«ΟΙ ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ» η τοιχογραφία μια άγνωστης Ελλάδας ζωντανεύει στο νέο βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη

«ΟΙ ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ» η τοιχογραφία μια άγνωστης Ελλάδας ζωντανεύει στο νέο βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (15/4) η εκδήλωση –παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του συγγραφέα και καλού φίλου Βασίλη Τζανακάρη («ΟΙ ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ», ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ) στον όμορφο και φιλόξενο χώρο του Public Σερρών(Τσαλοπούλου 9). Το βιβλίο παρουσίασαν στο σερραϊκό κοινό ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Θωματίκος, ο δικηγόρος-δημοσιογράφος Νίκος Φαλαγκάρας και ο συγγραφέας.

Κατά γενική ομολογία ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση, τόσο από πλευράς συμμετοχής (καθώς γέμισε ο χώρος από φίλους του βιβλίου), όσο και από πλευράς περιεχομένου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή μέρους του αφιερώματος στο σερραίο συγγραφέα, το οποίο είχε προβληθεί από τη δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ3, προ 20ετίας και την παρουσίαζε ο αξέχαστος Φρέντυ Γερμανός.

Τζανακαρης-Λησταρχοι-DSC_1361Την αρχική εισήγηση έκανε ο Γρηγόρης Θωματίκος που αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα καθώς και στα προηγούμενα βιβλία του.

Στη συνέχεια ο Νίκος Φαλαγκάρας ανέλαβε να μας μυήσει στο θέμα που πραγματεύεται το νέο βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εισήγησή του:

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο συγγραφέας μου εμπιστεύτηκε την παρουσίαση και τον ευχαριστώ και από αυτήν εδώ τη θέση.

Έχω διαβάσει τα περισσότερα βιβλία (είναι νομίζω γύρω στα είκοσι πέντε) του Βασίλη Τζανακάρη. Όλα, λόγω των (ιστορικών κατά κύριο λόγο) θεμάτων που πραγματεύεται, αλλά και του συγγραφικού ύφους και ήθους που τα διακρίνει, κερδίζουν κατά κράτος και άνευ αντιστάσεως τινός τον αναγνώστη. Έτσι και το τελευταίο του. Το θέμα του παρουσιάζει ιστορικό, κοινωνιολογικό, δημοσιογραφικό, νομικό, αστυνομικό, γεωγραφικό, λογοτεχνικό κ.λπ. ενδιαφέρον.

Τζανακαρης-Λησταρχοι-DSC_1368Ο συγγραφέας έχοντας στη διάθεσή του ένα απίστευτα ογκώδες υλικό –σημειωτέον ότι το αρχείο του είναι ανεκτίμητο θησαυροφυλάκιο-, το αναδιφεί με τη γνώση, την υπομονή και την επιμέλεια χειρουργού για να συνθέσει και να παραδώσει στο αναγνωστικό κοινό ένα συναρπαστικό χρονικό της ληστοκρατίας στην Ελλάδα (1920-1935). Ένα χρονικό, με πρωταγωνιστές τους τελευταίους «ωραίους των ορέων», όπως αποκλήθηκαν οι αρχάγγελοι των ελληνικών βουνών Γκαντάρας, Παπαγεωργίου, Γιαγκούλας, Πάντος και Λεωνίδας Μπαμπάνης, Τσαμήτας, Τζατζάς, Ρετζαίοι, Κουμπαίοι κ.ά. Το βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη είναι η πληρέστερη εργασία, απ’ όσες μέχρι σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας και έχω υπ’ όψιν μου.

