Οι έδρες που καταλαμβάνουν τα κόμματα στη Βουλή

Οι έδρες που καταλαμβάνουν τα κόμματα στη Βουλή

Χαρτης Βουλής 2015Ο ΣΥΡΙΖΑ στο 99,8% της ενσωμάτωσης καταλαμβάνει 149 εδρες με ποσοστό 36,34%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε βουλευτές σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, εκτός αυτής των Γρεβενών. Αύξησε κατά πολλές τις έδρες στη Β΄ Αθηνών (από 13 σε 20), ενώ στην Α΄ Αθηνών κέρδισε 5 από 4 πού είχε πριν. Μεγάλη άνοδο είχε επίσης στην Α΄ Πειραιά που έλαβε 5 από 1 έδρες, στην Αττική 6 από 3, στην Εύβοια 5 από 1, στα Δωδεκάνησα 4 από 1, στο Ηράκλειο 5 από 1, στην Α΄ Θεσσαλονίκης 7 από 4, στα Ιωάννινα 4 από 1, σε Κοζάνη, Τρίκαλα και Φθιώτιδα 3 από 1. Εντυπωσιακό είναι πως σε περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκλέξει κανέναν βουλευτή το 2012, τώρα εξέλεξε από 3, όπως σε Εβρο και Κορινθία.

Ενώ από τα «παλαβά» του εκλογικού νόμου, στις Σέρρες, αν και αύξησε τα ποσοστά του κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, εν τούτοις έμεινε στην μία έδρα που είχε!

Η Ν.Δ., από 129 έδρες τον Ιούνιο του 2012 έπεσε στις 76 με ποσοστό 27,81%.. Έχασε τις μισές έδρες στην Α΄ Αθήνας (4 από 8), ενώ μεγάλες απώλειες είχε σε Καβάλα, Καρδίτσα, Πιερία, Ηλεία και Φθιώτιδα (1 από 4), ενώ στους νομούς Βοιωτίας, Ιωαννίνων, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας, Τρικάλων και Χανίων οι 3 έδρες του 2012 έγιναν 1. Στις Σέρρες που οι 3 έγιναν 2. Μεγαλύτερη αντοχή έδειξε η Ν.Δ. στο υπόλοιπο Αττικής, όπου κράτησε τις τέσσερις έδρες, ενώ στη Β΄ Αθήνας κράτησε 11 από τις 13 έδρες.

Η Χρυσή Αυγή κέρδισε 17 έδρες έναντι 18 το 2012. Κέρδισε 3 έδρες στη Β΄ Αθηνών και από μία σε Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Β΄ Αθηνών, Α΄ Θεσσαλονίκης, Β΄ Θεσσαλονίκης, Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Μαγνησία, Αργολίδα, Κιλκίς, Λακωνία, Πέλλα, Πιερία και Σέρρες.

Στην πρώτη του είσοδο στη Βουλή το «Ποτάμι» διαθέτει 17 βουλευτές. Στη Β΄ Αθηνών έλαβε 4 έδρες και από μία σε Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιά, Β΄ Πειραιά, Αττική, Α΄ Θεσσαλονίκης, Β΄ Θεσσαλονίκης, Αχαΐα, Δράμα, Ημαθία, Λάρισα, Ηρακλείου, Χανιά και Σέρρες.

Με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ εκλέχτηκαν 15 βουλευτές από 12 το 2012. Η κατανομή των «κόκκινων βουλευτών»: Στη Β΄ Αθήνας 3 και από μία σε Α΄ Αθήνας, Β΄ Πειραιά, Αττικής, Α΄ Θεσσαλονίκης, Β΄ Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Εύβοια, Ιωάννινα, Λάρισα, Λέσβο, Μαγνησία.

Μεγάλη μείωση στην κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, αφού από 33 έδρες έπεσε στις 13. Το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε δύο έδρες στη Β΄ Αθηνών, ενώ από μία σε Α΄ Αθηνών, Αττική, Α΄ Θεσσαλονίκης, Β΄ Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Δωδεκανήσου, Ηράκλειο, Λακωνία, Λάρισα,  Χαλκιδική.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εξέλεξαν κι αυτοί 13 έδρες, από 20. Την κοινοβουλευτική τους ομάδα απαρτίζουν βουλευτές από τη Β΄ Αθηνών (δύο έδρες), Α΄ Αθηνών, Β΄ Πειραιά, Αττική, Α΄ Θεσσαλονίκης, Β΄ Θεσσαλονίκης, Αχαΐα, Ηράκλειο, Λάρισα, Τρίκαλα, Φθιώτιδα και Σέρρες.