«Ομαδικά πυρά» κατά του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για τη διαφήμιση με τις σέξι νοσηλεύτριες [video]

Το σποτ, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή(3/6), με τίτλο «Μπορείς και εσύ να γίνεις ήρωας» έχει σαν σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να πείσει τους Έλληνες να τρέξουν να δώσουν αίμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας στις 14 Ιουνίου.
Ο τρόπος που προσπαθεί να περάσει τα μηνύματά του κατά ορισμένους χαρακτηρίστηκε χιουμοριστικός, άποψη, όμως, που δεν συμμερίζονται ούτε οι Νοσηλευτές ούτε η ΓΓ Ισότητας.
άλλους θεωρήθηκε ακραία σεξιστικός. Κατά άλλους, πάντως, ήταν απλά ένα χιουμοριστικό βίντεο.

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων: Το μήνυμα βρίθει σεξιστικών προτύπων
Και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) με ανακοίνωσή της με τίτλο «ρέζους θηλυκό;» εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για το σποτ, αναφέροντας:

«Το μήνυμα βρίθει σεξιστικών προτύπων, τα οποία, για ακόμη μία φορά, αναπαραγάγουν την εικόνα του ισχυρού αρσενικού και του υποτακτικού θηλυκού, συμβάλλοντας στην αναπαραγωγή παρωχημένων και αναχρονιστικών στερεοτυπικών αντιλήψεων.
Έτσι, η σοβαρότητα του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας καλύπτεται με τον μανδύα της παρωδίας, ώστε να οδηγεί στην πλήρη διαστρέβλωση της πρόθεσης του επισπεύδοντα φορέα του μηνύματος.
Ταυτόχρονα, τάσσεται οξύμωρα υπέρ μιας διάκρισης των φύλων, που, ωστόσο, δεν προβλέπεται από τις διαφορετικές ομάδες αίματος. Άλλωστε, στο αίμα δεν χωρά ομάδα ανδρών και γυναικών.
Με αυτό τον τρόπο, τα ωφελήματα της εθελοντικής αιμοδοσίας για το κοινωνικό σύνολο γίνονται βορά στις ορέξεις ανίδεων και τροχοπέδη στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών».

sexy-nosileftries708_0_0Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας: Φτήνια και σεξιστικά μηνύματα στο βίντεο για την αιμοδοσία

Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) καταλογίζει στους δημιουργούς του βίντεο για την αιμοδοσία φτήνια, χαμηλή αισθητική, σεξιστικά μηνύματα, σπίλωση της τιμής και της υπόληψης του κλάδου των νοσηλευτών στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων και «ντόρου» υπό την επίφαση της προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας

Οι νοσηλευτές κάνουν λόγο για προσβολή και  υποβιβασμό του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος και ζητούν από όλους τους εμπλεκόμενους να απαγορευτεί το διαφημιστικό σποτ ή να κοπούν οι επίμαχες σκηνές αλλά και να επιβληθούν κυρώσεις στο ΕΚΕΑ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Νοσηλευτών έχει ως εξής:

«Στο διαφημιστικό αυτό σποτ, από το λεπτό 00:36 ως το 01:16 εμφανίζεται ιατρός που πραγματοποιεί καρδιοπνευμονική ανάταξη- απινίδωση με την «αρωγή» δύο Νοσηλευτριών, με όλως προκλητική εμφάνιση, που έχουν μάλιστα προσκολληθεί στον ιατρό, τον θωπεύουν, τον απαλλάσσουν από το (περιττό) «βάρος» του στηθοσκοπίου και γενικώς τον κοιτούν με λάγνο ύφος, όλο υποσχέσεις για την «ανταμοιβή» που του αξίζει, λόγω του ότι έσωσε μια ανθρώπινη ζωή, ενώ εκείνος ήδη λύνει τη γραβάτα του. Η εμφάνιση των Νοσηλευτριών είναι όμοια με την εμφάνιση πρωταγωνιστριών ερωτικού περιεχομένου- ανοικτά τα πάνω κουμπιά της νοσηλευτικής ρόμπας, εσώρουχα σε κοινή θέα, κόκκινες γόβες, μαλλιά και μακιγιάζ έντονο κλπ- ενώ η αφήγηση με παρόμοιο ύφος και η αναφορά της φράσης «μπορεί να μην έγινες γιατρός, όπως σου έλεγε η μαμά», σε συνδυασμό με το γεμάτο φθόνο βλέμμα του πρωταγωνιστή, ολοκληρώνουν την εικόνα της φτήνιας και της χαμηλής αισθητικής.

