ΟΛΟΙ στις Σέρρες, κατά της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ!

ΑΝΤΙ-ΤΑΡ_Σέρρες_2432RΕκατοντάδες ήταν οι Σερραίοι, που έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής (11/5), στην πλατεία Κρονίου των Σερρών,  ενάντια στην όδευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και της εγκατάστασης σταθμού συμπίεσης στην περιοχή των Σερρών.

Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από την Κίνηση Πολιτών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και το παρών έδωσαν υποψήφιοι δήμαρχοι του νομού, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι. Στην εκδήλωση υπήρχε γραμματεία όπου συλλέγονταν  υπογραφές κατά της διέλευσης του αγωγού από το νομό. Ενώ υπήρχαν και πανώ κατά των ερευνών κι εξόρυξης χρυσού που σχεδιάζονται για περιοχές των Σερρών.

Ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι όλοι σχεδόν οι φορείς δηλώνουν κατά του αγωγού ΤΑΡ και του σταθμού συμπίεσης και πάντως κανείς δεν δηλώνει υπερ του τρέχοντος σχεδιασμού!
Σε ανακοίνωση της η Κίνηση Πολιτών Π.Ε. Σερρών ανέφερε, μεταξύ άλλων, «ότι οι Σερραίοι πολίτες αντιτίθενται στην εταιρεία TAP που προσβλέπει να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου μέσα από την πεδιάδα του νομού Σερρών και να εγκαταστήσει σταθμό συμπίεσης δίπλα σε κατοικημένες περιοχές», ενώ σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Κίνηση Πολιτών Π.Ε. Σερρών «οι πολίτες διεκδικούν την αλλαγή όδευσης του αγωγού, μέσα από ορεινές περιοχές και μέσα από αντιπυρικές ζώνες, καθώς και την εγκατάσταση του συμπιεστή σε μεγαλύτερο υψόμετρο και σε απόσταση ασφαλείας από τις πόλεις και τα χωριά”.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν:

 • Ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας
 • Βουλευτές του νομού Σερρών
 • Υποψήφιοι των τοπικών και περιφερειακών εκλογών
 • Κοινωνικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς του τόπου

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ομόφωνα εγκρίθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας με σκοπό να επιδοθεί σε φορείς της πολιτείας.

Ακολούθησε πορεία έως το Διοικητήριο της πόλης των Σερρών όπου και θυροκολλήθηκε το ψήφισμα που εκδόθηκε Στο οποίο αναφέρεται ό,τι:

