Οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Σερρών αντίθετοι στα διόδια στον άξονα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας

Οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Σερρών αντίθετοι στα διόδια στον άξονα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας

Κατηγορηματικά αντίθετοι δηλώνουν με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Σερρών, στη δημιουργία νέων διοδίων στον άξονα Προμαχώνα-Θεσσαλονίκης.

Πριν από την κοινοποίηση της ανακοίνωσης των Δημάρχων, είχε προηγηθεί σύσκεψη το μεσημέρι της Τρίτης (13/6) στο Δημαρχείο Σερρών, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη.

Παρόντες ήταν οι Δήμαρχοι : Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα, Εμμ.Παππά Δημήτρης Νότας και Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, ενώ τηλεφωνικά συναίνεσαν και οι υπόλοιποι τρεις (Ζίχνης Δαϊρετζής, Σιντικής Δομουχτσίδης και Αμφίπολης Μελίτος).

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Στην ανακοίνωσή τους διαμαρτύρονται στο ενδεχόμενο λειτουργίας σταθμού διοδίων στο ύψος του Στρυμονικού, παραθέτοντας την τεράστια οικονομική επιβάρυνση που θα επιφέρει στις μετακινήσεις των πολιτών και στη διάθεση αγαθών και υπηρεσιών πλήττοντας με την σειρά τους την τοπική οικονομία.

Μεταξύ άλλων, ζητούν από την κυβέρνηση να ακυρώσει την προκήρυξη του διαγωνισμού και αν αυτό δεν είναι εφικτό:

 • α) να τοποθετηθούν αναλογικά διόδια με λογικές χρεώσεις, ώστε να καλύπτεται το κόστος συντήρησης ασφάλειας και ανακατασκευής του κατεστραμμένου δικτύου 
 • β) να υπάρξει παράπλευρη οδός που να εξυπηρετεί τους μονίμους κατοίκων των Δήμων  της Π.Ε. Σερρών 
 • γ) ειδική πρόβλεψη αντιτίμου για τους μόνιμους κατοίκους και τις ευπαθείς ομάδες. 

Παράλληλα καλούν σε επαγρύπνηση και διαρκή ετοιμότητα τα σωματεία και τους φορείς της Π.Ε. Σερρών, ώστε οργανωμένα να εναντιωθούν στη δημιουργία νέων διοδίων.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΣΕΡΡΕΣ 13/6/2017

Οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών  μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ Β’ 1867/29-05-2017 αναφορικά με την τροποποίηση της υπ’ αρ. 6686/2014 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών – Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων περί χωροθέτησης σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους άξονες αυτής, εκδίδουμε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με το θέμα των διοδίων:

 1. 1. Διαμαρτυρόμαστε για την υλοποίηση της απόφασης δημιουργίας νέων μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων όπως κατασκευάστηκαν, κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευασθούν σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αυτού οδικών αξόνων. Ειδικότερα, ο σταθμός διοδίων του Στρυμονικού στον βασικό άξονα προσπέλασης των κατοίκων των δήμων μας προς την Θεσσαλονίκη θα έχει άμεσες και ουσιαστικές συνέπειες:

α) Στις τοπικές οικονομίες καθώς θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες που χρησιμοποιούν καθημερινά το δρόμο στην μετακίνησή τους προς το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

β) Θα αυξήσει  με την προσθήκη κόστους στα μεταφορικά τις τιμές των προϊόντων και εμπορευμάτων που φθάνουν στη Θεσσαλονίκη και θα πλήξουν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη ακριτική περιοχή μας, συμβάλλοντας αρνητικά στη ανάπτυξη. Επίσης, θα προκαλέσει περαιτέρω πτώση στην τουριστική κίνηση,  λόγω της επιβάρυνσης με επιπλέον κόστος  στην μετακίνηση  των τουριστών  μεταξύ των περιοχών των δήμων μας  και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

γ) Θα μειώσει, την γεωστρατηγική σημασία του Οδικού άξονα, αφού τα διερχόμενα οχήματα στον διευρωπαϊκό άξονα, θα προτιμήσουν φθηνότερες επιλογές άλλων χωρών της περιοχής ή τη χρήση του ήδη επιβαρυμένου επαρχιακού οδικού δικτύου της  Π.Ε Σερρών.

δ) Τέτοιες ενέργειες υποδαυλίζουν τις προσπάθειες των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού για την στήριξη της οικονομίας και των τουριστικών ροών.

 1. Για τους παραπάνω λόγους είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία νέων διοδίων στον άξονα Προμαχώνα – Θεσσαλονίκης.
 2. Ζητούμε από την κυβέρνηση να ακυρώσει την προκήρυξη του διαγωνισμού. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό:

α) Να τοποθετηθούν αναλογικά διόδια με λογικές χρεώσεις, ώστε να καλύπτεται το κόστος συντήρησης ασφάλειας και ανακατασκευής του κατεστραμμένου δικτύου.    

β) Να υπάρξει  παράπλευρη οδός που να εξυπηρετεί τους μονίμους κατοίκους των Δήμων μας.

γ) Ειδική πρόβλεψη αντιτίμου για τους μονίμους κατοίκους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 1. 4. Παράλληλα καλούμε τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής μας να παλέψουν και να εναντιωθούν στη δημιουργία νέων διοδίων.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ:

 • ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ-  ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
 • ΚΟΤΣΑΚΙΑΧΙΔΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ
 • ΔΟΥΒΙΤΣΑ ΑΓΝΗ-  ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ
 • ΝΟΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ  -ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΜ.ΠΑΠΑ
 • ΔΑΙΡΕΤΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ– ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ
 • ΜΕΛΙΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
 • ΔΟΜΟΥΧΤΣΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ –    ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