Οι επόμενες εκλογές στο Δήμο Σερρών

Οι επόμενες εκλογές στο Δήμο Σερρών

του Μιχάλη Σωτηρίου

Ο Φράντς Κάφκα έγραψε:

“ Απο μια άποψη το Καλό είναι άβολο…Αφήστε, σας παρακαλώ, το Μέλλον να συνεχίσει να κοιμάται όπως οφείλει. Γιατί άν κάποιος το ξυπνήσει πρίν την ώρα του, τότε θα αποκοιμηθεί το Παρόν του…Το να πιστεύεις στην  Πρόοδο δέ σημαίνει πως πιστεύεις  ότι έχει επιτευχθεί  Πρόοδος…Η δικαιοσύνη πρέπει να κάθεται ακίνητη, διαφορετικά ταλαντεύεται η ζυγαριά και η κρίση της δεν είναι δίκαιη”.

Αρθρο  του Μιχάλη Σωτηρίου
Αρθρο
του Μιχάλη Σωτηρίου

Φαινομενικά απαισιόδοξες οι σκέψεις του αλλά, στην ουσία, αποτελούν μια δριμεία κριτική στον εφησυχασμό, στην επανάπαυση, στον ακραίο διαχρονικό συντηρητισμό που οδηγεί τις κοινωνίες στη στασιμότητα ιδεών, ευημερίας, εξέλιξης και θετικής αλλαγής των αξιακών προτεραιοτήτων.

Αυτές οι διατυπωμένες σκέψεις του απο μια πλευρά ταιριάζουν σε πολλές καθημερινές καταστάσεις της ανθρώπινης ζωής και μεταξύ αυτών στις προεκλογικές μεθοδεύσεις. Έτσι ώστε, στο τέλος να μην προχωρεί μια κοινωνία προς την πρόοδο σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής. Ή και να διολισθαίνει,να παλινδρομεί σε νόθευση των δημοκρατικών διαδικασιών είτε μέσω μή αναλογικών αντιπροσωπευτικών εκλογικών νόμων ή δια της διαπλοκής θεσμικών ή μή φυσικών προσώπων και θεσμών (π.χ., κόμματα, βουλευτικά γραφεία, επιχειρηματικά συμφέροντα).

Θα βιαστούν αρκετοί να πούν πως αυτά δέ συνέβησαν ούτε συμβαίνουν στις τοπικές κοινωνίες, στις τοπικές μας αυτοδιοικήσεις.

Ναί, εφ’ όσον πιστεύουν πώς δε μπορείς να σπάσεις τις αλυσίδες που δέ τις βλέπεις ή σου τις κάνουν αόρατες με υποσχέσεις ( με αντίκρυσμα ή χωρίς), με παινέματα, συκοφαντίες ή εκβιαστικά διλήμματα.

Οι δημοτικές εκλογές του 2014 ανήκουν στο παρελθόν ώς μιά μή υποδειγματική διαδικασία. Ένας προεκλογικός αγώνας με μεθόδους που δε πρέπει να επιτρέψει το τοπικό εκλογικό σώμα και η δικαιοσύνη να επαναχρησιμοποιηθούν.

Πρέπει όλοι να κοιτάζουμε μπροστά στο 2019 και αυτό αποτελεί και την προσωπική μου άποψη.

Όμως, άν γράφω αυτό το σημείωμα αφορμή αποτελούν κάποια πρόωρα, ελπίζω, σημάδια επανάληψης του ίδιου σεναρίου. Δηλαδή, θεσμικοί ή μή, σχεδόν κάθε βουλευτικό γραφείο, αρκετά κόμματα (των περισσότερων ιδεολογικών χώρων) αρχίζουν να δημιουργούν πιθανούς υποψηφίους δημάρχους και παραταξιακά σχήματα ενόψει του 2019.

Στην ουσία, έρχονται να μας πούν αυτό που έγραψε ο Κάφκα στη Δίκη: Έχετε το δικαίωμα να έχετε τη δική σας άποψη αρκεί να συμφωνείτε με τη δική μας.

