ΟΡΦΕΑΣ: Το ιστορικό κτίριο των Σερρών λάμπει ξανά

ΟΡΦΕΑΣ: Το ιστορικό κτίριο των Σερρών λάμπει ξανά

Αφού σώθηκε από τη φθορά του χρόνου δίνεται στο σερραϊκό λαό
Την ικανοποίησή τους για την διάσωση του θεάτρου του ΟΡΦΕΑ, για την ευαισθησία των Σερραίων, οι οποίοι συνέδραμαν οικονομικά, ώστε να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει, εξέφρασαν ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης και η Πρόεδρος του ομώνυμου Ομίλου κα Γιούλη Σπυρίδου, κατά τη διάρκεια του Αγιασμού του κτιρίου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου 2012.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, παρουσία των αρχών του τόπου και του σερραϊκού λαού, στην διάθεση του οποίου τίθεται εκ νέου το ιστορικό κτίριο, αφού διασώθηκε από την φθορά του χρόνου και την καταστροφή.
Το εν λόγω κτίριο έκτισαν οι Σερραίοι, στα χρόνια της τουρκοκρατίας (αρχές του προηγούμενου αιώνα) και αποτέλεσε την έδρα, όχι μόνον του ομώνυμου παλαιότερου πολιτιστικού σχήματος-φορέα των Σερρών, αλλά και ορμητήριο του αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας
Ο Δήμαρχος κ. Αγγελίδης ευχαρίστησε, εκ βάθους καρδίας, όλους τους χορηγούς που συνέβαλαν στη διάσωση και αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου του Ορφέα που κατέρρεε. Ιδιαιτέρως το Μητροπολίτη κ.κ. Θεολόγο για το ενδιαφέρον και την οικονομική προσφορά του, αλλά και τη Συνεταιριστική Τράπεζα που ανέλαβε την ανακαίνιση της εξωτερικής όψεως του κτιρίου.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στην άριστη συνεργασία που είχε με την πρόεδρο του Ομίλου ΟΡΦΕΑΣ κα Γιούλη Σπυρίδου, την οποία  χαρακτήρισε «ακούραστη και γεμάτη ψυχή» τόνισε ότι μετά τις επαφές του ίδιου με τους Σερραίους και την εξασφάλιση χορηγίας εκ μέρους τους, ακολουθούσε η πρόεδρος για την είσπραξή τους και τη διάθεσή τους στα συνεργεία για την εκτέλεση των διαφόρων εργασιών.
Εν τω μεταξύ το διοικητικό συμβούλιο του ΟΡΦΕΑ αποφάσισε ομόφωνα και απένειμε στο Δήμαρχο τιμητική διάκριση-πλακέτα ως ένδειξη αναγνώρισης των προσπαθειών του για την εξεύρεση κι εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τη διάσωση κι ανακαίνιση του θεάτρου.

Ο Δήμαρχος
Ειδικότερα, ο κ. Αγγελίδης δήλωσε:
«Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση και υπερηφάνεια που εμείς οι Σερραίοι σταθήκαμε με σεβασμό απέναντι στην ιστορία αυτού του κτιρίου και θεωρήσαμε χρέος μας να το διασώσουμε, να το ανακαινίσουμε και να το επαναλειτουργήσουμε.
Ο Όμιλος ΟΡΦΕΑΣ ιδρύθηκε το 1905 με το πρόσχημα της μουσικής, αθλητικής, καλλιτεχνικής διαπαιδαγώγησης και ψυχαγωγίας της σερραικής νεολαίας, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μία μυστική πατριωτική οργάνωση που εξελίχθηκε σε ένα ατρόμητο και ανυποχώρητο όργανο των Μακεδονομάχων, έγινε η ψυχή και το οπλοστάσιο του μακεδονικού αγώνα στις Σέρρες.
Η ευαισθησία και το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για ένα κτίριο που συνδέεται με την ιστορία της, είναι μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, διότι δείχνει ότι οι Σερραίοι αγαπούν τον τόπο τους και ενωμένοι πετυχαίνουν πολλά.
Άλλωστε και ο Όμιλος ΟΡΦΕΑΣ αυτό μας δίδαξε με την δράση του, την ενότητα και την αγάπη για τον τόπο μας.
Μη ξεχνάμε όμως ότι ο κοινός αγώνας συνεχίζεται, προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί όρθια και να πάει μπροστά.
Γι αυτό απαιτείται ενότητα, ομοψυχία και σύνεση».

Η πρόεδρος του ΟΡΦΕΑ
Από την πλευρά της, η κα Γιούλη Σπυρίδου τόνισε:
«Η σημερινή μέρα είναι για όλους μας σταθμός για τον ιστορικό μας Όμιλο. Ο παλιός ΟΡΦΕΑΣ αποκαταστάθηκε….Σταθήκαμε απέναντι στο χρόνο, τον εμποδίσαμε να το διαβρώσει, να τον καταβροχθίσει, να τον παρασύρει στο παρελθόν. Ο παλιός μας ΟΡΦΕΑΣ στέκεται πάλι όμορφος, ανανεωμένος και κοσμεί  την  πόλη μας, ξαναζωντανεύει την ιστορία μας.
Επιχειρηματίες, ιδιώτες, πολιτιστικοί σύλλογοι, ακόμη και μικρά παιδιά που στερήθηκαν το χαρτζιλίκι τους, μας στήριξαν οικονομικά και το κτίριο συμμαζεύτηκε και πήρε την αρχική του μορφή.
Σε όλους αυτούς οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ που βγαίνει μέσα από την καρδιά μου.
Δουλέψαμε σκληρά σχεδόν 16 μήνες και πρέπει να ομολογήσω ότι χωρίς τη συμπαράσταση του Δημάρχου δεν θα τα καταφέρναμε.
Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί μας έδωσε το χέρι, χωρίς καμία επιφύλαξη, χωρίς καμιά ιδιοτέλεια από την πρώτη στιγμή μέχρι τώρα που με τον Αγιασμό σηματοδοτείται η έναρξη της λειτουργίας του κτιρίου.
Το αποτέλεσμα  πιστεύω πως ικανοποιεί όλους μας».

Η ομιλία της προέδρου του ΟΡΦΕΑ

Pages: 1 2

2 Responses to "ΟΡΦΕΑΣ: Το ιστορικό κτίριο των Σερρών λάμπει ξανά"

  1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ   5 Νοεμβρίου 2012 at 08:43

    Αν μπορέσετε να σταθεροποιήσετε τα κείμενα ώστε να μην ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με το μέγεθος της φωτογραφίας, θα μπορέσουμε να διαβάσουμε με άνεση αντί να ψαχνόμαστε και να χανόμαστε στις σειρές που “παίζουν”.

    • Ανεξάρτητος   5 Νοεμβρίου 2012 at 18:44

      Θα το διορθώσουμε… (ευχαριστούμε για την παρατήρηση)