Οι Βάσεις σε ΑΕΙ & ΤΕΙ – Ο Διευθυντής της Β’βαθμιας Εκπαίδευσης Σερρών ΔΕΝ δίνει τα ονόματα των επιτυχόντων στη δημοσιότητα

ΒΑσεις ΑΕΙ-ΤΕΙΣύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θανάσης Κυριαζής, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 99.958, από 104.998. Στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εισήχθησαν 72.763 υποψήφιοι από 71.761 πέρυσι. Οι κενές θέσεις είναι 1.164, από 836 το 2014. Στα πανεπιστήμια εισάγονται 47.053 υποψήφιοι, στα ΤΕΙ 23797 και στις υπόλοιπες σχολές (αστυνομικές, στρατιωτικές κλπ) 1913. Το ποσοστό επιτυχίας ανήλθε σε 81,05%.

Τα πολύ εύκολα θέματα, οι χιλιάδες μαθητές που έγραψαν πάνω από 18 και 19, οι χιλιάδες αριστούχοι δηλαδή φέρνουν πραγματική εκτίναξη των βάσεων στις σχολές υψηλής προτίμησης.
Δείτε εδώ αναλυτικά τις βάσεις όλων των σχολών
Πολλοί μαθητές για τον λόγο αυτό θα χάσουν την πρώτη σε προτίμηση σχολή τους και θα βρεθούν είτε σε άλλη πόλη είτε σε άλλη σχολή.
Δεν θα δοθούν τα ονόματα των επιτυχόντων στο ν.Σερρών στην δημοσιότητα απο την Β’βαθμια Εκπαίδευση

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών, μας ενημέρωσε ότι δεν έχει οδηγία (!!!) απο το Υπουργείο να δώσει τα ονόματα των επιτυχόντων στο ν.Σερρών στην δημοσιότητα (σ.σ. δεν έχει ουτε απαγόρευση), κατι που γινόταν τα τελευταία 20 χρονια, “οχυρωμένος” πίσω απο τα “προσωπικά δεδομένα των μαθητών”, ενώ για να μας … “διευκολύνει”, μας παρέπεμψε στον διευθυντή του κάθε σχολείου (!!!) του νομού, για να μας στείλει αυτός τα ονόματα των επιτυχόντων. (λέγοντας ακριβώς “ότι αν θέλει αυτός να προβάλλει το σχολείο του, δεν υπάρχει πρόβλημα για την διευθυνση”!!!) (σ.σ. τα “προσωπικά δεδομένα” πάνε περίπατο;;;)

Οπότε μπείτε με τον κωδικό σας και τα αρχικά στο results.it.minedu.gov.gr. για να δείτε την σχολή που περάσατε.

Παράλληλα η δυνατότητα για μετεγγραφές ανεβάζει τις βάσεις πολλών τμημάτων της επαρχίας τα οποία ως τώρα απέφευγαν οι υποψήφιοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα
Στη Νομική Αθήνας οι βάσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% (18.714 μόρια η βάση εισαγωγής), στη Νομική Θεσσαλονίκης κατά 1,2% (18.615) και στη Νομική Κομοτηνής κατά 2,2% (18.303).

Στις ιατρικές σχολές, η άνοδος στην Αθήνα ήταν 1,7% (19.233 τα μόρια), της βάσης εισαγωγής στη Θεσσαλονίκη 2,4% (19.122), στην Πάτρα 2,8%, στη Λάρισα 3,2%, στην Κρήτη 3,2%, στα Ιωάννινα 3,3% και στην Αλεξανδρούπολη 3,5%.
Στις νομικές σχολές η αύξηση ήταν από 200 εως 400 μόρια και στις πολυτεχνικές εως 1000.
Η μεγαλύτερη αύξηση (27,3%) καταγράφηκε στη σχολή Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ενώ η μεγαλύτερη μείωση (60%) στην Μουσικών Σπουδών ΑθήναςΝομικές σχολές

