Οι εκλογές στα Σέρρας τελείωσαν ή μήπως τώρα αρχίζουν;

Οι εκλογές στα Σέρρας τελείωσαν ή μήπως τώρα αρχίζουν;

Στις εκλογές της 7ης Ιουλιου 2019, η κατανομή της εδρών της 6εδρικής εκλογικής περιφέρειας των Σερρών, όπως αναλύθηκε σε προηγούμενο άρθρο μας, αποδείχθηκε  απολύτως προβλέψιμη για το ποια κόμματα, και πόσους θα εκλέξουν ως  βουλευτές.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο,  το πρώτο κόμμα είχε το bonus  των 50 εδρών, ενώ σε επίπεδο Ε.Π. Σερρών θα αναζητούσαν έδρες  πρώτα τα μικρά κόμματα που είχαν υπερβεί το όριο του 3% σε εθνικό επίπεδο και αυτό αφορούσε κύρια το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση.

Η άλλοτε πανίσχυρη εκλογικά Χρυσή Αυγή, (η οποία σημειωτέον δεν κατέθεσε πλήρη ψηφοδέλτιο 8 υποψηφιών στην Ε.Π. Σερρών), έγκαιρα είχε αντιληφθεί τη δυσχερή  πολιτική της  θέση, ότι ήταν αδύνατη η ανάδειξη βουλευτή στις Σέρρες, και το έδειξε με τη μη συμμετοχή του πρώην βουλευτή  Αρτέμη Ματθαιόπουλου στο ψηφοδέλτιο των Σερρών. Τελικά βέβαια καταβαραθρώθηκε και δεν μπορεσε να πιάσει ούτε το 3% (2,93%) κι έτσι έμεινε εκτός Βουλής και του προνομίου της… βουλευτικής ασυλίας.

Οι αντοχές της Ελληνικής Λύσης

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, έχοντας ήδη μετρήσει τις δυνάμεις της με  το εξαιρετικό 7,75% (8.619 ψήφοι) στις Ευρωεκλογές του Μαϊου,  επαλήθευσε την ισχύ της στις εκλογές της 7ης Ιουλίου  φτάνοντας το 6,09% (6.829 ψήφοι) και μάλιστα σε συνθήκες ισχυρού δικομματισμού, κερδίζοντας την 6έδρα των Σερρών με τον Κώστα Μπούμπα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό των Σερρών είναι το 3ο μεγαλύτερο μετά το 6,70% της Δράμας και το 7,29% της Φλώρινας, ενώ σε απόλυτο αριθμό ψήφων βρίσκεται στην 6η από τις 59 εκλογικές περιφέρειες της χώρας,  έχοντας μεγαλύτερο αριθμό   ακόμη και από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά Εκλογικές Περιφέρειες της χώρας.

Το στοιχείο αυτό σηματοδοτεί, την πολιτική ισχύ της, και στις επόμενες εκλογές (όποτε κι αν γίνουν αυτές), αν καταφέρει να κρατήσει τη συνοχή της (ήδη άρχισαν παρατράγουδα με μηνύσεις στη Λάρισα Βελόπουλου με Νασίκα) και δεν ακολουθήσει την τύχη των ΑΝΕΛ, Χρυσής Αυγής, Ένωσης Κεντρώων και βάζει υποψηφιότητας να διεκδικήσει ξανά βουλευτική έδρα στις Σέρρες.

ΜέΡΑ χωρίς … αύριο στα Σέρρας

Το ΜέΡΑ25, θα μπορούσε να διεκδικήσει  μελλοντικά την εκλογή ενός βουλευτή στις Σέρρες, μόνο όταν πολλαπλασιάσει  τον αριθμό ψήφων στις Σέρρες, (3,13%, 3.508 ψήφοι).

ΚΙΝΑΛ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος … «θανάτου» της έδρας

Σε ότι αφορά το Κίνημα Αλλαγής, που κατέλαβε την 3η θέση στην Ε.Π. Σερρών, λαμβάνοντας  8,68% και 9.725 ψήφοι, αυτοί που πρότειναν και επέβαλαν το ψηφοδέλτιο, φέρουν καίρια την ευθύνη για την επιλογή των υποψηφίων. Αποδείχθηκε ότι έτυχαν περιορισμένης έως ελάχιστης  αναγνώρισης, ( Κ. Μάκκινας  342 ψήφοι, Α. Ιχτσή 361 ψήφοι, Μ. Τσερβίστας 709 ψήφοι και Β. Γκιούρα 763 ψήφοι, Φ. Σοφιανού 963 ψήφοι). Αρκεί να παρατηρήσουμε πως το άθροισμα των ψήφων των… μισών υποψηφίων του ψηφοδελτίου μόλις ξεπερνά κατά 3 ψηφους τον 3ο στο ψηφοδέλτιο Πασχάλη Τόσιο (2209 ψήφους, οι τέσσερεις μαζί Μάκκινας, Ιχτση, Τσερβίστας Γκιούρα έναντι 2206 του Τόσιου!!!).

