Οι δύο όψεις του «πακέτου Χατζηγάκη»…

Οι δύο όψεις του «πακέτου Χατζηγάκη»…

του Αθανάσιου Μπαντή [Γεωπόνου]

μπαντής_αθανάσιοςΗ ΝΔ Δημοκρατία, το 2009, μετά από τις άσχημες καιρικές συνθήκες που είχαν επικρατήσει το 2008, αποφάσισε να δώσει υπό «μορφή αποζημιώσεων» 425.000.000 ευρώ (σύμφωνα με την τότε υπογραφείσα Υπουργική απόφαση) ή 387.000.000 ευρώ (όπως τελικά σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε δόθηκαν στου Έλληνες αγρότες, βλ. επισυναπτόμενο πίνακα).

Το ποσό αυτό (= «πακέτο Χατζηγάκη) είναι το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ στους Έλληνες Αγρότες. Αρκεί να σημειώσουμε πως αυτά τα 387.000.000 ευρώ, που τελικώς δόθηκαν στους Αγρότες μας, είναι περίπου το 20% των κοινοτικών άμεσων ενισχύσεων που εισπράττει κάθε χρόνο η χώρα μας!

Ακόμα και τα «πακέτα Σημίτη», δηλ. το «άτοκο δάνειο» των 40 δις δραχμών για τους βαμβακοπαραγωγούς και το «άτοκο δάνειο» των 30 δις δραχμών για τους ελαιοπαραγωγούς (αθροιζόμενα) είναι το 50% του πακέτου Χατζηγάκη!!

Η ΝΔ τότε, έκανε δύο προφανή λάθη. Το πρώτο επικοινωνιακό: δεν επικοινώνησε σωστά το «πακέτο Χατζηγάκη»  στους Αγρότες, και το δεύτερο τεχνοκρατικό: δεν τεκμηρίωσε νομικά το «πακέτο Χατζηγάκη» σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς περί «κρατικών ενισχύσεων», με αποτέλεσμα προσφάτως (στις 8-3-2016) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (οριστικά και αμετάκλητα) να ζητά την ανάκτηση των ενισχύσεων από αυτούς που τις έλαβαν (δηλ. τους αγρότες)…

Την περασμένη Παρασκευή (18-3-2016) ο ΥΠΑΑΤ κ. Β. Αποστόλου δήλωσε αυτολεξεί (αντιγράφω από το ΔΤ του ΥΠΑΑΤ):

…Από τους 725 χιλιάδες αγρότες που είχαν πάρει χρήματα από το πακέτο Χατζηγάκη η διαδικασία της επιστροφής αφορά πλέον μόνον τους 95 χιλιάδες που είχαν πάρει πάνω από  1.000 ευρώ.

Και γι αυτούς τους 95.000 θα επιδιωχθεί να απαλλαγεί ένα πολύ μεγάλο μέρος, με εξαίρεση σε πρώτη φάση ένα μικρό τμήμα των αγροτών που έχει πάρει περισσότερα  από 5.000 ευρώ και  οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν μόνο τα ποσά που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ και μάλιστα σε ετήσιες δόσεις,  μέσω των ενισχύσεων που λαμβάνουν…

πακετο-Χατζηγακη-αγρότεςΑλλά όπως στις 18-12-2015 έγραψα στο facebook κι εξακολουθώ να το πιστεύω:

TO ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ «ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ» ΚΑΙ ΤΟ «ΑΤΟΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΟΝΤΟΥ»

Καθημερινά συνομιλώ με πολλούς αγρότες. Αυτό το ξέρουν όλοι. 
Η επιστροφή μέρους των χρημάτων που έλαβαν οι αγρότες μας από το «πακέτο Χατζηγάκη» και το «Άτοκο δάνειο Κοντού» δεν είναι για μένα το κύριο πρόβλημα. Η επιστροφή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα γίνει (το ήξεραν όλοι αυτό).

Το μεγαλύτερο και κυριότερο για μένα πρόβλημα είναι πως λόγω της «ιδιομορφίας» της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ασκούμενης γεωργίας, τονίζω το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ: άλλος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ καλλιεργούσε, άλλος δήλωνε στο ΟΣΔΕ, άλλος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εισέπραξε το μέρος του «πακέτου Χατζηγάκη» και άλλος το ποσό από το «άτοκο δάνειο Κοντού»… κι άλλος αδίκως τις περισσότερες φόρες θα κληθεί να το επιστρέψει… (αυτός που το ΑΦΜ του εμφανίζεται πως έλαβε τα σχετικά ποσά…)…

Αθανάσιος Μπαντής
Γεωπόνος /Σέρρες
6944-782288
https://bantis.blogspot.gr και https://agro2020.blogspot.gr