Ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής – Euro Summit Statement

Ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής – Euro Summit Statement

eurosummit-2015-07-13_135126

Μέσα σε επτά σελίδες περιλαμβάνεται όλη η συμφωνία και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν απο την Ελληνική Βουλή για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επιβολής των μέτρων του νέου μνημονίου.

Επιγραμματικά Προβλέπει:

 • Δάνειο 82-86 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με τη «συνεχιζόμενη και πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ» το οποίο μπορεί να εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του. Άμεσα 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, αφού πρώτα περάσει το κείμενο της συμφωνίας και σειρά μέτρων από τη Βουλή.
 • Αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. ευρώ. Το πακέτο του Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν είναι ξεκάθαρο για την ώρα καθώς ο τρόπος που θα πέσουν αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα.
 • Αναδιάρθρωση χρέους: Αποκλείεται το κούρεμα στην ονομαστικά αξία του χρέους. Ωστόσο θα υπάρξει σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση του προγράμματος.
 • Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας 50 δισ. ευρώ. Θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Θα περάσουν σε αυτό περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Η Διοίκηση θα γίνεται από την Ελλάδα υπό την επίβλεψη ξένων. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα αποφασιστούν από την Ελλάδα.
 • Έλεγχοι της οικονομίας και φυσική παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.

Αναλυτικά το μεταφρασμένο κείμενο συμφωνίας (Μνημόνιο 3)

«Το Eurogroup και οι ευρωπαίοι ηγέτες απέκλεισαν το ονομαστικό κούρεμα χρέους. Επέλεξαν «σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους». Σύμφωνα με την δήλωση της Συνόδου Κορυφής συμφωνήθηκε ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να έχει νομοθετήσει:

 • Μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
 • Μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος.
 • Ενίσχυση της απόλυτης ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
 • Μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ημι-αυτόματες περικοπές δημόσιων δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Μέχρι τις 22 Ιουλίου η Ελληνική Βουλή πρέπει να έχει νομοθετήσει:

 • Υιοθέτηση της οδηγίας για ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD) μέσα σε μία εβδομάδα, με υποστήριξη της Κομισιόν.
 • Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία είναι μια πολύ σημαντική αναθεώρηση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα αστικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και τη μείωση του κόστους

Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις θα ξεκλειδώσουν την διαδικασία και θα επιτρέψουν την έναρξη των διαδικασιών.

Στην συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει σε:

 • * Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισόποσα μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.
 • * Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ περιλαμβάνοντας την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, άδειες φαρμακείων, γάλα και λειτουργία αρτοποιείων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων μεταξύ άλλων.
 • *Ανοιγμα αγοράς ενέργειας, με την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ ή ισοδύναμα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμους.
 • * Στα εργασιακά, εκσυγχρονισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων….

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης τονίζει την επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές αρχές ως προϋπόθεση για μια πιθανή συμφωνία στο μέλλον για ένα νέο πρόγραμμα ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυριότητα από τις ελληνικές αρχές είναι το κλειδί, και την επιτυχή εφαρμογή και θα πρέπει να ακολουθήσουν πολιτικές δεσμεύσεις.

Ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης ζητεί χρηματοδοτική συνδρομή από τον ESM αναμένεται να απευθύνει, όταν είναι δυνατό, ένα παρόμοιο αίτημα στο ΔΝΤ. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση ώστε Eurogroup να συμφωνήσει για ένα νέο πρόγραμμα ESM. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο του 2016. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της των Ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση μια πρώτη δέσμη μέτρων.

Αυτά τα μέτρα, που λαμβάνονται σε πλήρη προηγούμενη συμφωνία με τους Θεσμούς θα περιλαμβάνουν:

Ως τις 15 Ιουλίου:

• Εξορθολογισμός του συστήματος ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με αύξηση των εσόδων

• Άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος

• Διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ

• Πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ιδίως μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα τεθεί σε λειτουργία πριν από την οριστικοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) και την εισαγωγή οιονεί αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους φιλόδοξους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από έγκριση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και υπό την προηγούμενη έγκριση των Θεσμών.

