Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο συνέδριο ιστορίας της διοίκησης και των θεσμών των Σερρών (1870-1936)

συνέδριο_8684Με μια κλειστή συνεδρία στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το πρώτο συνέδριο με θέμα: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ (1870-1936)

Με τη συμμετοχή των  ιστορικών, ερευνητών και ειδικών  επιστημόνων που πήραν μέρος  ως εισηγητές του συνεδρίου, τα μέλη της επιστημονικής, της τιμητικής και οργανωτικής επιτροπής συζήτησαν και κατέληξαν στα πρώτα συμπεράσματα των εργασιών του συνεδρίου και εξέτασαν διεξοδικά το θέμα της έκδοσης των πρακτικών εντός του τρέχοντος έτους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μωυσιάδης  αφού ευχαρίστησε τους επιστήμονες, αλλά και τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την επιτυχία του συνεδρίου, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε το συνέδριο να αποτελέσει θεσμό και να συνεχιστεί  σε βάθος η εξέταση της ιστορίας της διοίκησης και των θεσμών των Σερρών.

  Το συνέδριο διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και η Εταιρεία Μελέτης & Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών, πραγματοποιήθηκε στις 10 – 11 και 12 Μαΐου 2013 και ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερρών.

Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούσαν οι κ.κ. Αθανάσιος Μπασδάνης, Αντώνης Φραγγεδάκης,  Θεολόγος Ανδρονίδης, Βασίλης Βαφειάδης, Στέλιος Καρδιτσάς, Τάσος Πετρίδης και Λίνα Σταθάκη.

Στην τιμητική επιτροπή συμμετείχαν οι κ.κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, Δημήτριος Δημούδης, Γεώργιος Αικατερινίδης, Θωμάς Πέννας, Αθανάσιος Χατζής και Τριαντάφυλλος Υψηλάντης.

Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 κατά την έναρξη εργασιών του συνεδρίου τιμήθηκαν για την πολύχρονη προσφορά τους στον τόπο μας οι κ.κ. Γεώργιος Αικατερινίδης, Θωμάς Πέννας, Αθανάσιος Χατζής και Τριαντάφυλλος Υψηλάντης. Οι δύο πρώτοι για την έρευνα και καταγραφή ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων, οι δε δεύτεροι για την επί σειρά ετών παραδειγματική λειτουργία τους στη Νομαρχία και στο Δήμο Σερρών αντίστοιχα.

Στην έναρξη μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η βουλευτής κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Θεσ\νίκης κ. Ιωάννης Νούλης, o κ. Θάνος Κοτσιώνης Διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Γιάννης Αθανασιάδης πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας, ο κ. Βαγγέλης Γεροβασιλείου επίτιμος Δ/ντης Τουρισμού Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο κ. Πέτρος Σύρρης Γενικός Γραμματέας του «ΜΑΚΕΔΝΟΣ», ενώ τη δεύτερη μέρα παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου οι βουλευτές Σερρών κ. Μάρκος Μπόλαρης και κα. Αφροδίτη Σταμπουλή.

Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο κ. Θωμάς Πέννας με θέμα: “Επίκαιρη επισκόπηση των Βαλκανικών Πολέμων 1912 – 1913 στο Σαντζάκι των Σερρών”.

Το Σάββατο 11 Μαΐου 2013 έγινε μία πρωινή και μία απογευματινή συνεδρία και κατατέθηκαν από τους εισηγητές αδημοσίευτες εργασίες.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα  περιελάμβανε  εισηγήσεις από τους εξής:

Haci Veli Aydin, Επικ. Καθηγητής και Πρόεδρος τμήματος Ιστορίας Πανεπιστημίου Namik Kemal Ραιδεστού.

“Η Διοικητική Οργάνωση και η Κοινωνική Ζωή στις Σέρρες στα τέλη του 19ου αιώνα ”

Γεώργιος Αψηλίδης, Συλλέκτης, Ερευνητής της Τοπικής Ιστορίας, Μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας.

“Οι κανονισμοί της Ελληνορθόδοξου κοινότητας της πόλης των Σερρών 1870 – 1913”

Ελισάβετ Κοντογιώργη, Ιστορικός, Διδάκτωρ Ιστορίας 

Πανεπιστημίου Οξφόρδης, κύρια Ερευνήτρια Κέντρου Έρευνας  Ιστορίας Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας  Αθηνών.

“Οι πρόσφυγες ως  πρόκληση για τη Διοίκηση. Η περίπτωση του νομού Σερρών (1923 – 1932)”

Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Αναπλ. Καθηγητής τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας

Πανεπιστημίου Αθηνών. “Αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή των Σερρών 1918 – 1919”

Ευστράτιος  Βαχάρογλου, Μεταδιδάκτωρ Ερευνητής Α.Π.Θ. , Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπ/σης, Μέλος του Δ.Σ. της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Σερρών – Μελενίκου.

Ιωάννης Μπουνόβας, Δρ Παιδαγωγικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπ/σης.

“Η εκπαιδευτική κίνηση στα Σέρρας και στην ευρύτερη περιοχή το 1913 – 1914: Απογραφή και σταδιακή μετάβαση στο ελληνικό κράτος”

Διονύσης Μοσχόπουλος, Επικ. Καθηγητής τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας Ιονίου Πανεπιστημίου

“Γενική Διοίκηση Μακεδονίας (1913 – 1929): το δίλημμα μεταξύ κυβερνητικής και διοικητικής αποκέντρωσης ”

Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΑΤΕΙ Καλαμάτας

“Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην τοπική  αυτοδιοίκηση της περιόδου 1913 – 1936 στην περιοχή των Σερρών: Ονομασίες – όρια, διοικητικές δομές”