιουργίας μπλόκου στον Προμαχώνα τάχθηκαν με τοποθετήσεις τους οι :

 Κλωνάρης Λιούτας, Νίκος Βαρσάμης, Χρήστος Βαρούτης και Στέλιος Νικητόπουλος, ενώ την κατάληψη της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας πρότεινε ο Γιώργος Μαρθάρης.

Στην έναρξη της συνέλευσης έγινε συνοπτική ενημέρωση στους παριστάμενους από τον οικονομολόγο Αλέξανδρο Χρυσάφη σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στο αγροτικό εισόδημα το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς.

Παρόντες στην συνέλευση και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου, οι οποίοι και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στα αιτήματα των αγροτών.

Αλληλέγγυοι οι Πρόεδροι του ΕΒΕΣ, ΟΕΒΕΣΣ & Εμπορικού Συλλόγου Σερρών

«Αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά» υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σερρών Σωτήρης Κοτσαμπάς, τονίζοντας πως -όπως και στις περσινές κινητοποιήσεις- οι επαγγελματοβιοτέχνες θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ως ένδειξη συμπαράστασης στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Για το κλείσιμο της Σερραϊκής αγοράς για μια μέρα κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων δεσμεύτηκε από την πλευρά του και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών Γιάννης Μπαλίτης, ενώ την αλληλεγγύη του στα αιτήματα των αγροτών εξέφρασε και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρήστος Μέγκλας, τονίζοντας την αναγκαιότητα αύξησης του αγροτικού εισοδήματος.

(πηγη: ΕΡΤ Σερρών)

Advertisements