Μέχρι τις 22 Ιουλίου -Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία είναι μια πολύ σημαντική αναθεώρηση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα αστικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και τη μείωση του κόστους.

-Η μεταφορά του BRRD (σ.σ ευρωπαϊκή οδηγία BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αμέσως, και μόνο μετά τη νομική υλοποίηση των πρώτων τεσσάρων προαναφερθέντων μέτρων και την έγκριση όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο από την ελληνική Βουλή, και μετά την επαλήθευση από τους Θεσμούς και το Eurogroup, θα μπορέσει να ληφθεί μια απόφαση που θα αναθέτει στους Θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU).

Η απόφαση θα ληφθεί με την προϋπόθεση ότι οι εθνικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 της Συνθήκης για τον ESM και οι προϋποθέσεις, βάσει της αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 13.1.

Προκειμένου να διαμορφωθεί μία βάση για επιτυχημένο συμπέρασμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης, η ελληνική πρόταση της αναδιαμόρφωσης των μέτρων πρέπει να ισχυροποιηθούν σοβαρά προκειμένου να λάβουν υπόψη την ύφεση της οικονομίας και τη δημοσιονομική θέση της χώρας τον περασμένο χρόνο.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί επίσημα να ισχυροποιήσει τις προτάσεις σε έναν αριθμό από τομείς που έχουν αναγνωριστεί από τους Θεσμούς, με ένα ικανοποιητικό και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για νομιμοποίηση και εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένων δομικά ορόσημα, σημαντικά σημεία και ποσοτικά ορόσημα, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση στην πολιτική που θα ακολουθηθεί το μεσοδιάστημα.

Χρειάζεται, σε συμφωνία με τους Θεσμούς, να:

– Φιλόδοξη αναδιοργάνωση στις συντάξεις και συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αντισταθμίσουν την δημοσιονομική επίδραση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2012 σχετικά με την αναμόρφωση των συντάξεων και την εφαρμογή της μηδενικής ρήτρας στο έλλειμμα ή συλλογική συμφωνία για διαφορετικά μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

– Υιοθέτηση πιο φιλόδοξης αγοράς με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εφαρμογή των οδηγιών για την εργαλειοθήκη I του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένου το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, τις περιόδους των εκπτώσεων, την ιδιοκτησία των φαρμακείων, το γάλα και τα αρτοπαρασκευάσματα, εξαιρούνται τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς τη συνταγή γιατρού, που θα εφαρμοστεί σε επόμενο βήμα, όπως και το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων (όπως θαλάσσιες μεταφορές).

Όσον αφορά την εργαλειοθήκη II του ΟΟΣΑ θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι προηγούμενες ενέργειες.

– Στις αγορές ενέργειας, θα πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν μπορέσουν να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα με αντίστοιχη επίπτωση στον ανταγωνισμό, όπως συμφωνήθηκε από τους θεσμούς.

– Στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια τολμηρή αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και τις καλύτερες τακτικές, των ομαδικών απολύσεων, σε ευθυγράμμιση με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς.

Στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης, οι πολιτικές στην αγορά εργασίας θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές καλύτερες πρακτικές και δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει επιστροφή σε παλαιότερες πολιτικές που δεν είναι συμβατές με το στόχο της προώθησης διατηρήσιμης ανάπτυξης.

– Να υιοθετήσει τα απαραίτητα βήματα για να ενισχυθεί ο οικονομικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων αποφασιστικές ενέργειες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέτρα για να ενισχυθεί η διακυβέρνηση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τραπεζών, εξαλείφοντας οποιαδήποτε πιθανότητα πολιτικής παρέμβασης, ειδικά όσον αφορά τις διαδικασίες διορισμού.

Επιπλέον οι ελληνικές αρχές πρέπει να λάβουν τις παρακάτω ενέργειες:

Να αναπτύξουν ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση.

