Οι ιδιαιτερότητες και τα πιθανά σενάρια κατανομής των εδρών στις επόμενες εθνικές εκλογές στην εκλογική περιφέρεια των Σερρών

Οι ιδιαιτερότητες και τα πιθανά σενάρια κατανομής των εδρών στις επόμενες εθνικές εκλογές στην εκλογική περιφέρεια των Σερρών

ΑΡΘΡΟ του [Νίκου Κουφοτόλη]

Είναι γνωστό, από τον ισχύοντα εκλογικό νόμο ότι  η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των κομμάτων τα οποία δεν θα συγκεντρώσουν το όριο του 3%.

Σύμφωνα με τα  δημοσκοπικά ευρήματα ( η αξιοπιστία των οποίων  αμφισβητείται δικαιολογημένα) πιθανολογείται ορισμένα από τα θεωρούμενα μικρά κόμματα (έλαβαν κάτω από το 4,10%) που εκπροσωπούνται σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις επόμενες εθνικές εκλογές και αν προστεθούν σε αυτά και τα ποσοστά άλλων μικρότερων πολιτικών σχηματισμών που συμμετείχαν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές χωρίς να καλύψουν το απαιτούμενο όριο εισόδου, το σύνολο των ψήφων όλων αυτών να υπερβεί το 15%.

Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα μπορεί είτε να σχηματίσει ευκολότερα αυτοδύναμη κυβέρνησή ή, αυτό που φαίνεται και το πιθανότερο η συνεργασία με ένα άλλο κόμμα, ώστε με συνολικό ποσοστό κοντά  στο 38% των δύο κομμάτων, να υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αποφεύγοντας, προς το παρόν μία γενικότερη πολιτική τοποθέτηση–ανάλυση, για  τα όσα διαδραματίζονται και  ορίζουν τις τύχες μας, θα επιχειρήσω να  προσεγγίσω αναλυτικά το ζήτημα της κατανομής των εδρών στην εξαεδρική εκλογική περιφέρεια των Σερρών και αυτό που κατά την εκτίμηση μου έχει μία ιδιαίτερη προοπτική και πιθανότητα επαλήθευσης.

Σε πρώτη ανάλυση προκύπτει σοβαρή πιθανότητα να  καταλάβει εκ νέου μετά το 1996,  έδρα το Κ.Κ.Ε. στις Σέρρες;

Η κατανομή των εδρών στην 6ερδική εκλογική περιφέρεια των Σερρών πραγματοποιείται στην Α’ κατανομή από τα πολιτικά κόμματα που θα λάβουν  ποσοστό μεγαλύτερο  του 16,66% που αναλογεί σε μια έδρα. (100% / 6 έδρες = 16,666%).

Λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών (Σεπτέμβριος 2015) από την Α’ κατανομή έλαβαν (ΝΔ 35,21% – 2 έδρες Χ 16,666% = 33,33% και υπόλοιπο 1,88%) (ΣΥΡΙΖΑ 29,08% – 1 έδρα Χ 16,666% και υπόλοιπο 12,41%).

Το να επιτύχουν άλλα κόμματα να καταλάβουν έδρα από την πρώτη κατανομή επιβάλλει  το διπλασιασμό της καταγεγραμμένης εκλογικής τους δύναμης  (Χρυσή Αυγή 7,91%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 7%).

Οι αδιάθετες έδρες σε επίπεδο χώρας  και κατ’ επέκταση και σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας Σερρών καλύπτονται–αναζητούνται αρχικά από τον τελευταίο και ακολουθούν οι επόμενοι, που ξεπέρασαν το όριο εισόδου  (3%) στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με τα ισχύοντα του εκλογικού νόμου, οι αδιάθετες έδρες αναζητούνται κυρίως στις  μεγάλες εκλογικές περιφέρειες (>6έδρες)

Σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα το  Κομμουνιστικό  Κόμμα Ελλάδος στην εκλογική περιφέρεια των Σερρών στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έλαβε τα ακόλουθα:

Ημερομηνία Εκλογών Εθνικό Ποσοστό  (έδρες)            Εκλογική

Περιφέρεια  Σερρών

Αριθμός  Ψηφοδελτίων Έδρες

Σέρρες

9ος  / 2015 5,55%                        15 3,64% 4.074 0
1ος  / 2015 5,47%                        15 3,78% 4.725 0
6ος  / 2012 4,50%                        12 3,18% 4.115 0
5ος  /  2012 8,48%                        26 6,13% 8.205 0
10ος / 2009 7,54%                        21 5,02% 7.957 0
1996 5,61%                      11 3,86% 7.008 1

 

Από την  κατανομή των 15 εδρών που αναλογούσαν στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος στις τελευταίες εκλογές, βάσει των ποσοστών του (5,55%), αλλά και την εκλογική του ισχύ σε μικρές περιφέρειες  προέκυψαν τα εξής:  ( Επικρατείας 1 έδρα,    Α’ Αθηνών 1έδρα, Β’ Αθηνών 3 έδρες, Β’ Πειραιώς 1 έδρα, Αττικής 1 έδρα, Αιτωλοακαρνανίας 1έδρα, Αχαϊας 1 έδρα, Ηρακλείου 1 έδρα (6.569 ψήφους), Α’ Θεσσαλονίκης 1 έδρα, Β’ Θεσσαλονίκης 1 έδρα, Λάρισα 1 έδρα, Λέσβου 1 έδρα, Μαγνησία 1 έδρα (6.273 ψήφους) ενώ στις Σέρρες έλαβε 4.074 ψήφους.

