Οι προτάσεις των 5 από τους 7 Δημάρχους των Σερρών για το Αναπτυξιακό Συνέδριο

Οι προτάσεις των 5 από τους 7 Δημάρχους των Σερρών για το Αναπτυξιακό Συνέδριο

Διήμερη επίσκεψη στις Σέρρες και συναντήσεις με περισσότερους από 100 φορείς πραγματοποίησε την Παρασκευή (9/3) και το Σάββατο(10/3) κλιμάκιο, με επικεφαλής  τη Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου, ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Κεντρική Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη στο τέλος Μαρτίου (27/28).

Αναπτυξιακά συνέδρια ανά Περιφέρεια

Πρόκειται για μια σειρά συνεδρίων που διοργανώνονται, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, ανά περιφέρεια σε ολόκληρη τη χώρα, όπου καταγράφονται οι ανάγκες ανά Περιφέρεια, όπως αυτές ορίζονται από τους τοπικούς φορείς με στόχο έναν ευρύτερο σχεδιασμό που θα οδηγήσει μέσα από την τοπική ανάπτυξη, στη συνολική της χώρας.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε επίπεδο χώρας. Συνήθως γινόταν τοπικά Αναπτυξιακά συνέδρια (σε επίπεδο νομού) και οι προτάσεις αυτών δεν υλοποιούνταν καθώς «σκόνταφταν» είτε στην χρηματοδότηση από την Κεντρική Κυβέρνηση, είτε έφθιναν και ξεχνιούνταν σε συρτάρια.

Αναπτυξιακό συνέδριο στις Σέρρες από το…1994

Το τελευταίο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες ήταν πριν από 24 χρόνια (!!!) το 1994 όταν Νομάρχης Σερρών ήταν ο διορισμένος από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κ.Σαλαλές.

Οι προτάσεις των Δημαρχών

Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στην πόλη των Σερρών τα μέλη του κλιμακίου είχαν αλλεπάλληλες και διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων της Π.Ε. Σερρών. Το πρωί του Σαββάτου (10/3) είχε οριστεί το ραντεβού για συνάντηση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης .

Παρούσα στις συναντήσεις και η βουλευτής Σερρών κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οι Δήμαρχοι : Κώστας Μελίτος-(Αμφίπολης), Αγνή Δουβίτσα (Βισαλτίας), Δημήτρης Νότας (Εμμ.Παππά), Πέτρος Αγγελίδης (Σερρών) και Ευστάθιος Πασχαλιάς (Γενικός Γραμματέας  του Δήμου Ηράκλειας ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Κοτσιακιαχίδη).

Δεν προσήλθαν ή εκπροσωπήθηκαν τόσο ο Δήμαρχος Νέας Ζίχνης Ανδρέας Δαϊρετζής, όσο και ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης.

Ο Δήμαρχος Σερραίων Πέτρος Αγγελίδης παρούσίασε την πρότασή του στην Υπεύθυνη του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κυρία Νοτοπούλου

Ως προτεραιότητα στην ατζέντα των αιτημάτων που παρουσίασαν οι Δήμαρχοι στην κυρία Νοτοπούλου και τους συνεργάτες της είναι :

  • Δήμος Αμφίπολης: Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, η συντήρηση και η ανάδειξη του ταφικού μνημείου στο λόγο Καστά και η συνέχιση των ανασκαφών
  • Δήμος Βισαλτίας: Η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών στα Θερμά και η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της ευρύτερης περιοχής, η κατασκευή της γέφυρας Μαυροθάλασσας και δρόμος που θα την συνδέει με την πόλη των Σερρών
  • Δήμος Ηράκλειας: Η αξιοποίηση της γεωθερμίας( εν αναμονή των συγκεντρωτικών στοιχείων της τρίτης παραγωγικής γεώτρησης), η αναζήτηση χρηματοδοτικού πλαισίου για τη δημοπράτηση του έργου αποχέτευσης Ηράκλειας και η συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής
  • Δήμος Εμμ.Παππά:Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των τεσσάρων ολοκληρωμένων μελετών που διαθέτει η δημοτική αρχή για την κατασκευή αρδευτικών δικτύων σε Ψυχικό και Πεθελινό, του σχολείου  Ν.Σουλίου ( προϋπολογισμού670.000 ευρώκαι του εξωτερικού  αγωγού ύδρευσης Ν.Σουλίου (προϋπολογισμού 900.000 ευρώ
  • Δήμο Σερρών: Η δέσμευση για την παραχώρηση των στρατοπέδων «Εμμ.Παππά» και «Παπαλουκά»

(φώτος από ΕΡΤ Σερρών)