Αθήνας +143 μόρια
Θεσσαλονίκης +215 μόρια
Κομοτηνής + 389 μόρια

Μηχανολόγων Μηχανικών
Αθήνας +968 μόρια
Θεσσαλίας +7,3%
Κοζάνης +13,1

Ιατρικές σχολές
Αθήνας + 317 μόρια
Θεσσαλονίκης +442 μόρια
Πάτρας +512 μόρια
Ηρακλείου +589 μόρια
Λάρισας + 583 μόρια
Ιωαννίνων + 605 μόρια
Αλεξανδρούπολης +620 μόρια

Μεγάλη αύξηση (27,3%) παρατηρείται στη Γαλλική Φιλολογία Αθήνας ενώ αύξηση σημειώνεται και στις εξής σχολές:
– Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσα +20,7%
– Ιταλική Φιλολογία Αθήνας +15.5%
– Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών Ηρακλείου Κρήτης +15%
– Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης +13,1%
– Αστυφυλάκων +12,2%
– Στατιστικής Αναλογιστικών Σάμου +10,6%
– Μαθηματικό Σάμου +10,5%
– Πληροφορικής Λαμίας +10,3%
– Σχολές ανώτατες εκκλησιαστικής ακαδημίας +10%

Ανάλογες αυξήσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις σχολές
Μαθηματικών Αθήνας + 463
Φυσική Αθήνας + 624
Οδοντιατρικής Αθήνας +590
Φαρμακευτική Αθήνας + 597
Παιδαγωγικό Αθήνας +251
Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης +316
Φιλολογίας Αθήνας + 211
Οικονομικών επιστημών Αθήνας +785
Δημοσιογραφίας Θεσ/νικης +172
Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας +348

Υπήρξαν όμως και σχολές με μείωση 
Γερμανικής Γλώσσας – 1.886
Ισπανικής Γλώσσας Αθήνας -6.079
Γραφιστικής Αθήνας – 625

Ενα άλλο χαρακτηριστικό των φετινών εξετάσεων είναι ότι από τα 450 τμήματα, στα 121 η βάση εισαγωγής ειναι κάτω από τα 10.000 μόρια.  Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν, από 15 Σεπτεμβρίου έως και 26 Σεπτέμβριου. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τις μετεγγραφές

Οι μετεγγραφές που έφεραν τα πάνω κάτω και στις βάσεις παραμένουν ακόμη ένα μυστήριο αφού το υπουργείο αποφάσισε να κάνει τις οριστικές ανακοινώσεις από Δευτέρα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ότι έχει να κάνει με την μετεγγραφή ενός φοιτητή από ένα τμήμα σε άλλο τον βασικό ρόλο θα παίζει ο αδελφός ή η αδελφή που φοιτά σε άλλο τμήμα και όχι ο τόπος κατοικίας των γονέων.
Άγνωστο παραμένει το τι θα γίνεται στην περίπτωση που στην πόλη όπου φοιτά ο ένας αδελφός δεν υπάρχει τμήμα για τον δεύτερο που εισάγεται φέτος στο πανεπιστήμιο.

11 Responses to "Οι Βάσεις σε ΑΕΙ & ΤΕΙ – Ο Διευθυντής της Β’βαθμιας Εκπαίδευσης Σερρών ΔΕΝ δίνει τα ονόματα των επιτυχόντων στη δημοσιότητα"

 1. ΚΡΥΦΟΕΠΙΤΥΧΩΝ   29 Αυγούστου 2014 at 17:05

  Ευτυχώς που δεν θα δοθούν τα ονόματα των επιτυχόντων στο ν.Σερρών στην δημοσιότητα απο την Β’βαθμια Εκπαίδευση.

  Αν δινόταν, επί μήνες με ανέντιμους τρόπους θα επιδίωκαν τον διασυρμό και τον εξευτελισμό μου μέσα από όλα τα μέσα δημοσιότητας, με ενορχηστρωμένη την κατηγορία ότι ήμουν άριστος μαθητής, καλό παιδί, έξυπνο και με καλές προοπτικές.

  Μετά από τρία χρόνια αγώνων, θυσιών και έργων για την επιτυχία μου στις πανελλήνιες, θέλω να το κρατήσω μυστικό. Οι γονείς μου θα μάθουν που πέρασα μετά από έξι χρόνια, όταν θα πάρω και το δίπλωμά μου.

