Ολοκληρώθηκε από το 2ο ΓΕΛ Σερρών το “Journey to hope” στα πλαίσια του Erasmus+

Ολοκληρώθηκε από το 2ο ΓΕΛ Σερρών το “Journey to hope” στα πλαίσια του Erasmus+

Το πρόγραμμα Erasmus+  με τίτλο “Journey to hope”, που υλοποιήθηκε τη διετία 2017-2019 από εκπαιδευτικούς του 2ου  ΓΕΛ Σερρών, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Για πέντε μέρες (10-14 Απριλίου 2019) πραγματοποιήθηκε στο Karaman της Τουρκίας η τελευταία συνάντηση με την παρουσία όλων των συμμετεχόντων σχολείων από την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Σ’ αυτήν την τελευταία-απολογιστική συνάντηση συμμετείχαν, εκπροσωπώντας το 2ο ΓΕΛ Σερρών ο κ. Αθανάσιος Αγγειοπλάστης, καθηγητής πληροφορικής, συντονιστής του προγράμματος και η κ. Τάνια Ζουρνατζή, καθηγήτρια φιλόλογος.

Την πρώτη ημέρα της συνάντησης στο χώρο του σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Karaman, ύστερα από μία θερμή τελετή υποδοχής με παραδοσιακούς χορούς της περιοχής, συζητήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων τα αποτελέσματα όλων των παρεμβάσεων και των δράσεων, που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος “Journey to hope”, το οποίο  αφορούσε στην ένταξη των μαθητών – προσφύγων  στην εκπαιδευτική διαδικασία του κάθε σχολείου με τη βοήθεια καινοτόμων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων από τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς.

Τουρκία-Σικελία-Σέρρες

Ομόφωνη ήταν η διαπίστωσή τους ότι στο τέλος αυτού του ταξιδιού, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 στην πόλη Mersin της Τουρκίας με ενδιάμεσους σταθμούς το Mazzarino και το Riezi της Σικελίας αλλά και τις Σέρρες,  αισθάνονται χαρούμενοι και ικανοποιημένοι από τις αλλαγές των στάσεων και των συμπεριφορών των μαθητριών και των μαθητών, αλλά και από τον εμπλουτισμό των παιδαγωγικών εργαλείων που υιοθετήθηκαν από τους καθηγητές. Η τελετή ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων, απονομή διπλωμάτων συμμετοχής και έκφραση συγχαρητηρίων προς όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.

Γνωριμία με το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας

Τις υπόλοιπες μέρες αυτής της τελευταίας απολογιστικής συνάντησης το πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις σε πειραματικά, αθλητικά σχολεία, καθώς και σε σχολεία για μαθητές υψηλής ευφυΐας, επισκέψεις, κατά τις οποίες δόθηκε η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας και να συζητήσουν με συναδέλφους τους προγράμματα σπουδών, αλλά και εκπαιδευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται.

Επίσης η ομάδα των εκπαιδευτικών επισκέφτηκε την πόλη Alanya, ένα τουριστικό παραθαλάσσιο θέρετρο με το εντυπωσιακό κάστρο της, το  Ικόνιο με το μουσείο του διάσημου φιλόσοφου Mevlana και τον μυσταγωγικό χορό των δερβίσηδων, το ελληνόφωνο χωριό Sille, το οποίο συνυπήρχε ειρηνικά με τα γειτονικά τουρκικά χωριά διατηρώντας την ελληνική γλώσσα και γραφή μέχρι το 1922 και τον αρχαιολογικό χώρο του Catalhöyuk με τον ιδιόμορφο εντυπωσιακό νεολιθικό οικισμό.

Τα πλεονεκτήματα του Erasmus+

Η μοναδική φιλοξενία και οι αξέχαστες εμπειρίες που χαρακτήρισαν αυτήν την τελευταία συνάντηση, αλλά και όλες τις προηγούμενες, έκανε όλους τους εκπαιδευτικούς να συνομολογήσουν ότι στα πολλά θετικά στοιχεία των προγραμμάτων Erasmus+  αναμφίβολα συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα που δίνεται για επικοινωνία με εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες, διαφορετικής κουλτούρας, που όμως συμπορεύονται προς ένα κοινό στόχο, την καλύτερη, δηλαδή, παρεχόμενη παιδεία στις μαθήτριες και στους μαθητές όλου του κόσμου σε συνθήκες ειρήνης, ίσων ευκαιριών και αποτελεσματικών διδακτικών πρακτικών.

Ευχαριστίες

Ο συντονιστής του προγράμματος Erasmus + με τίτλο “Journey to hope”, κ. Αθανάσιος Αγγειοπλάστης και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν, κ. Ντίνα Τσιαούση, κ. Τάνια Ζουρνατζή, κ. Νόνη Μανούκη, κ. Λία Τερζούδη, κ. Χρήστος Τσαλμπούρης και κ. Αρετή Χρήτη ευχαριστούν θερμά τους συναδέλφους τους από τα συνεργαζόμενα σχολεία για την άψογη συνεργασία τους στο πλαίσιο της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος.