Οι εργαζόμενοι «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αν μειωθούν τα voucher

ΚΔΑΠΟ Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με επιστολή του που μας κοινοποίησε επισημαίνει τον κίνδυνο κλεισίματος των Κέντρων (ειδικά των μικρών) αν υλοποιηθεί η προτροπή της Κυβέρνησης για την μείωση του στα voucher των δομών αυτών. Στην επιστολή τους αναφέρουν:

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με ιδιαίτερη αγωνία τις εξελίξεις  γύρω από την χρηματοδότηση του  προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» μέσω του οποίου λειτουργούν και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. – Μ.Ε.Α. Με έκπληξη, μάλιστα ενημερωθήκαμε μέσω του ηλεκτρονικού τύπου πως το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει νέα μείωση στα voucher των δομών αυτών. Το ποσό του voucher για τα Κ.Δ.Α.Π. πέρσι (2012-2013) μειώθηκε στα 1.400 ευρώ από 2.800 ενώ στα Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α. μειώθηκε στις 5.500 ευρώ από 7.000  σε συνδυασμό με την – καταστροφική – μείωση του αριθμού των παιδιών που εγκρίθηκαν, οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο Δομών (Κορυδαλλός, Αγ. Βαρβάρα κλπ.) και την προβληματική λειτουργία πολλών άλλων πανελλαδικά (Καρπενήσι, Κυκλάδες, Τροιζηνία κλπ.).
Φέτος, όταν ενημερωθήκαμε πως το ποσό του voucher θα παραμείνει στα 1.400 ευρώ, σπεύσαμε με έγγραφό μας να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τα Κ.Δ.Α.Π. μικρής δυναμικότητας τα οποία θα οδηγούνταν σε βέβαιο κλείσιμο αδυνατώντας να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας τους. Παρόλα αυτά, αν τα δημοσιεύματα ευσταθούν, το Υπουργείο σχεδιάζει την περαιτέρω μείωση του voucher, κίνηση η οποία, αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα σημάνει το τέλος των μισών περίπου Κ.Δ.Α.Π. της χώρας. Η κοινωνική πολιτική και η ευαισθησία όλων μας δεν θα έπρεπε να περιορίζεται μόνο στα μεγάλα Κ.Δ.Α.Π. των μεγάλων Δήμων αλλά αντιθέτως θα έπρεπε να σκύψουμε πάνω από τις μικρές κοινωνίες εκεί που το Κ.Δ.Α.Π. είναι μία όαση πολιτισμού, παιδείας, δημιουργίας και αποτελεί πραγματική ανάγκη για την ελληνική οικογένεια.
Δεδομένου ότι  γίνονται ήδη προσπάθειες να εξευρεθούν επιπλέον πόροι (10εκ ευρώ βρέθηκαν σύμφωνα  με δηλώσεις του κ. Κεγκέρογλου, το Υπουργείο Εσωτερικών αναζητά άλλα 50εκ. ευρώ σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μιχελάκη) θεωρούμε αυτονόητη και δίκαιη την ίση κατανομή αυτών των ποσών σε όλες τις Δομές ανεξαιρέτως ώστε να μην επαναληφθούν οι περσινές άδικες ανακατανομές (τα Κ.Δ.Α.Π. έμειναν εκτός) εξαιτίας των οποίων τα Κ.Δ.Α.Π. περιήλθαν σε αυτή τη δεινή θέση που βρίσκονται σήμερα. Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα αυστηρά κριτήρια που ισχύουν από φέτος στα δικαιολογητικά των ωφελουμένων γυναικών όπως: η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος από 40.000€ σε 30.000€ και ο υπολογισμός στο εισόδημα των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων, εξαιτίας των οποίων πολλά παιδιά έχασαν το δικαίωμα να ενταχθούν φέτος στις Δομές.
Τα Κ.Δ.Α.Π., με το voucher που ανακοινώθηκε για φέτος στα 1.400 ευρώ, (πόσο μάλλον με μία ενδεχόμενη νέα μείωση) κινδυνεύουν με κλείσιμο, ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι πέρα από βέβαιο πως θα κλείσουν αδυνατώντας να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας τους. Κατόπιν των παραπάνω, το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει είτε να επαναπροσδιορίσετε το voucher, είτε τον τρόπο χρηματοδότησης των Δομών Κ.Δ.Α.Π. , με ουσιαστικό στόχο να μην κλείσει κανένα Κ.Δ.Α.Π. να μην μείνει ούτε μια θέση παιδιού κενή, ώστε να μην μείνουν χιλιάδες παιδιά εκτός των Κ.Δ.Α.Π. και άλλες τόσες οικογένειες χωρίς τις κοινωνικές αυτές παροχές που  – πολύ περισσότερο σήμερα  – έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη. Τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική οικογένεια έχει αφαιμαχθεί οικονομικά από την οικονομική κρίση η εύρεση κονδυλίων και η δίκαιη κατανομή του σε όλες τις δομές αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

 

Με  εκτίμηση

Για το Δ.Σ.