«Οι λήσταρχοι»: Το 24ο! βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη

μια ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία (300 επιπλέον σελίδες) έκδοση του πρώτου του βιβλίου «Τα Παλληκάρια τα Καλά Σύντροφοι τα Σκοτώνουν» του 2002.

«Οι λήσταρχοι»:  Το 24ο! βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη

Ο εκδοτικός οίκος ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα κυκλοφορήσει την προσεχή Ανοιξη το 24ο βιβλίο του πολυγραφότατου σερραίου συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη (Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2008 για το βιβλίο “Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922”)  «Οι λήσταρχοι. Τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν».

Πρόκειται για ένα βιβλίο 700 σελίδων, μια ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία (300 επιπλέον σελίδες) έκδοση του πρώτου του βιβλίου  «Τα Παλληκάρια τα Καλά Σύντροφοι τα Σκοτώνουν» του 2002.

Έχοντας ως πηγή το πλούσιο αρχείο του, από εφημερίδες, περιοδικά και φωτογραφίες της εποχής, ο Σερραίος συγγραφέας παρουσιάζει στον αναγνώστη του βιβλίου, ένα χρονικό για τη ληστοκρατία στην Ελλάδα, η οποία κράτησε έναν ολόκληρο αιώνα. ‘

Aρχισε σχεδόν με την ίδρυση του ελληνικού κράτους και τελείωσε στα χρόνια της δεκαετίας του 1930, αφού προηγουμένως σημαδεύτηκε από ήπιες χρονικές περιόδους και αιματηρές εξάρσεις, δημιουργώντας όμως σχεδόν πάντα μύρια όσα προβλήματα, και ταυτόχρονα σηματοδοτώντας την εξελικτική πορεία και οργάνωση του νεοελληνικού κράτους.

Διαβόητοι ληστές όπως ο Γιαγκούλας, ο Μπαμπάνης και ο Τσαμήτας μισήθηκαν θανάσιμα από την εξουσία και την καθεστηκυία τάξη αλλά και λατρεύτηκαν από μια μεγάλη μερίδα του λαού για τον ηρωισμό, τη συντροφικότητα και τη μαχητικότητά τους υπέρ του φτωχού και αδικημένου ανθρώπου.

Στο βιβλίο υπάρχουν άρθρα από εφημερίδες, περιοδικά καθώς και επίσημα τηλεγραφήματα της εποχής, όλα σχετικά με γεγονότα ληστρικά, τα οποία βοηθούν τον αναγνώστη να προσεγγίσει ολοκληρωμένα το αιματηρό θέμα των ληστών στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Και νέο βιβλίο

Ο αειθαλής Σερραίος συγγραφέας παράλληλα συγκεντρώνει στοιχεία και έχει αρχίσει τη συγγραφή του νέου του βιβλίου με τίτλο «Η Ελλάδα φλέγεται». Εχει προγραμματιστεί να εκδοθεί του χρόνου το φθινόπωρο.

Το νέο βιβλίο θα καλύπτει γεγονότα της περιόδου από την είσοδο των Γερμανών και Βουλγάρων στην Ελλάδα έως τα αιματοβαμμένα γεγονότα των Δεκεμβριανών στην Αθήνα του 1944