 2. TeiSerron.gr   28 Αυγούστου 2014 at 16:07

  Ούτε η ανάρτηση των ονομάτων στα σχολεία είναι σωστή πρακτική, αλλά τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση η πρόσβαση στα στοιχεία περιορίζεται μόνο σε λίγα άτομα μια μικρής γεωγραφικής περιοχής. Αντίθετα, με την ανάρτησή τους σε μια εφημερίδα και ακόμη χειρότερα στο Internet, τα στοιχεία είναι προσβάσιμα από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και υπάρχει ο κίνδυνος της ανεπιθύμητης διάδοσης. Όταν εγώ προσωπικά πέρασα σε μια σχολή πριν χρόνια, κάποιες εφημερίδες είχαν δημοσιεύσει και το δικό μου όνομα. Σήμερα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά, αν κάποιος άγνωστος από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη αναζητήσει το ονοματεπώνυμό μου στο Google, θα βρει εύκολα και γρήγορα το πατρώνυμό και την ημερομηνία γέννησής μου. Διότι τα αρχεία PDF είναι ακόμη αποθηκευμένα στον ιστό, χωρίς να έχω δώσω ποτέ την συγκατάθεσή μου για κάτι τέτοιο. Τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί και στα Ιδρύματα η δημόσια ανάρτηση καταστάσεων με ονοματεπώνυμα (π.χ. βαθμολογιών) και έχουν θεσπιστεί και σχετικοί κανονισμοί. Η πρόσβαση συνεχίζεται να γίνεται από όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να υπάρχει διαφάνεια, αλλά γίνεται με πιο ασφαλείς τρόπους, όπως για παράδειγμα μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων με πιστοποίηση χρηστών ή δημόσια με προβολή μόνο των αριθμών μητρώου ή από τις Γραμματείες.

  • ανεξάρτητος   28 Αυγούστου 2014 at 17:02

   Νομίζω ότι “διυλίζετε τον κωνωπα και καταπίνετε την κάμηλο”. Δηλαδή τι να πουν δεκάδες άνεργοι που διασύρρονται συστηματικά από τον ΟΑΕΔ με την ανάρτηση λιστών όπου περιέχονται (χάριν της διαφάνειας sic) το όνομά τους ως δικαιούχοι επιδομάτων κι εδώ μιλάμε για τις ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ (βαζουμε στοίχημα ότι αν ρωτήσουμε τους γονείς των μαθητών ή τους ίδιους τους μαθητές (ενηλίκοι γαρ >18ετών) πόσοι θα αρνηθούν την δημοσιοποίηση του ονόματός τους;;;) Εξαλλου όπως θα είδατε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας δεν φέρνει αντίρρηση στην δημοσιοποίηση των ονομάτων από τους διευθυντές των σχολείων (ρίχνει το μπαλάκι σ΄αυτούς), ενω άν ήταν ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ (και ήξερε ότι έχει το “δικιο”) θα τους απαγόρευε να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα…

   • TeiSerron.gr   28 Αυγούστου 2014 at 17:53

    Στην περίπτωση του ΟΑΕΔ ή των αιτήσεων Αναπληρωτών/Ωρομίσθιων κ.λπ. οι λεπτομέρειες για την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων είναι γνωστές από πριν και υπάρχουν στις αντίστοιχες εγκύκλιους. Όποιος κάνει αίτηση είναι ενήμερος και δίνει την συγκατάθεσή του. Ακόμη και στον ΟΑΕΔ, όμως, αν κοιτάξετε τα πρόσφατα προγράμματα επιδότησης, θα δείτε ότι δεν δημοσιεύονται ονοματεπώνυμα αλλά μόνο ο κωδικός αριθμός ΚΑΥΑΣ της κάθε αίτησης.