Όλα αυτά μάλιστα, με «εντολέα»- πελάτη της διαφημιστικής εταιρίας που δημιούργησε το σποτ όχι κάποιο ιδιώτη με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων, αλλά ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ υπαγόμενο στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ασκεί μεταξύ άλλων και δημόσια εξουσία, με σκοπό την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας!.

Ξεπερνώντας το αίσθημα απύθμενης ντροπής που βιώνουμε από χτες, εποπτευόμενοι από το ίδιο Υπουργείο με το ΕΚΕΑ και υπηρετώντας τον ίδιο χώρο, τον πολύπαθο χώρο της Υγείας, έχουμε νόμιμη υποχρέωση να υπερασπιστούμε την τιμή και την αξιοπρέπεια των χιλιάδων επιστημόνων Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών που εκπροσωπούμε, των Νοσηλευτών με τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά που ξεπερνούν κάθε μέρα τον εαυτό τους, εργαζόμενοι σε άθλιες συνθήκες, των Νοσηλευτών που με τεράστιες ελλείψεις υλικών και προσωπικού στηρίζουν το ΕΣΥ, (κατά πρόσφατη ομολογία και του Αν. Υπουργού Υγείας, τρίτου εξ υμών- που τους κάλεσε δημόσια «να βάλουν πλάτη» μέχρι την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων) και των Νοσηλευτών που αγωνίζονται καθημερινά στον ιδιωτικό τομέα και σε κάθε μετερίζι, χωρίς κανένας μισθός (και δη ο κατώτατος) να μπορεί να αποτελέσει επαρκή ανταμοιβή για την προσφορά και το έργο τους.
Η ανωτέρω διαφήμιση αποτελεί κατάφωρη προσβολή του νοσηλευτικού επαγγέλματος, καθώς μεταδίδει ξεκάθαρα ένα απόλυτα σεξιστικό μήνυμα, υποβιβάζοντας τον επιστήμονα Νοσηλευτή και Νοσηλεύτρια σε πρωταγωνιστές ερωτικής ταινίας και αρμόδιο μόνο να κρατά το στηθοσκόπιο του ιατρού. Η εμφάνιση και η όλη παρουσίαση των Νοσηλευτριών της διαφήμισης είναι όλως εξευτελιστική και προσβλητική και τα μηνύματα που μεταδίδονται στο κοινό μας θίγουν ανεπανόρθωτα.
Μετά από πολύχρονους αγώνες για την άρση των διαφόρων στερεοτύπων και την επιστημονική καταξίωση του πολύπαθου χώρου των πτυχιούχων Νοσηλευτών- τριων, είναι αν μη τι άλλο αναχρονιστικό να εμφανίζονται εν έτει 2016, με εντολή και ευθύνη νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου του χώρου της δημόσιας Υγείας (!!!) οι Νοσηλεύτριες ως όλως επικουρικού χαρακτήρα μέλη της ομάδας επαγγελματιών υγείας, χωρίς προσωπικότητα και ρόλο επαγγελματία υγείας, αλλά με προκλητική εμφάνιση και μοναδική αποστολή την «ανταμοιβή» του ήρωα Ιατρού για την επιτυχία του, με σαφή υπονοούμενα σεξουαλικής φύσης.
Σε περίπτωση που δεν έχει ακόμα γίνει κατανοητό και δεν το αντιλαμβάνεστε, καίτοι θα έπρεπε εκ του θεσμικού σας ρόλο και μόνον, σας υπενθυμίζουμε ότι οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες είναιΕπιστήμονες του χώρου της Υγείας, αγωνιζόμενοι καθημερινά με πενιχρά μέσα και αστείους μισθούς υπό αντίξοες συνθήκες για την καλύτερη δυνατή φροντίδα και στήριξη των ασθενών, καταρτισμένοι στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με πλουσιότατα βιογραφικά και πλέονΑΜΦΟΤΕΡΩΝ των φύλων και όχι πρωταγωνίστριες ερωτικών ταινιών, ούτε απλοί εργαλειοδότες!
Είναι επομένως ανεπίτρεπτο να σπιλώνεται η τιμή και η υπόληψη ενός ολόκληρου κλάδου, στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων και «ντόρου» υπό τη δήθεν επίφαση της προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Εφόσον δε στη συγκεκριμένη περίπτωση ομιλούμε για νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα νομιμότητας.
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης-Επικοινωνίας «Όλες οι διαφημίσεις πρέπει να είναι νόμιμες, ευπρεπείς, έντιμες και να λένε την αλήθεια» και «Όλες οι διαφημίσεις πρέπει να δημιουργούνται με πνεύμα κοινωνικής ευθύνης». Κατά το άρθρο 2: «Οι διαφημίσεις δεν πρέπει να περιέχουν δηλώσεις ή οπτικές/ακουστικές παραστάσεις που προσβάλλουν τα ήθη και τις επικρατούσες αντιλήψεις ευπρέπειας.» Κατά το άρθρο 4: «Οι διαφημίσεις πρέπει να σέβονται τηνανθρώπινη αξιοπρέπεια, και δεν πρέπει να περιέχουν ή να υπαινίσσονται καμιά μορφή διάκρισης, όπως μεταξύ άλλων τη φυλή, την εθνικότητα, την καταγωγή, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία, την αναπηρία ή τη σεξουαλική ταυτότητα.»

