Οι Tερπνιώτες της Θεσσαλονίκης γιόρτασαν την επέτειο των 100 χρόνων από τη μάχη στα «ΠΛΑΤΑΝΟΥΔΙΑ».

Πλατανουδια_100χρόνια_ΕΚΚΛΗΣΙΑ_08Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν  οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από  την ιστορική μάχη στα «Πλατανούδια» Τερπνής , η οποία διεξήχθη στις 17 Φεβρουαρίου 1913, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Τερπνιωτών  Θεσσαλονίκης την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013.

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνος  δέηση υπέρ των πεσόντων κατά τη μάχη στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Τούμπας. Μοιράστηκαν κόλλυβα και ο ιερέας διάβασε ένα σύντομο ιστορικό της μάχης για το εκκλησίασμα.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην αίθουσα  του Συλλόγου μέσα σε κλίμα έπαρσης  και συγκίνησης. Για άλλη μία φορά η αίθουσα κατακλύστηκε από Τερπνιώτες και φίλους του Συλλόγου.

Στην αρχή προβλήθηκε video ντοκουμέντο με μαρτυρίες κατοίκων της Τερπνής που έζησαν ή άκουσαν για τη μάχη στα Πλατανούδια. Ακολούθησε το ιστορικό της Ημέρας από τον φιλόλογο – ιστορικό Αδριανό Παπαδριανό ο οποίος με μία σύντομη αλλά ουσιαστική και μεστή ομιλία αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν πριν 100 χρόνια στα «Πλατανούδια» Τερπνής.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε μετά τις βραβεύσεις δύο σημαντικών προσωπικοτήτων της Τερπνής,  των κ.κ Πασχαλούδη Λ.  Νίκου και Κώστα Σιαμάκη, οι οποίοι με το συγγραφικό τους έργο για την Τερπνή άφησαν πολύτιμη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Στις αντιφωνήσεις τους οι τιμώμενοι ανέλυσαν το  συγγραφικό τους έργο και μίλησαν με πολύ κολακευτικά λόγια για τις δράσεις τυου Συλλόγου.

Χαιρετισμούς απήυθυναν ο βουλευτής Σερρών κ. Μενέλαος Βλάχμπεης και ο Αντιδήμαρχος Βισαλτίας κ. Χρήστος Τρούπης.

Ευχάριστα νέα  μας ανακοίνωσε ο ευεργέτης του  χωριού μας κ. Δημήτρης Αναστασιάδης όσον αφορά την πορεία ανέγερσης του Γηροκομείου Τερπνής. Στόχος είναι να γίνουν τα επίσημα εγκαίνια στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών 30 Ιανουαρίου του 2015. Όμως εντύπωση προκάλεσε η «κατάθεση ψυχής» από τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος για πρώτη φορά αναφέρθηκε δημόσια στην πορεία ανέλιξής του.

Στην πλούσια  δράση του Συλλόγου αναφέρθηκε μ΄ ένα σύντομο χαιρετισμό και η κ. Πελαγία Παπαθανασίου, σύζυγος του αείμνηστου τερπνιώτη βουλευτού Θανάση Παπαθανασίου.

Την εκδήλωση διάνθισε και η Χορωδία του  Συλλόγου μας  ερμηνεύοντας υπέροχα πατριωτικά τραγούδια, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Βαγενά.

Ακολούθησε  γεύμα με φαγητά που ετοίμασαν, για  άλλη μία φορά, οι γυναίκες του Συλλόγου, και απέσπασαν δικαιολογημένα τα θετικά σχόλια και την αναγνώριση απ΄ όλους. Τις ευχαριστούμε θερμά.

ΟΜΙΛΙΑ ΒΛΑΧΒΕΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΡΠΝΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥΔΙΑ

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες
Λένε, πως οι μεγάλες Νίκες και οι μεγάλες συμφορές, είναι στενά δεμένες με τη Ζωή των μεγάλων λαών. Και ξεχωριστό κομμάτι αυτού του μεγαλείου ανήκει στο δικό μας λαό, τον Ελληνικό. Ως βουλευτής του Νομού Σερρών συνεορτάζω σήμερα μαζί σας, με ιδιαίτερη συγκίνηση, τα 100 χρόνια από την προδρομική μάχη στα Πλατανούδια, γιατί σε αυτήν την ιστορική μάχη συμμετείχε και ένας θειος μου, ο Μακεδονομάχος Καπετάνιος Βλάχμπεης Στέργιος. 
Η μάχη στα Πλατανούδια, μετά από 100 χρόνια, ίσως σήμερα να φαίνεται ως ένα απλό πολεμικό γεγονός, όμως είναι αποδεδειγμένο ότι η μάχη αυτή αφύπνισε την Ελλάδα , γιατί αποκάλυψε το στρατηγικό σχεδιασμό των Βουλγάρων για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. 
Στο σημερινό κόσμο της ιδεολογικής σύγχυσης και της απαισιοδοξίας , επιβάλλεται να ξαναποκτήσουμε σαφή προορισμό και να κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση όπως αποτυπώνεται στη μνήμη του έθνους. Γι΄ αυτό, κύριε πρόεδρε, σας συγχαίρω για τις άοκνες προσπάθειές σας να διατηρήσετε ζωντανή την προγονική αρετή που πρέπει να στηρίζει και να καθοδηγεί την πορεία μας για ένα καλύτερο και δημιουργικό μέλλον.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : ο  μεγάλος ευεργέτης του χωριού κ. Δημήτριος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του Αλκμήνη, ο βουλευτής Σερρών κ. Μενέλαος Βλάχμπεης, ο Αντιδήμαρχος Βισαλτίας κ. Χρήστος Τρούπης, ο τ. Πρόεδρος Τερπνής κ. Δημήτρης Μπάγκαλας, ο Τοπικός Συμβουλος Τερπνής κ. Χρήστος Δρούγγος, η Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Συλλόγου Μοναστηρακιωτών Θεσσαλονίκης Τούλα Μουτσίδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νιγριτινών Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Κατσικαρίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ροδολιβινών Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Σίμογλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σκοπηνών Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Γικουγκής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χουμνικιωτών Θεσσαλονίκης κ. Στέργιος Χατζούδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσολακκιωτών Θεσσαλονίκης κ. Θανάσης Σέρβος, ο Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Σιδηροκαστρινών Θεσσαλονίκης κ. Νικος Εμμανουηλίδης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αγίου Πνεύματος κ. Τάσος Σαμαράς  και ο εκπρόσωπος της Δήμητρας κ. Θόδωρος Καμπούρης