Οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» των Σερρών με την εθνική αποστολή σε Ιμβρο και Τένεδο

Οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» των Σερρών με την εθνική αποστολή σε Ιμβρο και Τένεδο

 

Μέλη του Τμήματος «Ατρυτώνη» κυρίες Βούλα Καραθανάση ,Ντίνα Ευσταθίου, Βίλμα Αλεξανδρή-Γούδα, Άννα Κουτσομάλλη ( Ιδρύτρια του σχολείου), Ευαγγελία Θωμόγλου, Νατάσσα Καραπετρίδου
Μέλη του Τμήματος «Ατρυτώνη» κυρίες Βούλα Καραθανάση ,Ντίνα Ευσταθίου, Βίλμα Αλεξανδρή-Γούδα, Άννα Κουτσομάλλη ( Ιδρύτρια του σχολείου), Ευαγγελία Θωμόγλου, Νατάσσα Καραπετρίδου

Το τμήμα «Ατρυτώνη» -Θυγατέρες της Πηνελόπης (Γυναικείο τμήμα  της Παγκόσμιας Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ)  των Σερρών, οργάνωσε και ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία, μία  εθνική αποστολή  στην Ίμβρο και την Τένεδο. Όταν στην διάρκεια του χειμώνα ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ η επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου της Ίμβρου, μετά από 49 χρόνια  αποκλεισμού από τις τουρκικές αρχές, η επιτροπή Ελληνισμού του τμήματος  Σερρών, πρότεινε να γίνει μία αποστολή στην Ίμβρο ,κοιτίδα του Ελληνισμού πριν από λίγα χρόνια. Σκοπός  ήταν η  ενθάρρυνση των επίπονων  προσπαθειών    των Ελληνικών μειονοτικών κοινοτήτων, να διατηρήσουν τις ελληνικές ρίζες, παραδόσεις και την ελληνική γλώσσα. Η προσπάθεια  της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και των Ιμβρίων που ζουν στην διασπορά, είχε ως αποτέλεσμα  την  επαναλειτουργία   το Ελληνικού σχολείου, έτσι   η Ελληνική γλώσσα θα διδάσκεται και πάλι μετά από σχεδόν μισό αιώνα σιωπής.

Η πρόθεση για την αποστολή  ανακοινώθηκε στο παγκόσμιο ανώτατο  προεδρείο, σε συνάντηση που έγινε στην Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό τόσο από το προεδρείο όσο και από το τμήμα «Αρσινόη»  της Ξάνθης, που ανακοίνωσε την συμμετοχή του. Η ημερομηνία της αποστολής καθορίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η τριήμερη αποστολή στην Ίμβρο και την Τένεδο με την συμμετοχή των τμημάτων «Ατρυτώνη» Σερρών ,«Αρσινόη»  και « Πρωταγόρας» Ξάνθης αλλά και φίλων Σερραίων.

Στο Δημοτικό Σχολείο, στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι της Ίμβρου, γενέτειρα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου,  η κυρία Άννα Κουτσομάλλη, ιδρύτρια του σχολείου, με πολλή ευγένεια και χαρά, υποδέχτηκε και  ξενάγησε την αποστολή, στους χώρους  του ανακαινισμένου  σχολείου, αλλά και στο χωριό αργότερα.

Η αποστολή δώρισε στο Ελληνικό σχολείο, ένα πολυμηχάνημα (φωτοτυπικό –φαξ-σκάνερ) για την διευκόλυνση της διοίκησης, ένα  ψηφιακό ηχοσύστημα  για την διδασκαλία, όργανα γυμναστικής και  μία φωτιζόμενη υδρόγειο σφαίρα, που έγιναν δεκτά με χαρά.

Η διαμονή της αποστολής ήταν στο διοικητικό κέντρο του νησιού την Παναγιά  ενώ  ξεναγήσεις   έγιναν    και στα πανέμορφα και γραφικά χωριά    Αγρίδια (με καθαρά Ελληνικό πληθυσμό), Σχοινούδι, Κάστρο, όπου ήλθε σε επαφή με Έλληνες μόνιμους κατοίκους αλλά και Ίμβριους που μένουν στο νησί το καλοκαίρι. Η  επίσκεψη σε κάθε χωριό περιλάμβανε    προσκύνημα στην εκκλησία    με τους ιερείς να  διηγούνται την ιστορία της κάθε μιας  αλλά και απολαυστικό καφέ στα ελληνικά καφενεία.

Την  3η ημέρα  έγινε επίσκεψη στην Τένεδο όπου έγινε ξενάγηση  στην εκκλησία από τον κ.Γιώργο έναν από τους λιγοστούς  μόνιμους έλληνες κατοίκους του νησιού.

 Το ταξίδι ήταν μια σημαντική αποστολή για την προώθηση του Ελληνισμού που συνάδει με τις βασικές αξίες των Θυγατέρων της Πηνελόπης και της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ παγκοσμίως. Συγχρόνως ήταν ένα  όμορφο ταξίδι με αξέχαστες και συγκινητικές στιγμές!

Το τμήμα «Ατρυτώνη» Σερρών, ευχαριστεί θερμά τα τμήματα, «Αρσινόη»  και «Πρωταγόρας»  Ξάνθης  καθώς επίσης και όλες τις φίλες και φίλους  Σερραίους που  συμμετείχαν σ΄αυτή την αποστολή.

ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ
ΤΜΗΜΑ «ΑΤΡΥΤΩΝΗ» ΣΕΡΡΕΣ
Πληροφορίες :
Ντίνα Ευσταθίου ,Πρόεδρος : 697 0313762
Βίλμα Αλεξανδρή-Γούδα : Πρόεδρος Επιτροπής Ελληνισμού
697 4411328       
Advertisements