    • ανεξάρτητος   28 Αυγούστου 2014 at 18:20

     Προς απάντηση δείτε https://www.oaed.gr/images/bns20142015/agiabarbara.pdf (ονόματα βρεφων που επιλέχθηκαν ή ΟΧΙ απο τους Παιδικούς Σταθμούς)

    • ανεξάρτητος   28 Αυγούστου 2014 at 18:22

     Κι εδώ των Σερρών https://www.oaed.gr/images/bns20142015/serres.pdf όπότε μη μιλάτε για προσωπικα δεδομένα ή εξευτελισμό

     • TeiSerron.gr   28 Αυγούστου 2014 at 18:38

      Σας απάντηση ήδη. Στην περίπτωση του ΟΑΕΔ οι λεπτομέρειες για την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων είναι γνωστές από πριν και οι υποψήφιοι δίνουν την συγκατάθεσή τους.

      Για του λόγου το αληθές:
      https://www.dikaiologitika.gr/images/PAIDIKOIOAED.pdf

      Σελίδα 5:
      “Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων θα δημιουργηθούν προσωρινοί Πίνακες Αξιολόγησης και Επιλογής […] και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ και στους κατά τόπους ΒΝΣ του Οργανισμού.”

      Σελίδα 7:
      “Με την παρούσα αίτηση, δηλώνω επίσης, ότι αποδέχομαι να χρησιμοποιούνται τα στοιχεία τα οποία υποβάλλονται μόνο για το σκοπό τον οποίο ζητήθηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2472/97 περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.”

     • ανεξάρτητος   28 Αυγούστου 2014 at 18:50

      Επειδή η συζήτηση ξεφευγει απο το θέμα μας πειτε μας αν ρωτήσουμε τους γονείς των μαθητών ή τους ίδιους τους μαθητές (ενηλίκοι γαρ >18ετών) πόσοι θα αρνηθούν την δημοσιοποίηση του ονόματός τους;;;

     • TeiSerron.gr   28 Αυγούστου 2014 at 19:01

      Όλοι! Σημασία έχει ότι εφόσον δεν υπάρχει τέτοια έγκριση, είναι απόλυτα λογική η επιλογή του Διευθυντή της Β’βάθμιας να μην δεχτεί την ευθύνη να μοιράσει τα στοιχεία. Αν δεν το καταλαβαίνεται, δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο. Καλή συνέχεια.

 3. TeiSerron.gr   28 Αυγούστου 2014 at 14:42

  Δεν υπάρχουν AEI & TEI, αλλά Πανεπιστήμια & ΤΕΙ. Από το 2001, με τον νόμο 2916/2001, μέχρι αυτή τη στιγμή, τα ΑΕΙ, δηλαδή τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δηλαδή τα ιδρύματα που ανήκουν στην τριτοβάθμια θεσμοθετημένη βαθμίδα εκπαίδευσης, αποτελούνται από δύο τομείς:
  α) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, και
  β) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).

  Επίσης, πολύ καλά κάνει ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας και δεν σας δίνει τα στοιχεία. Στοιχεία όπως ονοματεπώνυμα και πατρώνυμα ή πληροφορίες που μπορούν να ανακτηθούν έμμεσα από μια τέτοια λίστα (π.χ. έτος γέννησης), είναι δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που προστατεύονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα λαμβάνει άπειρες καταγγελίες για τέτοιες παραβιάσεις και πολύ κακώς δεν έχει δοθεί και οδηγία από το Υπουργείο, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις.

  • ανεξάρτητος   28 Αυγούστου 2014 at 15:30

   Η αναρτηση των ονομάτων στα σχολεία (δηλαδή σε δημόσια θέα) δεν ερχεται σε ευθεία συγκρουση με τα όσα υποστηρίζετε;;; Αν ήταν θεμα το υπουργείο θα απαγόρευε ακομη και αυτή την ανάρτηση και θα αφηνε ως μονο τρόπο την προσωπική ενημέρωση του καθε ενδιαφερόμενου μεσω των κωδικών εισόδου. Αυτό ομως ερχεται σε ευθεία αντίθεση με τη διαφάνεια των εξετάσεων και των αποτελεσμάτων. Γενικά πιστεύουμε ότι η δημοσιοποίηση του Ονοματεπώνυμου του υποψηφίου μαζί με τη σχολή που πέτυχε, δεν καταστρατηγεί τα προσωπικά δεδομένα, αλλά ενισχύει την διαφάνεια και όχι την υποκρισία!!!