Οι λάμπες αυτοκινήτου στο επίκεντρο – Πώς να επιλέξεις.

Κάνοντας μια βόλτα στα διάφορα forum με θέμα τις λάμπες αυτοκινήτων συνειδητοποιώ ότι ο πόλεμος για τα xenon καλά κρατεί.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Στην αρχή υπήρχαν μόνο οι λάμπες αλογόνου. Συνεχίζουν να υπάρχουν; Φυσικά. Συνεχίζουν μάλιστα να είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και διαδεδομένες. Ο λόγος για αυτό; Είναι απλές, αλλάζονται εύκολα και οικονομικά.

Ποιο είναι το πρόβλημα τότε;

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, όπως είναι φυσικό αλλάζει τα δεδομένα για τις λάμπες αυτοκινήτων. Οι λάμπες αλογόνου δεν είναι πλέον μόνες τους στο χώρο. Απέκτησα έναν τρομερό ανταγωνιστή που ακούει στο όνομα λάμπες xenon.

Τι είναι όμως οι λάμπες xenon και πως ακριβώς «χτυπάνε» το μονοπώλιο της λάμπας αλογόνου στις λάμπες αυτοκινήτων;

Τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει  η συγκεκριμένη τεχνολογία.

  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τις λάμπες αλογόνου
  • Καλύτερη απόδοση καθώς χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια προκειμένου να παράγουν περισσότερο φως.
  • Καλύτερη ορατότητα για τον οδηγό

Διαβάζοντας το παραπάνω φαίνεται ότι οι λάμπες αυτοκινήτων τύπου xenon έχουν πολύ μεγάλο πλεονέκτημα συγκριτικά με τις λάμπες αλογόνου.

Ποιο είναι λοιπό το πρόβλημα που έχει ανάψει τις συζητήσεις για τα καλά στα εκάστοτε forum;

Μπορούμε να επικεντρώσουμε τη βάση των προβληματισμών μας πάνω σε δύο βασικές κατευθύνσεις.

Για αρχή λοιπόν, όσο ρόδινα και αν φαίνονται τα πράγματα με τα xenon δεν παύουν να έχουν μειονεκτήματα με κυριότερο ίσως τα πιθανά προβλήματα που δημιουργούν στους οδηγούς του αντίθετου ρεύματος.

Η δεύτερη δεν έχει σχέση με τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα της παραπάνω τεχνολογίας. Ούτε αφορά στη σύγκριση των xenon με τις υπόλοιπες λάμπες αυτοκινήτου όπως οι αλογόνου και τα led.  Αντίθετα αναφέρεται σε ένα ξεκάθαρα πρακτικό ζήτημα που προκύπτει.

Πόσο συμβατή είναι η τεχνολογία xenon με παλαιότερα συστήματα σχεδιασμένα για λάμπες αλογόνου;

Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις σε σχέση με τις λάμπες αυτοκινήτου είναι ραγδαίες.  Όλες οι μεγάλες εταιρίες (Philips, Bosch κτλ.), επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους όχι μόνο στις xenon αλλά και στις καινούργιες led, με τη Philips να προωθεί στην αγορά μια μεγάλη γκάμα προϊόντων για κάθε ανάγκη.

Η συζήτηση για τις λάμπες αυτοκινήτου είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί. Πιθανότατα με πολλά καινούργια θέματα στο παιχνίδι.

Γιατί η νύχτα στους δρόμους της χώρας μας είναι σκοτεινή και γεμάτη τρόμους φίλοι μου. Και η νυχτερινή οδήγηση χρειάζεται προσοχή, υπευθυνότητα και καλή ορατότητα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να προμηθεύεσαι για το αυτοκίνητό σου πάντοτε τις καλύτερες και πλέον αξιόπιστες λάμπες αυτοκινήτου.