Ολική αρθροσκόπηση γόνατος – Παραδοσιακή vs Σύγχρονη μέθοδος

Ολική αρθροσκόπηση γόνατος – Παραδοσιακή vs Σύγχρονη μέθοδος

Η ολική αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία διαδικασία απαραίτητη για την αποτελεσματική διάγνωση και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και θεραπεία διάφορων ορθοπαιδικών παθήσεων του γονάτου.

Από ελεύθερα σώματα, μέχρι οστεοαρθρίτιδα, η αρθροσκόπηση καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων και εξασφαλίζει την καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση τους με τον μικρότερο δυνατό τραυματισμό των ιστών του ασθενούς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Σύντομη ιστορία της διαδικασίας

Γενικά η αρθροσκόπηση, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι η τεχνική που επιτρέπει μέσα από μικρές τρύπες και με τα κατάλληλα μικροσκοπικά εργαλεία, να ελέγξουμε και να χειρουργήσουμε το εσωτερικό των αρθρώσεων.

Πατέρας της αρθροσκόπησης θεωρείται ο Ιάπωνας επιστήμονας Watanabe (1921 – 1994) ο οποίος ίδρυσε την πρώτη αρθροσκοπική εταιρεία στον κόσμο το 1974, ενώ η πρώτη αρθροσκόπηση που πραγματοποιήθηκε ποτέ ήταν αρθροσκόπηση γόνατος, καθώς θεωρείται η πιο εύκολη άρθρωση για την συγκεκριμένη διαδικασία.

Στην Ελλάδα η πρώτη αρθροσκόπηση πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, το 1979, καθιστώντας την διαδικασία εξαιρετικά δημοφιλή, ιδιαίτερα στον αθλητικό κόσμο, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις και εμπόδια από τους παραδοσιακούς χειρουργούς της εποχής.

Την μεγάλη επιτυχία της αρθροσκόπησης γόνατος, ακολούθησε δειλά η αρθροσκόπηση ώμου, επιλύοντας και σε αυτή την άρθρωση πολλά επώδυνα και σοβαρά προβλήματα, όπως εξαρθρήματα ώμου, που μέχρι πρότινος έμεναν άλυτα ή αντιμετωπίζονταν με συντηρητικές θεραπείες.

Η διαδικασία σήμερα

Η ολική αρθροσκόπηση γόνατος στη σύγχρονη μορφή της αποτελεί μια εγχείρηση που επιτρέπει στους γιατρούς να βλέπουν στο εσωτερικό του συνδέσμου, χωρίς να κάνουν μεγάλες τομές στο δέρμα και τους μαλακούς ιστούς. Έτσι με αυτό τον τρόπο μπορούν να διαγνώσουν και να επιδιορθώσουν μια ευρεία γκάμα προβλημάτων στην περιοχή του γονάτου.

Καθώς η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, οι μικροκάμερες έχουν βρει σημαντική εφαρμογή στην αρθροσκόπηση γόνατος, διευκολύνοντας την διαδικασία και καθιστώντας την σημαντικά πιο αποτελεσματική απ’ ότι στην παραδοσιακή της μορφή. Συγκεκριμένα, κατά τη σύγχρονη διαδικασία της αρθροσκόπησης, ο γιατρός τοποθετεί μια μικρή κάμερα στο εσωτερικό του γονάτου μαζί με το αρθροσκόπιο. Η κάμερα αυτή στέλνει εικόνα σε μία οθόνη στην οποία ο γιατρός ουσιαστικά βλέπει το εσωτερικό της άρθρωσης και την βλάβη της με ακρίβεια.

Έτσι είναι σε θέση να κάνει τις επεμβάσεις που πρέπει με τη βοήθεια μικροσκοπικών χειρουργικών εργαλείων, σαν να έβλεπε την άρθρωση ανοιχτή μπροστά του, εξασφαλίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Εκτός από την κάμερα, μεγάλες αλλαγές και εξελίξεις έχουν γίνει με την πάροδο των χρόνων και στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά την αρθροσκόπηση, καθώς λόγω του μικρού τους μεγέθους, ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει την εγχείρηση κάνοντας πολύ μικρότερες τομές, σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο, ενώ εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια κινήσεων.

Έτσι το αποτέλεσμα της σύγχρονης ολικής αρθροσκόπησης γόνατος είναι σαφώς πολύ ευνοϊκότερο για τον ασθενή, καθώς δεν επιφέρει ακαμψία των συνδέσμων, μειώνει τον πόνο, όπως επίσης και το χρόνο ανάρρωσης του χειρουργημένου ποδιού.

Αναστάσιος Δεληγεώργης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλίατρος

tasosdeligeorgis.gr

Advertisements