Κυριακή 11 Μαΐου 2014 ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ κατά:
>     Της όδευσης του Αγωγού ΤΑΡ από τη γη υψηλής παραγωγικότητας του κάμπου των Σερρών
>     Της εγκατάστασης του Σταθμού Συμπίεσης δίπλα στην πόλη των Σερρών ανάμεσα σε πυκνό δίκτυο οικισμών
Σήμερα, Κυριακή 11 Μαΐου 2014, στις 12.00 το μεσημέρι, εμείς οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, η Εκκλησία του τόπου μας, ο Δήμος Σερρών, ο Δήμος Εμμανουήλ Παπά και όλοι οι φορείς (Σύλλογοι, Σωματεία, Ενώσεις κ.α.), συγκεντρωθήκαμε στην Πλατεία Κρονίου Σερρών και πραγματοποιούμε Συλλαλητήριο, για να εκφράσουμε την καθολική μας αντίθεση:
 • στη σχεδιαζόμενη όδευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ από τις εύφορες πεδιάδες των Σερρών και της Καβάλας και
 • στην εγκατάσταση του Σταθμού Συμπίεσης δίπλα στην πόλη μας, ανάμεσα σε πυκνό δίκτυο οικισμών.
Αφού ακούσαμε τους ομιλητές και τις εισηγήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής,
απευθυνόμενοι προς :
 • Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια
 • Τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Αντώνιο Σαμαρά
 • Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
 • Τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα
 • Τους Αρχηγούς των Κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων,
 • Τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη
 • Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
 • Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη
 • Τους Έλληνες Ευρωβουλευτές
 • Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κονοβουλίου, κ. Μάρτιν Σούλτς
ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ
το παρόν ΨΗΦΙΣΜΑ και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι :
Αυτό το Παλλαϊκό Συλλαλητήριο εκφράζει την κατηγορηματική και καθολική αντίθεση των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών στη σχεδιαζόμενη όδευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου TAPαπό την εύφορη πεδιάδα των Σερρών και στην εγκατάσταση του Σταθμού Συμπίεσης δίπλα στην πόλη μας.
Όλοι οι συγκεντρωθέντες εκφράζουμε τη δίκαιη οργή και αγανάκτησή μας, διότι εδώ και ένα χρόνο δεν εισακούεται η τεκμηριωμένη θέση που επεξεργάστηκαν οι δύο Σύμβουλοι του Κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας(παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας), για αλλαγή:
❖            όδευσης του Αγωγού και
❖            της θέσης εγκατάστασης του Σταθμού Συμπίεσης,
την οποία υιοθέτησαν η Εκκλησία των Σερρών, ο Δήμος Σερρών, ο Δήμος Εμμανουήλ Παπά και όλοι οι φορείς (Σύλλογοι, Σωματεία, Ενώσεις κ.α.) που χαιρετίζουν το παρόν Συλλαλητήριο.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ακόμη ότι
το κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός τέτοιου έργου είναι δυσανάλογο των ωφελειών του διότι:
>             Ο αγωγός κατά 80% περνάει από αγροτική καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας, την οποία περιορίζει σημαντικά και δημιουργεί σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στους αγρότες του τόπου μας και εν γένει στην πατρίδα μας.
>             Η συμφωνία για τον TAPδεν διασφαλίζει ποσότητες φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές, τους αγρότες, τη μεταποίηση, τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία μας, ενώ ταυτόχρονα
>             δεν επιβεβαιώνονται τα γεωπολιτικά οφέλη για τη χώρα μας.
Αντίθετα:
1) Η διέλευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου TAPαπό τον κάμπο των Σερρών οδηγεί:
Σε υπονόμευση του αναπτυξιακού μέλλοντος της περιοχής μας που σημαίνει :
oΑπώλεια γης υψηλής παραγωγικότητας λόγω υποχρεωτικής ακαλλιέργειας (με συνέπεια απώλεια εισοδημάτων και θέσεων εργασίας) oΜείωση αξίας της γης oΧαμηλές αποζημιώσεις, και
oΔημιουργεί προηγούμενο για περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής, καθώς «μεταλλάσσεται» σε τόπο εν δυνάμει διέλευσης και άλλων αγωγών μελλοντικά.
2) Η εγκατάσταση εντός πυκνοκατοικημένης περιοχής του Σταθμού Συμπίεσης, μιας βιομηχανικής μονάδας ισχύος 100 -125 MWπου θα εκπέμπει τόνους αερίων ρύπων να επικάθονται πάνω στην κοιλάδα των Σερρών, θα επιφέρει ακόμη πιο αρνητικές και σοβαρές επιπτώσεις:
oστην Υγεία (δύσπνοια, λοιμώξεις αναπνευστικού, αλλεργίες, κίνδυνος καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α.), oστην Ποιότητα Ζωής (συνεχής θόρυβος – βόμβος κ.λ.π.) και oστο Περιβάλλον (αέρια ρύπανση, υποβάθμιση καλλιεργειών, παρεμπόδιση φωτοσύνθεσης κ.ά.).
Επισημαίνουμε:
oτο μεγάλο κίνδυνο πιθανού ατυχήματος – έκρηξης και oτο γεγονός ότι ισοδύναμης ισχύος Σταθμός Συμπίεσης φυσικού αερίου δεν υπάρχει ακόμη σε ολόκληρη την Ευρώπη ανάμεσα σε πυκνό δίκτυο οικισμών.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ επίσης
με τον επισημότερο τρόπο, ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλα τα νόμιμα μέσα στην πατρίδα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να
αποτρέψουμε τη συγκεκριμένη όδευση του αγωγού μέσα από την πεδιάδα
των Σερρών και την εγκατάσταση του Σταθμού Συμπίεσης δίπλα στην πόλη
μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
>     Η φωνή μας να ακουστεί στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και
>     Να αλλάξει ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράστηκε με γνήσιο τρόπο μέσα από διαβουλεύσεις, ημερίδες, δράσεις, αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και το παρόν Συλλαλητήριο.
❖    Δεν θα δεχτούμε τη σχεδιαζόμενη συγκεκριμένη όδευση του αγωγού.
❖    Δεν θα επιτρέψουμε τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του Σταθμού Συμπίεσης στη συγκεκριμένη πυκνοκατοικημένη περιοχή.
ΚΑΛΟΥΜΕ
■     Το Υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και
■     Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δεχθούν την αλλαγή:
ο της καταστροφικής για την περιοχή μας όδευσης του Αγωγού ΤΑΡ και
ο της επικίνδυνης εγκατάστασης του Σταθμού Συμπίεσης, σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσαν οι επιστημονικοί φορείς.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
>     Να στηρίξει και να ενισχύσει στις χαλεπές μέρες που βιώνουμε τον αγροτικό πληθυσμό από τις συνέπειες στην καλλιεργούμενη γη της όδευσης του Αγωγού ΤΑΡ και
>     Να προστατεύσει τον πληθυσμό των Σερρών από τις επιπτώσεις της εγκατάστασης του Σταθμού Συμπίεσης
επιβάλλοντας
στην Κοινοπραξία των Ξένων συμφερόντων τις τεκμηριωμένες θέσεις όλων
των φορέων,
ΕΝΤΕΛΛΕΤΑΙ
η Οργανωτική Επιτροπή για την αποστολή του Ψηφίσματος με πλήρη τα στοιχεία των φορέων που δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τα αναφερθέντα αιτήματα του Συλλαλητηρίου.