Ίσως όμως στο ΚΙΝΑΛ να είναι και  ικανοποιημένοι διότι συγκριτικά με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές με σταυροδοσία, ξεπέρασαν κατά πολύ το 6,20% και τους 7.742 ψήφους, αλλά από τη απέτυχε να εκλεγεί  βουλευτής τους κι από την άλλη δεν επαληθεύτηκαν οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις των κομματικών οργάνων για διψήφιο ποσοστό.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές , στο τέλος της θητείας αυτής της Κυβέρνησης, με τη απλή αναλογική το ΚΙΝΑΛ, εκτιμάται ότι θα κερδίσει  1 έδρα από την 6εδρική Ε.Π. Σερρών.

Το στοιχείο αυτό, είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιήσει τον 2ο και 3ο επιλαχόντα βουλευτή  κ.κ Οικονόμου και τον Τόσιο. Αστάθμητος παράγοντας θα παραμείνει ο τέως (πλέον) βουλευτής  Μ. Τζελέπης, αν θα μπορέσει να επανακάμψει, όπως συνέβη με τον κ. Θ. Λεονταρίδη της ΝΔ, ή θα έχει την τύχη της κυρίας Σταμπουλή του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας μια ακόμη ευκαιρία, αν βέβαια το πολιτικό σκηνικό εκείνης της περιόδου ευνοήσει υποψηφίους, που έρχονται από το μακρινό παρελθόν.  Το αλλάζουμε γενιά, ως πολιτικό μήνυμα του κ. Π. Τόσιου, ίσως τελικά αποδειχτεί καθοριστικό στις επόμενες εκλογές, με την προϋπόθεση να ξεπεράσει την όποια απογοήτευση και ταχθεί εκ νέου και σύντομα στον αγώνα.

Αλλαγή σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με την εκλογή του Ε. Αβραμάκη, δημιουργούνται νέα δεδομένα στον πολιτικό χώρο από την οποίο προέρχεται.

Οι εκλογές ανέδειξαν έναν νέο πολιτικό με διαφορετικό πολιτικό αφήγημα σε σχέση με την αποτυχούσα να επανεκλεγεί Αφροδίτη Σταμπουλή, όπως και μια σειρά νέων που ήρθαν για να μείνουν, προεξάρχοντος του οικονομολόγου Κώστα Καρπουχτσή , 2ου επιλαχόντα με 5.524  ψήφους, ακολουθούμενος από τους Α. Λασπά 3.760 ψήφοι και τον  Μ. Δεμερτζή με 3627 ψήφους, δημιουργούν μια προοπτική, σε θεωρητικό επίπεδο, να διεκδικήσουν και 2ηέδρα στην 6 εδρική Περιφέρεια Σερρών στις επόμενες εκλογές.   Είναι πολύ πρόσφατες  οι… υπερφίαλες δηλώσεις της τοπικής κομματικής ηγεσίας του, για 2η έδρα στην Π.Ε. Σερρών, χωρίς ποτέ να εξηγήσουν πως θα προέκυπτε αυτό, με τον εκλογικό νόμο, άλλωστε πως θα μπορούσαν.

Στο συνέδριο που προανήγγειλε ότι θα συγκαλέσει ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να δώσει νέα δυναμική σε αυτά τα πρόσωπα. Στο χέρι τους είναι να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί από το κόμμα για να εδραιώσουν τη θέση τους και να αυξήσουν την εκλογική βάση που απέκτησαν στις επόμενες εκλογές.

 

ΝΔ: Οι 4 που με την απλή θα γίνουν… δύο!

Σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, που κατάφερε από το 37,44% των εθνικών εκλογών 1/2015 (σταυροδοσία) να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των «συγγενών» σχηματισμών (ΑΝΕΛ  5,50%, Ένωση Κεντρώων 2,14%, Ποτάμι 5,71%, ΛΑΟΣ 2,05%, συνολικά +15,40%) και να φτάσει σήμερα το 48,04%, διαμορφώνοντας ένα νέο πολιτικό περιβάλλον.

Η αναμενόμενη πρωτοκαθεδρία του  Κ.Καραμανλή που ξεπέρασε τις 25.215 ψήφους, αυξημένες κατά  5.079 σε σχέση με την προηγουμένη εκλογική μάχη (20.136 ψήφοι ), και  χωρίς να παραβλέπεται το γεγονός, ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου/2015 είχε τιμηθεί από το 43% των ψηφοφόρων της ΝΔ (46.785 ψήφοι), σε αντίθεση με σήμερα όπου έλαβε (25.215 Κ.Κ./53839 ΝΔ) το εξαιρετικό 46,83% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Η  Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε κι αυτή μια αξιόλογη πολιτική εμφάνιση, αφού αύξησε τις εκλογικές της δυνάμεις σε σχέση με το 1/2015 από 14.761 ψήφους σε 18.307 ψήφους (+3.546 ψήφοι), η ποσοστιαία δε αύξησή της εκλογικής επιρροής έφτασε το 24%,  έναντι αντίστοιχης αύξησης 25% του Κ. Καραμανλή.

