«Οπισθεν ολοταχώς» της Δημοτικής Αρχής Σερρών για τη κόντρα του αντιδημάρχου Ηλία Γκότση με το Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων ν.Σερρών

Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων ν.Σερρών: Ο κ. Δήμαρχος και ο κ. αντιδήμαρχος μας διαβεβαίωσαν πως θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να τροποποιηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση η συγκεκριμένη απόφαση και να διορθωθεί η σε βάρος μας αδικία.

«Οπισθεν ολοταχώς» σήμανε η δημοτική αρχή Σερρών, στο μέτωπο που είχε ανοίξει ο αντιδήμαρχος Εργων Ηλίας Γκότσης με το σύλλογο κινητικά αναπήρων ν.Σερρών, με τις δηλώσεις του στα ΜΜΕ ότι: «δεν είναι μεγάλο το κόστος (50-100€) με το οποίο επιβαρύνονται οι πολίτες με ειδικές ανάγκες που  χρησιμοποιούν  χώρο στάθμευσης».

Η δήλωσή αυτή του κ. Γκότση είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση του συλλόγου κινητικά αναπήρων του ν.Σερρών που με μακροσκελή ανακοίνωση που είχε τίτλο “Απλά απαράδεκτος” «κατακεραύνωνε» τον αντιδήμαρχο και ζητούσε συνάντηση με το Δήμαρχο Σερρών ώστε να αρθεί η απόφαση αυτή.

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης εισάκουσε το αίτημα, και έτσι χθες Τρίτη (4/10) είχαμε συνάντηση του προέδρου του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων ν.Σερρών κ. Χουβαρδά με τον Δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη και τον Αντιδήμαρχο Εργων Ηλία Γκότση, όπου δόθηκαν εξηγήσεις και ο δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα του συλλόγου για την απαλλαγή του κόστους των πινακίδων σήμανσης των χώρων στάθμευσης που χρησιμοποιούν.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων ν.Σερρών αναφέρεται:

 

Την Τρίτη 4/10/2016 επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο Σερρών, όπου και συναντηθήκαμε με τον κ. Δήμαρχο αλλά και με τον αρμόδιο κ. Αντιδήμαρχο, για να κουβεντιάσουμε τα ζητήματα προσβασιμότητας και μεταφοράς των ατόμων με κινητικά προβλήματα στο δήμο των Σερρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης απαιτήσαμε την τροποποίηση της κανονιστικής απόφασης της 27/05/2015, ώστε οι δικαιούχοι με κινητικά προβλήματα ιδιωτικής θέσης στάθμευσης, να απαλλαγούν από τα έξοδα της σήμανσης και αυτά να μεταφερθούν στο Δήμο.

Μετά το πέρας της συνάντησης καταθέσαμε και ανάλογο αίτημα προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το σκεπτικό της απαίτησης μας βασίζεται στο γεγονός πως οι αναπηρικές θέσεις στάθμευσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το άτομο με κινητικά προβλήματα να μπορεί με αξιοπρέπεια να βγαίνει έξω από το σπίτι του για να καλύψει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, να παίρνει μέρος στα κοινωνικά δρώμενα.

Η ανάγκη τους προέκυψε από το γεγονός πως οι διοικήσεις των πόλεων δεν ήθελαν ή δεν κατάφεραν να αναμορφώσουν τις πόλεις προσπελάσιμες σε όλους τους κατοίκους τους.

Συνεπώς, θεωρούμε ιδιαίτερα άδικο τα άτομα με κινητικά προβλήματα να έχουμε  την οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση για τη στάθμευση και τη μεταφορά μας, ειδικά στις μέρες μας που τα μνημονιακά μέτρα απειλούν να μας οδηγήσουν στην εξαθλίωση και την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Ο κ. Δήμαρχος και ο κ. αντιδήμαρχος μας διαβεβαίωσαν πως θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να τροποποιηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση η συγκεκριμένη απόφαση και να διορθωθεί η σε βάρος μας αδικία.

Μας διαβεβαίωσαν πως θα στηρίξουν το αίτημα μας στο μεθεπόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου και θα συζητηθεί το θέμα.

 

Ως σύλλογος δηλώνουμε ικανοποιημένοι από την παραπάνω εξέλιξη. Καλούμε τα άτομα με κινητικά προβλήματα να μην πληρώνουν για τη σήμανση των θέσεων τους μέχρι την τροποποίηση της απόφασης, τα προτρέπουμε να προσέλθουν και να παρακολουθήσουν τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, όλους τους πολιτειακούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να στηρίξουν το αίτημα μας και να διευκολύνουν την ικανοποίηση του αιτήματος μας με όποιον τρόπο μπορούν.

Επιπρόσθετα, στη συνάντηση συζητήσαμε για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης.

Ενημερωθήκαμε για το σχέδιο ασφαλτόστρωσης ορισμένων οδών που αναμένεται να μας διευκολύνει σημαντικά.

Παράλληλα, θέσαμε το ζήτημα των λιγοστών αναπηρικών θέσεων στάθμευσης που υπάρχουν στο κέντρο, αλλά την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας κατασκευής ή διόρθωσης των απαραίτητων έργων προσβασιμότητας, ώστε να γίνει απολύτως προσβάσιμο το σύνολο της πόλης.

Ο κ. Δήμαρχος και ο κ. αντιδήμαρχος δήλωσαν πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τα αιτήματα μας και ζήτησαν από το σύλλογο να υποδείξει άμεσα στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου, δρόμους και πεζοδρόμια που άμεσα χρειάζονται διόρθωση, αλλά και σημεία της πόλης που χρειάζεται να δημιουργηθούν αναπηρικές θέσης στάθμευσης,

Συνεπώς, ο Σύλλογος μας καλεί όλα τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ανεξάρτητα από τα αν είναι μέλη του συλλόγου να επικοινωνήσουν στο τηλ 6946434783 για να μας κάνουν τις σχετικές υποδείξεις.