Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι Σερραίοι ψηφοφόροι για τις εκλογές της 25/1

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι Σερραίοι ψηφοφόροι για τις εκλογές της 25/1

παραβαν-εκλογεςΑντίστροφα μετρούν πλέον ψηφοφόροι και υποψήφιοι για τις κάλπες της Κυριακής (25/1), σε μια εκλογική αναμέτρηση η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μία από τις πιο κρίσιμες της μεταπολίτευσης.
Πώς θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία
Οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Την ίδια στιγμή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των exit polls. Τα αποτελέσματα θα μπορείτε να τα παρακολουθήσετε και μεσα από τον ιστοτοπο του anexartitos.gr τόσο για όλη την επικράτεια, όσο και ξεχωριστά για την Π.Ε. Σερρών.
Σύμφωνα με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων έως τις 31/10/2014, το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς (231.192 στην Π.Ε. Σερρών) που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα (437 στην Π.Ε. Σερρών και 2 για τους ετεροδημότες).

Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι ψηφοφόροι
Η αναγνώριση των εκλογέων θα γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ θα γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες.
Οσοι δεν διαθέτουν κάποιο από τα παραπάνω επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας των αστυνομικών τμημάτων που θα εκδίδουν ταυτότητες, ενώ ανοιχτές θα είναι και οι υπηρεσίες των δήμων προκειμένου να εκδίδουν το απαραίτητο πιστοποιητικό γέννησης, που θα αποστέλλεται μέσω fax στην αρμόδια υπηρεσία.
Σε περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο.
Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως γυναίκες που είναι γραμμένες στους εκλογικούς καταλόγους με το επώνυμο του συζύγου, διαζευγμένες που αντικατέστησαν την ταυτότητά τους χωρίς να γίνει η διόρθωση των στοιχείων στον εκλογικό κατάλογο.

Μάθετε πού ψηφίζετε με ένα κλικ
Οσοι εκλογείς δεν γνωρίζουν ακόμη σε πιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουν μπορούν να το πληροφορηθούν με ένα κλικ από υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, στην εφαρμογή διατίθεται και χάρτης με την ακριβή τοποθεσία του κέντρου.
Ολοι οι εκλογείς, πληκτρολογώντας απλά το επώνυμό τους και τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματός τους, του ονόματος του πατέρα τους και της μητέρας τους, καθώς και το έτος γέννησής τους, μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουν στις αυριανές εκλογές, με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Δείτε την εφαρμογή ΕΔΩ

Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε
Στην Π.Ε. Σερρών οι σταυροί που μπορούμε να βάλουμε είναι μέχρι 2 (δύο). (δηλαδή κανένα σταυρό, ή 1 ή 2). Αν τυχόν από λάθος σημειωθουν παραπάνω σταυροί τότε αυτό προσμετράτε στο κόμμα και δεν λαμβάνεται υποψη στους υποψήφιους βουλευτές.

Εκλογείς που χρήζουν βοηθείας
Εκλογείς οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως π.χ. κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, ανάπηροι, ασθενείς κ.λπ., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων του ΟΤΕ), πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.
Για τον σκοπό αυτό απευθύνονται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους εξυπηρετήσουν.

Τι ισχύει για όσους είναι εφορευτική επιτροπή και δεν παρουσιαστούν
Κάποιοι ψηφοφόροι, πάντως, δεν θα χρειαστεί να πάνε στα εκλογικά κέντρα απλώς για να ασκήσουν τα εκλογικά τους καθήκοντα, αλλά και για να συμμετάσχουν και στην ομαλή διεξαγωγή τους, καθώς έχουν κληθεί να είναι στην εφορευτική επιτροπή.
Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που για λόγους υγείας ή επαγγελματικούς αδυνατούν να παραστούν. Αυτοί θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλιώς κινδυνεύουν με ποινές.
Συγκεκριμένα, η άσκηση των καθηκόντων του μέλους εφορευτικής επιτροπής είναι υποχρεωτική.
Εάν μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλθουν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους γιατί απουσιάζουν ή κωλύονται ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη.
Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη για τους ίδιους λόγους, η εκλογή διεξάγεται μόνο από τα παρόντα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και από μόνο τον πρόεδρό της, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.

Ο καιρός την Κυριακή
Σύμφωνα με την ΕΜΥ νεφώσεις παροδικά αυξημένες προβλέπεται για τις Σέρρες, ενώ είναι πιθανον να σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Μεγάλα διαστήματα βελτίωσης κυρίως μετά το μεσημέρι. Ανεμοι: νότιοι 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση .
Θερμοκρασια: από 5 έως 13 βαθμούς κελσίου.