Σημαντικά ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα μετατρέψει σε χρήματα τα περιουσιακά στοιχεία μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων.

Η νομισματοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα είναι μια πηγή ώστε να καταβληθούν οι προγραμματισμένες αποπληρωμές του νέου δανείου του ESM και για να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου συνολικά 50 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% από κάθε ευρώ που απομένει (δηλαδή 50% από τα 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Το ταμείο αυτό θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα διαχειρίζεται από τις ελληνικές αρχές, υπό την εποπτεία των σχετικών ευρωπαϊκών θεσμών.

Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και βασισμένη στις διεθνείς πρακτικές θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα νομιμοποιημένο πλαίσιο ώστε να διασφαλιστών οι διαδικασίες διαφάνειας και η επαρκής τιμολόγηση της πώλησης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων.

– Σε ευθυγράμμιση με τις φιλοδοξίες της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να εκμοντερνιστεί και ενδυναμωθεί σημαντικά η ελληνική διαχείριση και να υπάρξει ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αύξηση των δυνατοτήτων και την από-πολιτικοποίηση της ελληνικής διαχείρισης.

Μία πρώτη πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου μετά από συζήτηση με τους Θεσμούς.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει κι άλλο το κόστος της ελληνικής διοίκησης, ευθυγραμμιζόμενη με το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς.

Να ομαλοποιήσει πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους Θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων εργασιών επί τόπου στην Αθήνα, ώστε να βελτιωθεί η εφαρμογή και παρακολούθηση του προγράμματος.

Η κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, με επαρκή χρονικό περιθώριο πριν τα καταθέσει για δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή.

Η Σύνοδος Κορυφής τονίζει ξανά πως η εφαρμογή είναι το κλειδί και σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζει την πρόθεση των Ελληνικών αρχών να ζητήσουν μέχρι τις 20 Ιουλίου στήριξη από τους Θεσμούς και τα Κράτη Μέλη για τεχνική βοήθεια και ζητά από την ΕΕ να συντονίσει αυτή τη στήριξη από την Ευρώπη.

Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό την τροποποίηση, νομοθεσίες που εισήχθησαν σε αντίθεση με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αντιστρέφοντας προηγούμενες δεσμεύσεις ή αναγνωρίζοντας ξεκάθαρα ισοδύναμα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν μετέπειτα.

Οι άνωθεν δεσμεύσεις είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις Ελληνικές αρχές.

Ωστόσο, η Σύνοδος Κορυφής ξεκαθάρισε πως η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείει την όποια πιθανή τελική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα ESM, το οποίο θα πρέπει να βασίζεται σε απόφαση επί ολόκληρου του πακέτου (συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών αναγκών, της βιωσιμότητας του χρέους και της πιθανής χρηματοδοτικής γέφυρας).

Η Σύνοδος Κορυφής λαμβάνει υπόψη τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος, ύψους μεταξύ 82 και 86 δις ευρώ, όπως έχουν υπολογιστεί από τους Θεσμούς.

Καλεί τους Θεσμούς να διερευνήσουν τις πιθανότητες για μείωση της χρηματοδοτικής κάλυψης, μέσω ενός εναλλακτικού δημοσιονομικού δρόμου ή υψηλότερων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Η αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορά, που είναι στόχος όλων των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας, μειώνει την ανάγκη χρήσης του συνόλου της χρηματοδοτικής κάλυψης.

Η Σύνοδος Κορυφής λαμβάνει υπόψη τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας που τονίζουν την ανάγκη για πολύ γρήγορη πρόοδο στην επίτευξη απόφασης για το νέο Μνημόνιο Κατανόησης: εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 7 δις ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και επιπλέον 5 δις ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Η Σύνοδος Κορυφής αναγνωρίζει τη σημασία του να διασφαλιστεί ότι το Ελληνικό κράτος μπορεί να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές προς το ΔΝΤ κα…

Η συμφωνία στο πρωτότυπο κειμενο στα Αγγλικά