Οι καιροί ου μενετοί*

Οι καιροί ου μενετοί*

Του Νίκου Φαλαγκάρα
[nicfalag@yahoo.gr]

Καλημέρα σας, φίλες και φίλοι.

Ας περάσουμε κατ’ ευθείαν στα θέματά μας, καθότι οι καιροί ου μενετοί.

Από τη στιγμή που το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει έκτακτη εισφορά υπέρ του –υπό κατάρρευση (ένας ακόμα άθλος που πρέπει να πιστωθεί στα έργα και τις ημέρες των προκατόχων) –ασφαλιστικού συστήματος, μπορείτε, απερίσπαστοι πια, να επιδοθείτε στα ειρηνικά σας έργα.

Τέτοια πράγματα όχι μόνο δεν είναι στις προθέσεις και τις προτεραιότητες του εν λόγω υπουργείου, αλλά ούτε καν στη σκέψη του. Τώρα βέβαια, αν το εισηγήθηκαν τίποτα «επιτροπές σοφών», ποιος τις λογαριάζει αυτές (δεν ξέρω αν τις πληρώνει κιόλας). Το πολύ πολύ να γίνει κι αυτό αφορμή για συζήτηση, δεδομένου ότι οι κυβερνώντες μας ανέκαθεν, προτού καταλήξουν σε κάποιο –μεγάλο ή μικρό- μέτρο, εξαντλούσαν στην κυριολεξία τον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση ρίχνει όλες τις εφεδρείες της στη μάχη προκειμένου να βρεθεί λύση σ’ ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει: την επιβολή (ή όχι) ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Από την έκβαση αυτής της μάχης θα κριθούν πολλά και σπουδαία, όχι μόνο για το μέλλον της ίδιας της κυβέρνησης, αλλά και του έθνους σύμπαντος θα έλεγα.

Δεν θα είναι, τελικά, υποψήφια για μία από τις θέσεις αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μολονότι η πρώην Υπουργός Εξωτερικών διεκδίκησε μέχρι τελευταίας ώρας τις κατάλληλες προϋποθέσεις ωστόσο, όπως λένε συνεργάτες της, «υπέκυψε» υπό το βάρος του πλήθους των ισχυρών υποψηφιοτήτων (μεταξύ άλλων και οι Γίρκι Κατάινεν και Γιοχάνες Χαν) αλλά και… εσωτερικού δάκτυλου! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη κάνουν λόγο για παρέμβαση του κ. Αντώνη Σαμαρά προς το γερμανικό CDU, με το επιχείρημα ότι ενδεχόμενη εκλογή της κ. Μπακογιάννη θα συνιστούσε έμμεση αλλά σαφή παρέμβαση στην κούρσα διαδοχής της Νέας Δημοκρατίας.

Οι παλιές και μεγάλες αγάπες, βλέπετε, είναι σαν το βήχα και το χρήμα. Δεν κρύβονται.

Θα κλείσω τη σημερινή καλημέρα με μία ακόμα αναφορά στη μάχη της διαδοχής που συνεχίζεται στη Νέα Δημοκρατία μέσα σ’ ένα κλίμα, αν όχι ειδυλλιακό, πάντως ζεστό και φιλικό.

Μόνο που δεν αγκαλιάζονται οι συνυποψήφιοι αρχηγοί. Αυτό, προφανώς, το αφήνουν για το τέλος, οπότε τότε, με ενθουσιασμό και συγκίνηση, θα δηλώσουν όλοι νικητές και αδερφωμένοι. Εκτός κι αν σκεφτεί κάποιος εκ των αποκλεισθέντων να ιδρύσει κανέναν όμιλο πολιτικού προβληματισμού, οπότε, για ό,τι προκύψει, εαυτόν να αιτιάται.

*οι καιροί [οι ευκαιρίες] δεν περιμένουν (Θουκιδίδης)