Οκτώ προτάσεις της «διάβασης πεζών» για την αγροτική ανάπτυξη του δήμου Σερρών

Μέσω της επιτυχημένης αγροτικής παραγωγής οι πολίτες τροφοδοτούνται με ποιοτικά τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας σε χαμηλές τιμές βελτιώνοντας το επίπεδο της ζωής τους δραστικά.
Μέσω της επιτυχημένης αγροτικής παραγωγής οι πολίτες τροφοδοτούνται με ποιοτικά τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας σε χαμηλές τιμές βελτιώνοντας το επίπεδο της ζωής τους δραστικά.

Η δημοτική παράταξη στον Δήμο Σερρών “διάβαση πεζών” καταθέτει με ανακοίνωσή του επικεφαλή της και υποψήφιου δημάρχου Παναγιώτη Κοτρώνη, οχτώ προτάσεις που πιστεύει ότι αν εφαρμοστούν μπορεί να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αγροτική ανάπτυξη του Δήμου Σερρών. Αναλυτικά στην ανακοίνωση-πρόταση της αναφέρει:

Σε περιόδους κρίσης η γεωργία και όλος ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την βασική προϋπόθεση επιβίωσης και την βασική πηγή διατροφικών αγαθών για τους πολίτες. Η κρίση στον τομέα αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε επισιτιστική κρίση. Συνεπώς το ζήτημα της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας κατατάσσεται ως πρώτο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ποιότητα ζωής στην πόλη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αγροτική παραγωγή καθώς όλοι οι οικονομικοί τομείς ευημερούν όταν ευημερεί ο αγροτικός τομέας. Μέσω της επιτυχημένης αγροτικής παραγωγής οι πολίτες τροφοδοτούνται με ποιοτικά τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας σε χαμηλές τιμές βελτιώνοντας το επίπεδο της ζωής τους δραστικά.

 Ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενή τομέα οφείλει να λάβει  την τροφή ως βασικό αγαθό και θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα ή χρηματιστηριακό αγαθό. Θα πρέπει πρωταρχικά να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των πολιτών με προϊόντα ντόπια παραγμένα, σε λογικές τιμές, με υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία στο πρότυπο της ελληνικής μεσογειακής διατροφής και σε αντίθεση με το κυρίαρχο καταναλωτικό και διατροφικό μοντέλο. Πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή και κατανάλωση υψηλής ποιότητας τροφίμων από μικρές οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και όχι από βιομηχανικές μονάδες παραγωγής χαμηλής, κατά βάση, ποιότητας τροφίμων.

 Έχοντας τα παραπάνω υπόψη πρέπει να αναζητήσουμε τον αναπτυξιακό και προωθητικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Δήμοι, αφήνοντας στην άκρη τη συγκεντρωτική λογική του κράτους.

 Υποστηρίζουμε ότι οι Δήμοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ωρίμανση των διαδικασιών και να αναδείξουν την δυναμική ενός τέτοιου προτύπου οργάνωσης, παραγωγής και κατανάλωσης με τις έξης πρωτοβουλίες :

 1. Αξιοποίηση δημοτικών αγροτεμαχίων και παροχή κινήτρων ώστε οι νέοι άνεργοι, με φρέσκες ιδέες να απασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή. Η δημοτική αρχή με το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει μπορεί να κατευθύνει τους νέους παραγωγούς προς την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων.

 2. Στήριξη και συγκρότηση οικογενειακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων καινοτόμων καλλιεργειών (π.χ. αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά) και ελλειμματικής παραγωγής καλλιεργειών (π.χ. όσπρια, εισαγωγή 95% της φακής και 60% των φασολιών) και παραγωγής υψηλής ποιότητας τροφίμων.

 3. Στήριξη και συγκρότηση ομάδων παραγωγών, συνεργατικών παντοπωλείων, ανοιχτών αγορών που θα σέβονται το τρίπτυχο «περιβάλλον-εργασιακές σχέσεις-τιμή».

 4. Προμήθεια λαχανικών και φρούτων που χρησιμοποιούνται στα γεύματα των παιδικών σταθμών απευθείας από βιολογικά αγροκτήματα.

 5. Κάλυψη της ανάγκης για ελέγχους υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και ποιοτικές διασφαλίσεις.

 6. Δημιουργία οργανισμών κατάρτισης, πιστοποίησης, τυποποίησης, προώθησης προϊόντων μέσω υπερτοπικής συνεργασίας Δήμων και συλλογικοτήτων.

 7. Δημιουργία υποδομής για ανοιχτά πρότυπα, οργανωμένη τιμολόγηση, παρακολούθηση των τιμών χονδρικής, με την αξιοποίηση προγράμματος λογισμικού.

 8. Δημιουργία αστικών λαχανόκηπων και σεμιναρίων καλλιέργειας.

<

p>Πιστεύουμε, ότι με τις προτάσεις μας αυτές θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και σε παράπλευρους τομείς. Στόχος είναι η μετατροπή του κάμπου του Δήμου Σερρών σε πεδίο παραγωγής υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης ή της βιολογικής παραγωγής, δημιουργία τοπικών επώνυμων προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό για μείωση της ανεργίας και οικονομική ανάπτυξη.

Η δημοτική παράταξη «διάβαση πεζών», στα πλαίσια των προτάσεων της για την έξοδο του δήμου Σερρών και των πολιτών του από την οικονομική κρίση και την ανεργία και σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, δημιουργεί ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα πάνω σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους Σερραίους. Στα πλαίσια του ανοιχτού διαλόγου της με τους Σερραίους πολίτες αναμένει προτάσεις και ιδέες ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση του δήμου μας και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των Σερραίων πολιτών.

One Response to "Οκτώ προτάσεις της «διάβασης πεζών» για την αγροτική ανάπτυξη του δήμου Σερρών"

 1. Γιώργος   23 Φεβρουαρίου 2014 at 12:13

  Εξαιρετικές προτάσεις, επιτέλους μια δημοτική παράταξη που προσπαθεί να μειώσει την ανεργία και να φέρει ανάπτυξη, μπράβο σας!!!