Με τις λεπτομερείς ιστορικές, γεωγραφικές, τοπογραφικές και άλλες πληροφορίες, τις εκτεταμένες αναφορές στην πολιτική ιστορία εκείνων των χρόνων, τις άφθονες υποσημειώσεις και παραπομπές, τις αναλυτικές συνθέσεις των συμμοριών, αλλά και των καταδιωκτικών αποσπασμάτων, τις περιγραφές απίστευτων μαχών, καθώς και ηρωικών κατορθωμάτων εκατέρωθεν, φωτίζει με ενάργεια το φαινόμενο της ύστατης ληστοκρατίας στην Ελλάδα, το οποίο απομυθοποιεί και τοποθετεί στο ιστορικό και κοινωνικό του πλαίσιο. Μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση πλήθους επιστημονικών διατριβών.

Το συστήνω ανεπιφύλακτα».

Τζανακαρης-Λησταρχοι-πανοραμα_1369Στη συνέχεια ο Βασίλης Τζανακάρης ανέφερε τις δυσκολίες που συνάντησε στην πολύχρονη έρευνά του για την ολοκλήρωση του βιβλίου, ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε, βασίζεται μεν στα δύο προηγούμενα βιβλία του με το ίδιο θέμα «Τα Παλληκάρια τα Καλά Σύντροφοι τα Σκοτώνουν», Εκδόσεις Καστανιώτη (2002). και «Φώτης Γιαγκούλας, ο απέθαντος και άλλες ληστρικές ιστορίες», Μεταίχμιο (2013), αλλά έχει γραφτεί ξανά από την αρχή, έχοντας πληθώρα νέων στοιχείων πράγμα που φανερώνει και ο όγκος του βιβλίου, αφού αριθμεί τις …700 σελίδες!!!.

Τζανακαρης-Λησταρχοι-DSC_1395Χαρακτηριστικό απόσπασμα από το νέο βιβλίο το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

«…Στις 26 Σεπτεμβρίου 1925 τα κομμένα κεφάλια των διαβόητων λήσταρχων Φώτη Γιαγκούλα και Πάντου Μπαμπάνη και του ληστή Κώστα Τσαμήτα τοποθετήθηκαν το ένα δίπλα στο άλλο πρώτα σε έναν ξύλινο πάγκο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Κατερίνης, ώστε να απολαύσει το «θέαμα» ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος που επέστρεφε σιδηροδρομικώς στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη με συνοδεία τον «κολλητό» του «Χατζηστόλαρχο» Αλέξανδρο Χατζηκυριάκο και στη συνέχεια καρφώθηκαν στα αιχμηρά, σιδερένια κάγκελα του σταθμού ή κατ’ άλλους σ’ εκείνα ενός αποξηραμένου σιντριβανιού της πλατείας. Από μπροστά τους, σιωπηλοί και άναυδοι, άρχισαν να περνάνε οι άνθρωποι της λαϊκής αγοράς που γινόταν εκείνη τη μέρα.

Στην αρχή λίγοι, διστακτικοί και στη συνέχεια περισσότεροι, αμήχανοι δύσπιστοι, ώσπου στο τέλος σχηματίστηκε μια τεράστια ουρά. Στην ατμόσφαιρα είχε αρχίσει να κυριαρχεί η ταγκή μυρουδιά της σαπισμένης σάρκας και του σκοτωμένου αίματος. Όσοι πλησίαζαν στα κομμένα κεφάλια αναγκάζονταν να βάλουν ένα μαντίλι στη μύτη για να αποφύγουν την αποφορά.

Το απόγευμα και μετά το πέρασμα των Πάγκαλου και Χατζηκυριάκου, οι επιφορτισμένοι με την τάξη στρατιώτες και χωροφύλακες, που είχαν αρχίσει να βαριούνται, τα ξεκάρφωσαν από τα κάγκελα τραβώντας τα από μαλλιά και τα παράχωσαν μέσα σε τενεκέδες πετρελαίου με μπόλικο χοντρό αλάτι.

Ύστερα με άνωθεν εντολή τα κομμένα κεφάλια των ληστών πήραν την άγουσα για την Αθήνα, για τα εργαστήρια της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, προς εξέταση και μελέτη…».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.