Οι «Φλογισμένες Θάλασσες» του Δ. Μαργαριτόπουλου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηράκλειας

Οι «Φλογισμένες Θάλασσες» του Δ. Μαργαριτόπουλου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηράκλειας

Το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηράκλειας η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Φλογισμένες Θάλασσες» του Δημήτρη Μαργαριτόπουλου από τις εκδόσεις Historical Quest.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα στο οποίο ζωντανεύει μία συγκλονιστική εποχή του Ελληνισμού.

Τα Ορλωφικά

Είναι τα Ορλωφικά· η επανάσταση που υποκίνησαν οι αδελφοί Ορλώφ, ο Αλεξέι, ο Φιόντορ και ο Γκριγκόρι, εραστής και ευνοούμενος της τσαρίνας Αικατερίνης Β΄ της Μεγάλης, με παρότρυνση του Γεώργιου Παπαζώλη, ενός αγνού και φλογερού μα αθώου πατριώτη.

Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ο Χάραξος Τραπέζης, ατρόμητος ναυτικός από τη Λέσβο. Αντρειοσύνη και χωσιά, κίνδυνος και δόξα, απογοήτευση και διάψευση ελπίδων και ψευδαισθήσεων βαδίζουν μαζί σ’ ένα δύσβατο και αιματηρό μονοπάτι, την αγριότητα του οποίου απαλύνουν παθιασμένοι κι άδολοι έρωτες.

Όμως, η Επανάσταση του 1770, ακόμη κι αν απέτυχε, έβαλε μια φλόγα που θα σιγόκαιγε για 50 χρόνια ακόμη, ώσπου θέριεψε κι έγινε η μεγάλη πυρκαγιά που σάρωσε τα πάντα στο διάβα της· ο Ξεσηκωμός του Γένους το 1821.

Οι εισηγήσεις

Για τον Δημήτρη Μαργαριτόπουλο και το συγγραφικό του έργο μίλησε ο Γιώργος Καρτέρης, συγγραφέας και ο ίδιος, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στο γλωσσάρι του βιβλίου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Γκόγκας, φιλόλογος, ο οποίος ανέλυσε και παρουσίασε συνολικά το μυθιστόρημα «Φλογισμένες Θάλασσες».

Για την ιστορική εποχή, τις ανάγκες και προϋποθέσεις της συγγραφής του μυθιστορήματος μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας Δημήτρης Μαργαριτόπουλος.

Το συντονισμό της συζήτησης και την ανάγνωση των κειμένων έκανε η Κατερίνα Γούσιου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Εικαστικός Σύλλογος «Το Κύτταρο»