Κατά το άρθρο 12: «Οι διαφημίσεις δεν πρέπει να δυσφημούν, να υποβαθμίζουν ή να επιδιώκουν να γελοιοποιήσουν κανένα άτομο ή ομάδα ατόμων, άλλους διαφημιζόμενους, εταιρεία, οργάνωση, βιομηχανική ή εμπορική δραστηριότητα, επάγγελμα ή προϊόν.»

Τέλος, κατά το άρθρο 23: «Η ευθύνη για την τήρηση των κανόνων αυτού του κώδικα ανήκει στους διαφημιζόμενους των οποίων τα προϊόντα διαφημίζονται, στις διαφημιστικές εταιρίες, στους εκδότες, στους ιδιοκτήτες των μέσων ή εντολοδόχους τους. Οι διαφημιζόμενοι υπέχουν τη γενική ευθύνη για τις διαφημίσεις των προϊόντων τους.»

Επειδή είναι προφανής η ευθεία παραβίαση όλων των ανωτέρω διατάξεων του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης και κυρίως του άρθρου 12, μιας και πρόκειται για άμεση και καταφανέστατη δυσφήμιση και εξευτελισμό ενός επαγγέλματος και ενός ολόκληρου κλάδου.
Επειδή είναι εκ του Νόμου επιβεβλημένη η απόσυρση του ανωτέρω διαφημιστικού σποτ, άλλως η τροποποίηση αυτού, με αφαίρεση των επίμαχων- προσβλητικών σκηνών.
Επειδή πρόκειται για περίπτωση παράνομης ενέργειας νομικού προσώπου που ασκεί δημόσια εξουσία και πρέπει να επιβληθούν οι νόμιμες διοικητικές ή άλλες κυρώσεις.
Επειδή είναι απαραίτητη η επανόρθωση του σοβαρότατου πλήγματος στην τιμή και την υπόληψη των Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών της χώρας, δια κάθε πρόσφορου μέσου και δη δια άμεσης έκδοσης από το ΕΚΕΑ ανακοίνωσης προσιτής σε όσα ακριβώς μέσα είναι προσιτό και το προσβλητικότατο σποτ, στην οποία θα ζητείται δημοσίως συγγνώμη από τους χιλιάδες επιστήμονες Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες.
Επειδή είναι γεγονός ότι οι Νοσηλευτές είναι υπάλληλοι και των δύο φύλων.
Επειδή λόγω της ταχύτατης διάδοσης του σποτ- με πρωτοβουλία του ΕΚΕΑ- και της ραγδαίας εξάπλωσης των εσφαλμένων, αναχρονιστικών και προσβλητικών μηνυμάτων που μεταδίδει, είναι επιβεβλημένη η άμεση επέμβαση εκάστου εξ υμών, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, για την αποκατάσταση της ηθικής τάξης και της νομιμότητας.
Επειδή δεν είναι ανεκτό νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να προβαίνουν σε τέτοια, πρωτοφανή ατοπήματα και να γελοιοποιούν έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο.
Επειδή έχουμε σχετική υποχρέωση προάσπισης των δικαιωμάτων των Νοσηλευτών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ
ΜΕ ΤΗ ΡΗΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ
Διαμαρτυρόμενοι εντόνως για την προσβολή και τον υποβιβασμό του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος,

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ
όπως έκαστος στα πλαίσια των εκ του Νόμου αρμοδιοτήτων του λάβει σοβαρά υπόψιν τα ανωτέρω καταγγελλόμενα και προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την άμεση απαγόρευση κυκλοφορίας του ανωτέρω διαφημιστικού σποτ ή για την τροποποίησή του και την περικοπή των επίμαχων δευτερολέπτων/σκηνών στα οποία εμφανίζονται οι Νοσηλεύτριες με τον ιατρό αλλά και για την επιβολή κυρώσεων στο ΕΚΕΑ, αποκαθιστώντας τη θιγείσα τιμή και υπόληψη των Νοσηλευτών της χώρας με κάθε πρόσφορο μέσον».