Οι ΔΕΥΑ Β. Ελλάδος αντάλλαξαν απόψεις, γνώσεις και εμπειρίες στις Σέρρες

Οι ΔΕΥΑ Β. Ελλάδος αντάλλαξαν απόψεις, γνώσεις και εμπειρίες στις Σέρρες

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΥΑ Σερρών με αφορμή την Περιφερειακή Συνάντηση των ΔΕΥΑ της Βόρειας Ελλάδας που έγινε την περασμένη Πέμπτη 17 Μαρτίου στην έδρα της ΔΕΥΑ Σερρών, τονίζεται ότι αυτή ήταν  «Πλούσια σε ενημέρωση, γνώση και προτάσεις» Η ημερίδα ήταν οργανωμένη από την Οικονομική Επιτροπή της Ενωσης ΔΕΥΑ Ελλάδας.

Στόχος ήταν να συζητηθούν τα κοινά προβλήματα, τα τρέχοντα θέματα και να ενημερωθούν τα στελέχη των Επιχειρήσεων Υ/Α για τα ζητήματα των προσλήψεων, του νέου ΕΣΠΑ όπως και των Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών προμηθειών-υπηρεσιών ΔΕΥΑ.

Τη συνάντηση χαιρέτησε ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης ο οποίος καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους «στο πλήρως ανακαινισμένο κτήριο-κόσμημα παλιό ορφανοτροφείο θηλέων» οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν, όπως δήλωσαν, κατά την ξενάγηση τους.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Κώστας Χασαπίδης στο χαιρετισμό του υπογράμμισε τις «τεράστιες δυσκολίες στη διαχείριση των καταναλωτών-δημοτών στα χρόνια του Μνημονίου» και τόνισε ότι «απαιτείται πειθώ και επικοινωνιακές δεξιότητες για τον χειρισμό τους». Ακόμη επέστησε την προσοχή στα «νέα δεδομένα που κυοφορούνται και αυτά που έρχονται όπως οι αιρεσιμότητες του νέου ΕΣΠΑ».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Α.Μποσνάκης μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της  Ένωσης  Γ. Μαρινάκη, μίλησε για την αναγκαιότητα αυτών των συναντήσεων και δήλωσε ότι «η ΕΔΕΥΑ είναι ανοιχτή σε κάθε ερώτημα».

Η Διευθύντρια της ΕΔΕΥΑ Όλγα Κοτσελίδου είπε ότι «η ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων θα ενδυναμώσει τις ΔΕΥΑ».

Ακολούθησε παρουσίαση της ΔΕΥΑ Σερρών από τον Γενικό Διευθυντή Ν.Σαφαρίκα και της ΔΕΥΑ Βέροιας από τον Θωμά Αχτσή.

Έπειτα ήλθαν οι εισηγήσεις για τις προσλήψεις, τις αιρεσιμότητες του νέου ΕΣΠΑ και τους Ηλεκτρονικούς Διαγωνισμούς προμηθειών-υπηρεσιών ΔΕΥΑ.

Στο τέλος έγινε διάλογος και τέθηκαν ερωτήματα.

 

Τι μάθαμε

α) Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γ.Μαρινάκης συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΗ ώστε επιτέλους οι ΔΕΥΑ να περάσουν από το Οικιακό στο Βιομηχανικό Τιμολόγιο αλλά και για τις Ληξιπρόθεσμες οφειλές.

β) Μέγα πρόβλημα τα ανείσπρακτα για όλες τις ΔΕΥΑ.

γ) Προ των πυλών οι αιρεσιμότητες του νέου ΕΣΠΑ (Προστασία του Περιβάλλοντος και βιώσιμη χρήση των πόρων).

Την τιμή του νερού θα καθορίζουν το περιβαλλοντικό κόστος, το κόστος φυσικών πόρων και το οικονομικό κόστος, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε περιορισμό της σπατάλης.

Ο Δήμαρχος Σερρών ζήτησε από τα στελέχη των ΔΕΥΑ να προσέξουν ώστε «το κόστος της αιρεσιμότητας να μην πέσει στην πλάτη του ήδη εξουθενωμένου καταναλωτή».

17-3-16 nsmail-2δ) Η υποστελέχωση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τις ΔΕΥΑ. Μετά και την απαγόρευση των προσλήψεων, υπάρχει έλλειψη σε επιστημονικό και εργατικό προσωπικό. Όμως, ως φαίνεται, ο νομοθέτης θέλει τις ΔΕΥΑ σε επιτελικό ρόλο, να αναθέτουν τα έργα στην αγορά.

«Να ξαναγίνουμε Επιχειρήσεις..»

17-3-16 nsmail-4«Να ξαναγίνουμε Επιχειρήσεις και όχι Υπηρεσίες» δήλωσε με έμφαση ο εκπρόσωπος της ΔΕΥΑ Βέροιας Θ. Αχτσής.

«Αποχωρούμε από δω σοφότεροι και με πιο σταθερά βήματα θα πάμε τις Επιχειρήσεις μας μπροστά, με την προϋπόθεση ότι θ’ αλλάξουμε κι εμείς, διοικούντες και εργαζόμενοι».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Κ. Χασαπίδης έδειξε το δρόμο.