Με αυτή την προσέγγιση θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΝΔ από το 37,44% τον 1/2015 έφθασε το 48,04% τον7/2019, αυξάνοντας τις δυνάμεις της κατά 28,31%. Ένα στοιχείο που θα έπρεπε και αυτό αναλυθεί επιμελώς από τα επιτελεία των δύο βουλευτών.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος με τη Νέα Δημοκρατία, Α. Χατζηβασιλείου, και η ιδιαίτερη αποδοχή που έτυχε από νέους ψηφοφόρους  της Νέας Δημοκρατίας, του χάρισαν τον εξαιρετικό αριθμό ψήφων 16.433 , που σημαίνει πως  3 στους 10 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας τον τίμησαν με την ψήφο τους. Βέβαια, σε σχέση με όλους τους πρωτοεμφανιζόμενους υποψήφιους βουλευτές, είχε την εύνοια της ηγεσίας, η οποία και ανακοίνωσε την υποψηφιότητα έγκαιρα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένας σαφές προβάδισμα και το οποίο όμως φρόντισε και το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο.

Η επανάκαμψη του  Θ. Λεονταρίδη, και η επανεκλογή του, για τους επαϊόντες ήταν αναμενόμενη. Με τη λήξη δε της τρέχουσας  θητείας θα είναι ο 2ος μακροβιότερος βουλευτής των Σερρών, μετά τον  Αχιλλέα Καραμανλή. Η εκλογή του, οφείλεται στην 4η διαθέσιμη έδρα στις Σέρρες από το  bonus των 50 εδρών που είχε βάση του εκλογικού νόμου, το πρώτο κόμμα των εκλογών, η ΝΔ. Οι  ψηφοφόροι  που προσέλκυσε οφείλονται στην ιδιαίτερα προσωπική εκλογική τακτική που διαχρονικά ακολουθεί.

Ποιοι μειονεκτούν και ποιοι πλεονεκτούν

Το μεγάλο ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι τέσσερεις εκλεγέντες βουλευτές της ΝΔ, είναι ποια πολιτική θα χαράξουν για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Οι κ.κ.  Καραμανλής και Αραμπατζή ως μέλη της νέας Κυβέρνησης της ΝΔ, θα έχουν πλήθος υποχρεώσεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο χώρας και Ε.Ε.. Θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την απουσία τους από την εκλογική τους περιφέρεια  για μεγάλο διάστημα, όπως και τις πιθανές δυσαρέσκειες που θα δημιουργηθούν από τον όγκο των αιτημάτων που θα υποδεχθούν τα πολιτικά τους  γραφεία. Αντίθετα οι άλλοι δύο βουλευτές κκ. Χατζηβασιλείου και Λεονταρίδης, θα έχουν περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν με την καθημερινή επαφή με τους πολίτες των Σερρών, και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και προσδοκίες.

Αν στην εξίσωση δε προστεθούν και πιθανές νέες υποψηφιότητες κ.κ. Π. Σπυρόπουλου, Δ. Καριπίδη, τότε οι δύο βουλευτές που θα εκλεγούν με την απλή αναλογική από τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, κρύβει εκπλήξεις και φέρνει αναταράξεις.

Είναι γνωστό ότι οι επόμενες εκλογές αρχίζουν την επόμενη των εθνικών εκλογών, και σε ότι αφορά τα σημερινά μέλη της Κυβέρνησης,  να εύχονται να είναι και στο τέλος της θητείας αυτής μέλη της και όχι  πρώην Υπουργοί.  Ο λαός έχει εκφραστεί ανάλογα, από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα.

Και σύντομα ίσως έρθει  εποχή που η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους που δεν θα χρειάζονται την πολιτική.

Για την ιστορία , το σενάριο  επόμενων εθνικών εκλογών (όποτε αυτές γίνουν με καταληκτική ημερομηνία το 2023), όπου εκλέγονται 2 βουλευτές από ΝΔ, 2 από ΣΥΡΙΖΑ, 1 ΚΙΝΑΛ και 1 από Ελληνική Λύση, είναι το πλέον πιθανό, με βάσει πάντα τα τωρινά εκλογικά αποτελέσματα.

Όσοι αγνοούν τις πιθανότητες, οι πολιτικοί χρειάζεται να έχουν την ικανότητα να προβλέπουν τι θα συμβεί αύριο, την άλλη εβδομάδα, τον άλλο μήνα ή και του χρόνου…. Απλά κάποιοι ήρθαν για να μείνουν, μέχρι να εμφανισθούν οι επόμενοι… και με την προϋπόθεση το πολιτικό σκηνικό, να είναι κοντά στο σημερινό.