 Θα πούν, εύλογα, ορισμένοι : “μα είναι φυσικό, γιατί όχι”.

Άλλοι θα βροντοφωνάξουν ίσως: “είναι δημοκρατικό” άλλοι “αυτό δε συμβαίνει σε μάς”.

Βέβαια, φυσικό δεν είναι γιατί αντίκειται στη δημοκρατική αρχή των διακριτών βαθμών αυτοδιοίκησης και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων: άλλο το Κοινοβούλιο, άλλο οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί θεσμοί.

Οι παρεμβάσεις των κομμάτων και των βουλευτικών γραφείων επωάζουν τη διαπλοκή τους με την τοπική αυτοδιοίκηση και οδηγούν άμεσα και έμμεσα σε νόθευση των εκλογικών διαδικασιών. Στερούν το δικαίωμα και τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να επιτελέσουν το έργο προς όφελος των δημοτών, ανεξάρτητα απο τις παραταξιακές σκοπιμότητες και συμφέροντα. Έτσι, παράγεται λιγότερο έργο και περισσότερη διχόνοια μέσα στα δημοτικά συμβούλια, οδηγούν σε αποτυχημένες δημαρχιακές θητείες.

Ήδη,εδώ και λίγο καιρό στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, έντυπα και ηλεκτρονικά, αναγράφονται παρασκηνιακές κινήσεις και πρόσωπα που προτείνοντα ή επιλέγονται παρασκηνιακά ώς πιθανά για επικεφαλής παρατάξεων.

Ρώτησε κανείς,άραγε, ανοιχτά τους Σερραίους δημότες, άνοιξε κάποιος διάλογος πολιτών  χωρίς πατερναλισμό και αποκλεισμούς;

Διαλέγουν απο πρίν για εμάς; Μάλλον αυτό συμβαίνει αλλά αυτό δεν αποτελεί δημοκρατική ούτε αντιπροσωπευτική διαδικασία.

Αρκετοί θα πούν: “Έτσι γινόταν πάντοτε, δέν αλλάζουν οι καταστάσεις”.

Κι όμως αλλάζουν αλοίμονο άν μετά τόσα χρόνια κρίσης ,διαψεύσεων ,απογοητεύσεων της πλειοψηφίας των πολιτών-δημοτών δέν αλλάξει ο παραγοντισμός και η διαπλοκή. Μπορεί να γίνει αλλαγή νοοτροπίας και εκλογική πρακτική, αρκεί να πιστέψουμε και να πάψουμε να είμαστε ευάλωτα υποκινούμενοι απο κάθε έχοντα δύναμη και εξουσία (κοινωνική, πολιτική, οικονομική).

Αλλάζουν μέσα απο ανοιχτές διαβουλεύσεις και με αλλαγή των μή αντιπροσωπευτικών-αναλογικών εκλογικών συστημάτων.

Αυτή θα είναι η δική μας επανάσταση στις κατεστημένες απόψεις και εκλογικές μεθοδεύσεις.

Έτσι, θα επιλεγεί ένα περισσότερο δραστήριο και με ενωτικό πνεύμα Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι θα επιτευχθεί ευημερία στην τοπική μας κοινωνία και όχι με τις προεκλογικές υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται.

Οι σκέψεις μου αυτές έχουν μόνο σκοπό να αρχίσει ανοιχτός διάλογος των ενδιαφερομένων για τα τοπικά αυτοδιοικητικά. Προλαμβάνοντας και αποτρέποντας τα “χαρίσματα δαχτυλιδιών”, τα “χρίσματα” απο θεσμικούς παράγοντες που ,όμως, δίνονται με παρασκηνιακό τρόπο.

Γιατί, συνήθως, οι “άρχοντες των δαχτυλιδιών και των χρισμάτων” σπάνια ανταποκρίνονονται στις ανάγκες και προσδοκίες της κοινωνίας.