Ονειρικό ταξίδι στο παρελθόν της πόλης των Σερρών

«ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ…» ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΘΗΛΕΩΝ)

Ονειρικό ταξίδι στο παρελθόν της πόλης των Σερρών

Ένα ονειρικό ταξίδι στο παρελθόν της πόλης των Σερρών, βίωσαν όσοι παρακολούθησαν την  εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων-Αποφοίτων 3ου Γυμνασίου και Λυκείου Σερρών (Πρώην Θηλέων)  με τίτλο:  «Νοσταλγικός περίπατος στην πόλη μας… Ξαναβλέποντας τους δρόμους, τις πλατείες και τα μνημεία της…», η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 31 Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα  «Αστέρια» του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

«Βουτιά» στο παρελθόν της πόλης…

Η εκδήλωση ήταν δομημένη στους ομιλητές που καθένας είχε έναν ρόλο, από ιστορικά στοιχεία (φιλόλογος Ελένη Κατσαρίδου), επιστημονική ιστορική αναφορά στα σημαντικότερα μνημεία και κτίρια  της πόλης ( Νικόλαος Μπονόβας, αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών), έως προσωπικά βιώματα που συνδύαζαν εικόνες του σήμερα με εικόνες του χθες (ένας καταπληκτικός και «χειμαρρώδης» Τάσος Χανλίογλου) και τέλος το δέσιμο όλων με τον τοπικό τύπο (Κωνσταντίνος Κομητούδης, εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας «Η Πρόοδος»), που αποτελεί την κύρια καταγραφή της τοπικής ιστορίας, μέσα από τα γεγονότα της καθημερινότητας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γιάννης Τσαρούχας, φιλόλογος και υπεύθυνος των Γενικών Αρχείων του Κράτους στις Σέρρες, ενώ τεχνική υποστήριξη πρόσφερε ο Σταύρος Μοσχολιός, πληροφοριακός.

Εκ μέρους των οργανωτών το καλωσόρισμα έκανε ο Νίκος Ιλανίδης

Οι ομιλητές κατά σειρά και το θέμα που ανέπτυξαν ήταν:

Η Ελένη Κατσαρίδου, φιλόλογος, πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων 3ου Γυμνασίου –Λυκείου Σερρών (πρώην Θηλέων),  στην ομιλία της έκανε αναφορά στο ιστορικό του 3° Γυμνασίου (πρώην Θηλέων) Σερρών, από την έποχή που χρησιμοποιούνταν ως Νοσοκομείο .

Ο Νικόλαος Μπονόβας, αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, ανέπτυξε το θέμα :«Μνημειακή τοπογραφία των Σερρών στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους», έχοντας σαν βάση της ομιλία του μια πανοραμική φωτογραφία της πόλης (κολάζ πολλών φωτογραφιών μετά την πυρπόλησή της από τους Βουλγάρους το 1913) έκανε εκτενή αναφορά στα ιστορικά κτίρια της πόλης.

Η Χρύσα Μελκίδη, αρχιτέκτων-μηχανικός, διδάκτωρ τουρκολόγος, αν και ήταν μεταξύ των ομιλητών δεν κατόρθωσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση αλλά έστειλε κείμενο το οποίο αναγνώστηκε από τον κ. Τσαρουχά («κουτσουρεμένο» όπως παραδέχτηκε ο ομιλητής)  αναφορικά με: «Το πολύχρωμο ψηφιδωτό του οθωμανικού πολιτισμού και η θέση μας σ’ αυτό».

Ο Τάσος Χανλίογλου, ηλεκτρονικός μηχανικός, παρουσίασε την «Πλατεία Εμπορίου», μέσα από τα προσωπικά του βιώματα, με εναλλαγές φωτογραφιών από το σήμερα στο χθες, βαδίζοντας κτίριο-κτίριο έκανε πράξη τον τίτλο της εκδήλωσης,  με τον σχολιασμό του να συγκινεί και … να «ιντριγκάρει» τους παριστάμενους.

Ο Κωνσταντίνος Κομητούδης, εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας «Η Πρόοδος», ανέπτυξε το θέμα : «Ο τοπικός Τύπος των Σερρών» μέσα από τον οποίο αποτυπώθηκε η ιστορία της πόλης.

Οι «συνεπιβάτες» στο νοσταλγικό ταξίδι

Παρά την μεγάλη διάρκεια της εκδήλωσης (περισσότερες από 3.30 ώρες ολοκληρώθηκε στις 11.00μμ) οι θεατές παρέμειναν στις θέσεις τους, ενώ έδιναν συγχαρητήρια στους οργανωτές.

Από τους «συνεπιβάτες» σε αυτόν το νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν της πόλης ξεχωρίσαμε τον πρόεδρο της ΚΕΔΗΣ Βασίλη Τερζή, τον υποψήφιο Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη, τον σχολικό σύμβουλο Χαράλαμπο Σαρηβασιλείου, την διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Σερρών, Χρύσα Αραπάκη , τον διευθυντή του Γυμνασίου Λευκώνα Στέλιο Ρίζο, τον διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Σερρών, Νίκο Δημούδη, την Φιλόλογο και πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων ν.Σερρών Σύλια Ζέτα κ.α.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΚΕΔΗΣ, του  Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και των Γενικών αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ)

Advertisements