Οριστικό: Δεν δημιουργείται κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στη Ροδόπολη

Πού δημιουργούνται τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων και τα πέντε hot spot

Οριστικό: Δεν δημιουργείται κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στη Ροδόπολη

Στην επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των hot spot στα πέντε νησιά (Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο), καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης («relocation») (Σίνδος και Σχιστό) στην ενδοχώρα προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε. Στη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης αποφασίστηκε, μάλιστα, η ενεργότερη συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ταχεία υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας.

Οριστικά απορρίφθηκε το στρατόπεδο Βασιλειάδη της Ροδόπολης ως κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων, λόγω ακαταλληλότητας, όπως είχε κρίνει ο σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, Συνταγματάρχης Παύλος Αδακτυλίδης στα μέσα Γενάρη  (14/1), όταν και το επισκέφθηκε για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις.

Ροδόπολη-στρατοπεδα-διαμαρτυρία_nΝα σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ροδόπολης αντιδρούσαν στις προθέσεις της κυβέρνησης για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών στο στρατόπεδο στη Ροδόπολη, και μάλιστα κατά την επιθεώρηση είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο εκφράζοντας την αντίθεσή τους.

«Η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», τονίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και υπογραμμίζει ότι αντίστοιχο αίσθημα ευθύνης θα πρέπει επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εθνικής ‘Άμυνας αναλαμβάνει:

  • να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά.
  • Να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής, ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
  • Τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.
  •  Να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Ταυτοχρόνως, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους

Στο μεταξύ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.