Οι εκλογικές περιφέρειες που σε απόλυτο αριθμό ψήφων το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος  έλαβε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από την εκλογική Περιφέρεια των Σερρών δίχως να καταλάβει έδρα ήταν η Α’ Πειραιώς (6 έδρες – 5.206 ψήφους), Βοιωτία (3 – έδρες – 4.424 ψήφους), Εύβοιας  (6 έδρες – 6.230 ψήφους), Ιωαννίνων (5 έδρες – 5.151 ψήφους), Καρδίτσα (4 έδρες – 4. 788), Κοζάνη (5 έδρες – 4.785), Μεσσηνία (5 έδρες – 5.085 ψήφους), Τρικάλων (4 έδρες – 5.749), Φθιώτιδα (5 έδρες – 4277 ψήφους), Χανίων (4 έδρες – 4302 ψήφους).

Από  τις περιφέρειες αυτές 6εδρικές εκλογικές περιφέρειες είναι  των Σερρών, η Α’ Πειραιώς, η Εύβοια.  Αναλύοντας την εκλογική επιρροή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος σε επίπεδο Περιφέρειας Σερρών σε απόλυτο αριθμό ψήφων που είναι και το μοναδικό κριτήριο για την κατάληψη εκλογικής έδρας προκύπτει  ότι μια φυσιολογική αύξηση του εκλογικού ποσοστού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, που θα αγγίζει το  1,5% έως 2,5% σε επίπεδο χώρας   θα προσθέσει έως και 7 έδρες στην εκλογική του δύναμη.

Με αυτή την προϋπόθεση το πιθανότερο είναι το ΚΚΕ μετά το 1996 να καταλάβει εκ νέου μια έδρα από την 6εδρική  εκλογική περιφέρεια των Σερρών.

Εάν ισχύσει αυτό το σενάριο τότε οι έδρες  (5) που υπολείπονται θα κατανεμηθούν στους υπόλοιπους πολιτικούς σχηματισμούς.

Το πιθανότερο είναι η Νέα Δημοκρατία να  λάβει πάνω   33,33% και να εξασφαλίσει 2 έδρες,  ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει πάνω από 16,66% και να εξασφαλίσει έδρα)  και οι υπόλοιπες δύο (2) έδρες να καλυφθούν είτε από τη Χρυσή Αυγή, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη – ΠΑΣΟΚ) ή τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Ένωση Κεντρώων ή και να προστεθούν ως bonus στο πρώτο κόμμα.

Με δεδομένο ότι η Χρυσή Αυγή παρουσιάζεται ιδιαίτερα ισχυρή σε μικρές εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας όπου και καταλαμβάνει έδρα (Κιλκίς – 3 έδρες, 3η θέση, Πέλλα -4 έδρες – 3η  θέση, Χαλκιδική – 3 έδρες,  3η θέση) είναι πιθανό αν διατηρηθούν το ποσοστά να επαναληφθεί το φαινόμενο και να μη καταλάβει εκ νέου έδρα στην εκλογική περιφέρεια των Σερρών και στη Β΄ Θεσσαλονίκης, όπως συνέβη στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ) και τα στελέχη τους γνωρίζουν ήδη ότι για να αποφευχθεί  το φαινόμενο μη εκλογής εκπροσώπου τους θα πρέπει να ξεπεράσουν τα ποσοστά που αναλογεί έδρα από την Α’ κατανομή.

Σε περίπτωση που ανατραπούν τα δημοσκοπικά ευρήματα όπως πολλάκις έχει συμβεί κατά το παρελθόν, τότε θα αναζητήσουν έδρες και τα μικρότερα κόμματα, Ένωση Κεντρώων, Ανεξάρτητοι Έλληνες (διατηρώντας τα ποσοστά τους) που σήμερα καταλαμβάνουν έδρες στο Νομό Σερρών.

Αν συμβεί αυτό τότε το 3ο ή και το 4ο σε εκλογική δύναμη κόμμα στο Νομό Σερρών (Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη-ΠΑΣΟΚ), έχουν ελάχιστες πιθανότητες να εκλέξουν βουλευτή στις Σέρρες.

Με τη Νέα Δημοκρατία να έχει υπερβεί το 33,33% που την επιτρέπει να καταλάβει 2 (δύο) έδρες από την Α’ κατανομή, ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει υπερβεί το 16,66% και να καταλαμβάνει επίσης 1 (μία) έδρα, και να υπολείπονται 3 αδιάθετες έδρες, το πιθανότερο σενάριο με μεγάλα ποσοστά επαλήθευσης είναι η 4η έδρα να κερδηθεί από  ΚΚΕ.

Όσο για τις υπόλοιπες θα καταλήξουν αργά τα ξημερώματα όταν θα έχει προστεθεί το σύνολο των ψήφων της Επικράτειας.

Οι πολιτευτές του πρώτου κόμματος στις επόμενες εκλογές, θα εύχονται να υπάρχουν αδιάθετες έδρες που θα προστεθούν ως bonus,  άλλοι πολιτευτές θα εύχονται να μη καταλάβουν έδρες τα λεγόμενα μικρά κόμματα για να  έχουν βάσιμη τη πιθανότητα εκλογής τους.

Όλα αυτά βέβαια έχουν να κάνουν κύρια με τους πολιτικούς σχηματισμούς  όμως απασχολεί  ιδιαίτερα και τους πολιτευτές που θα συμμετάσχουν στα κόμματα εξουσίας και θέλουν να πιστεύουν ότι είναι σε θέση να καταλάβουν μία έδρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το εάν το ζητούμενο είναι τα πρόσωπα και όχι οι επιβαλλόμενες ασκούμενες πολιτικές ο καθένας έχει την άποψη του και η οποία είναι απολύτως σεβαστή.

Σύντομα θα παρουσιαστούν τα ακραία σενάρια κατανομής των εδρών στην εκλογική περιφέρεια των Σερρών τα οποία και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.